Stade Oceane, 2024-10-20 15:00

Le Havre - Lyon

Inför: Le Havre - Lyon
Duje Caleta-Car är avstängd i dagens match, men de andra ser vi kl.15.

Inför: Le Havre - Lyon

Äntligen så är landslagsuppehållet över, och ligan är tillbaka. Vi ska nu hinna med sex matcher innan nästa landslagsuppehåll, f.ö det sista på denna sidan jul. Vi börjar med att åka till Le Havre och Stade Océane. Den sjätte, och sista matchen sen, innan uppehållet, blir derbyt mot ASSE. Schemat innehåller även två EL-matcher, hemma mot Besiktas, samt borta mot Hoffenheim.

Precis innan uppehållet så tog vi ju emot Nantes på Groupama Stadium, i en match som OL vann med 2-0. 
Efter matchen ska det ha uppstått bråk mellan lagens fans, något som både klubben och Bad Gones gått ut och fördömt. 
Man ska även ha hittat ett vapen. 
Klubben har stängt av 19 supportrar i allt från 3 till 18 månader, som straff för följande handlingar: att dölja ansiktet, bära ett vapen, grovt uppsåtligt våld.

Pierre Sage
Jag är inte rädd för vad som händer härnäst, men det berör mig, för jag tänker: 
- Hur kan två personer som stödjer samma klubb, som höjer sina armar samtidigt när du gör ett mål, som lägger händerna på håret när du gör ett mål....hur kan dom sedan slåss? Jag förstår inte, för det är inte fotbollen som får dem att slåss, utan andra saker. Det är andra aspekter, politiska, samhälleliga. I själva verket spelar det ingen roll vad som ledde dem till detta, men det är uttryck på en plats som inte har något att göra med varför de slår varandra, och det är det som är skadligt. Om de vill göra det, om du gillar ditt lag...låt fotbollen vara ifred! 

Illa, och värre kan det bli när Besiktas kommer på besök. 
Men vi tar en match i taget.

900 OL-fans reser, noga övervakade, till Le Havre. 

Läget i laget
Benrahma, Fofana, Tagliafico, Abner, Kumbedi, Mikautadze, Niakhaté, Nuamah, Omari, Caleta-Car och Tessmann är spelarna som varit ute med sina landslag.
De kom tillbaka med mycket positiv energi, sa Sage.

Omari spelar med Komorerna och ska ha varit väldigt bra i matchen mot Tunisien. Man är ännu inte kvalificerade för CAN men chansen finns än. Man spekulerar i om han kommer att spela mot Le Havre isf DCC som är avstängd pga för många kort? 
Eller blir det Clinton Mata, han ska vara tillbaka efter en hälsene-skada?

- Jag förväntar mig att Omari ska återgå till att vara den person han var i France Espoirs-laget. Vi tog in honom med den här idén och det här målet, säger Sage. Hans senaste säsong var svår, men han har ändå 75 Ligue 1-matcher, så han har nivån. Det är en förtroendefråga för tillfället!

Benrahma och Niakhaté kvalificerade sig, bägge, för CAN med Algeriet och Senegal under detta uppehållet. 

Tessmann, Abner och Tagliafico kom tillbaka sent denna veckan, efter sina matcher med USA, Brasilien och Argentina. Tagliafico anlände så sent så han reser inte med till Le Havre. 

Nemanja Matic som fick en oroande smäll i matchen mot Glasgow är ännu inte redo för spel. 

Wilfried Zaha är inte heller med till Le Havre.
I en intervju under uppehållet så sa Pierre Sage att han haft "ett bra samtal" med Zaha. Att han sagt att eftersom man nu tagit in Zaha så skulle man "vilja ha Zaha". Enligt Sage så handlar det om att Zaha ska bli medveten om vad som förväntas av honom. Det ska, enligt Sage, inte ha något att göra med hans förmåga som spelare, utan om hans förmåga att leva med vår klubb! Är det någon som kan lyckas med det så är det Sage. Det tror jag! 

Magick Fofana var Sages bisittare under intervjun inför denna matchen. Så han förväntas starta. 
På frågan om han är vänster- eller höger-fotad sa han:
- Jag vet inte. Jag skjuter mer med vänster, men när jag dribblar så är det mer med höger, det är en blandning av de två.
Tänk om han fick ta en straff? 
- Jag kan skjuta med båda på träningen, men jag tror att jag skulle använda min högra fot. 
Å andra sidan vet han var han tycker att han är bäst: 
- Jag föredrar att spela till vänster, säger han.

********
För att se resultaten för de fem senaste matcherna mellan Le Havre och OL, så får vi gå tillbaka ända till 2003. Då, och 2008, samt 2009, så vann OL matcherna. Sedan tillbringade Le Havre säsongerna i L2. 
2023 var dom tillbaka och då spelade vi 0-0. 
2024 fick OL både Jake O'Brien och DCC utvisade med röda kort och Le Havre vann med 3-1. 
Möjligen tack vare en enögd domare (Gaël Angoula) bördig från Le Havre, vem vet? 
Men det är historia nu!

Lyon har vunnit sina fyra senaste matcher, och deras fem senaste bortamatcher i ligan har slutat med tre vunna och en förlorad match. 

Lyon ligger på tabellens 8:e plats med 10 poäng. Det blir inga större förändringar även om vi vinner, vi kan i bästa fall bli 7:a. Det ligger 4 lag på platserna ovanför med 14 poäng. Ett av dem är Lille på 4:e platsen, den första CL-platsen. 
Så vinner vi så närmar vi oss målet i alla fall, och det är ju många matcher kvar.

Kallad trupp HÄR

Möjlig startelva:
Perri - Maitland-Niles, Mata, Niakhaté, Abner - Veretout, Tessmann, Tolisso - Cherki, Lacazette(c), M.Fofana

Le Havre
Tränaren här heter Didier Digard. Han har tillbringat sin tränarkarriär först i Nice (reserv, A-lag, U21) och sedan juli 2024 i Le Havre. 
Le Havre ligger på tabellens 15:e plats med 6 poäng. 
Deras fem senaste hemmamatcher har slutat med tre förlorade och två vunna matcher. Tittar man på alla matcherna, både hemma och borta i ligan, så har man 4 raka förluster bakom sig, ingen vinst sedan den 1 september. 

Försvararen Etienne Youté är avstängd, medan anfallaren Antoine Joujou är fotskadad. 
Oualid El Hajjam (vad), Yann Kitala (ankel) och Arouna Sangante (lårmuskler) gick till sjukstugan i helgen och är osäkra.

Sportchefen i Le Havre är en gammal bekant, Mathieu Bodmer spelade som DM i Lyon 2007-10.

Möjlig startelva:
Desmas – Nego, Sangante(c), Salmier, Lloris, Opéri - Touré, Targhalline, Kechta - Casimir, Ayew

Domaren i denna matchen heter Abdelatif Kherradji, och han gjorde sin debut i elitfotbollen i augusti förra året. Han har alltså aldrig tidigare dömt en OL-match.

Övrigt
Akademi-spelarna Florent Sanchez och Chaïm El Djebali, borde snart lämna OL, på grund av ett disciplinärt förfarande. De här killarna har jag skrivit om några ggr och vi har sett dem i försäsongsmatcherna. Florent Sanchez (fd. Da Silva) har varit utlånad ett antal ggr medan fansen väntat på hans genombrott...ser inte ut att komma i Lyon dock! Nu sparkas de bägge ut av någon anledning som inte kommunicerats. 

Avspark söndag em kl.15.00
Vi streamar!

Allez Les Gones, AHOU!

Birgitta Malmborg2024-10-20 10:29:18
Author

Fler artiklar om Lyon

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos
Inför L'Olympico: Lyon - Marseille