Inför: Portugal – Frankrike
Ska Cristiano Ronaldo slutligen få sin revansch efter tolv år?

Inför: Portugal – Frankrike

Finalen stundar på Stade de France när Portugal och Frankrike gör upp om vem som är bäst i Europa. Ska det bli en efterlängtad och historisk titel för portugiserna eller håller fransmännens admirabla svit i sig? Snart vet vi svaret.

Enbart timmar återstår innan det är dags för årets största fotbollshändelse när Portugal i kväll ställs mot värdnationen Frankrike på ett fullsatt och kokande Stade de France i Saint-Denise. Det har blivit dags för EM-final.
 
Exakt en månad har passerat sedan Frankrike tillsammans med Rumänien sparkade igång sommarens storslagna mästerskap. Stämningen var av ren och skär världsklass när 80 000 människor samlats på den storslagna nationalarenan belägen i utkanten av Paris för att bevittna premiären. Det är väl knappast någon som glömt bort Dimitri Payets avgörande pärla i slutminuterna som fick majoriteten av besökarna att bryta ut i ett öronbedövande jubel samtidigt som det gav ”Les Bleus” en drömstart på turneringen.
 
Mycket har hunnit hända sedan dess och fem matcher senare är samma lag klart för final där man ställs mot Portugal. Fernando Santos manskap inledde gruppspelet famlande med tre oavgjorda matcher mot Island, Österrike och Ungern i tur och ordning. Tre poäng räckte till en tredjeplats, som tack vare de nya reglerna innebar avancemang då man tillhörde en av de sex bästa grupptreorna.
 
I åttondelsfinalen väntade ett tufft test i form av Kroatien. Inget av länderna lyckades hitta målet under ordinarie speltid utan det var först under förlängningens slutminuter som en inhoppande Ricardo Quaresma fick bli lycklig matchvinnare med sin nick på Cristiano Ronaldos retur från ett skottförsök.
 
Mot Polen i kvartsfinalen krävdes det också förlängning för att utse en vinnare – och det först efter straffsparkar. Återigen var det Quaresma som fick det sista ordet då han förvaltade den avgörande straffen på bästa tänkbara vis.
 
Först i semifinalen mot Wales kunde Portugal bärga sin första seger i mästerskapet under ordinarie tid. Framgångssagan nådde sitt slut för Chris Colemans succégäng efter att Ronaldo och Nani nätade varsin gång strax efter halvtidsvilan. Segerjublet visste inga gränser inne på Stade de Lyon när det stod klart att Portugal kvalificerat sig för final i ett mästerskap för blott andra gången i historien.
 
Senast det begav sig var 2004 när Portugal stod som värd för Europamästerskapet. Då föll man mot sensationen Grekland och trots att det passerat tolv år sedan dess är det fortfarande ett mycket starkt och tillika smärtsamt minne för de flesta portugiser. Det var upplagt för fest på Lissabons gator, som istället förbyttes till att en hel nation sörjde samtidigt som grekerna firade som om att det inte fanns någon morgondag.
 
Revansch är därmed ledordet när Cristiano Ronaldo leder in laget på Stade de Frances gräsmatta i kväll för at ta sig an ett favorittippat Frankrike. Lagkaptenen var blott 19 år gammal när han var med och förlorade finalen och vill nu ha upprättelse. Det är i afton som han ska se till att Portugal blir historiska genom att vinna landets första mästerskapstitel någonsin.
 
Det väntas defintivt inte bli någon enkel uppgift, men har man tagit sig så här långt finns alla möjligheter i världen att man kan nå hela vägen fram till den åtråvärda pokalen. Motivation slår klass är ett klassiskt ordspråk som ofta används inom idrottsvärlden och lär komma på tal en och annan gång under förbundskapten Santos brandtal till spelarna innan det är dags för stundens allvar. Stödet kommer vara massivt även om läktarna väntas domineras av förväntningsfulla fransmän, som hoppas att deras svit ska fortsätta hållas vid liv då man stått som slutsegrare i de två senaste mästerskap man anordnat.
 
Portugal är de enda som kan sätta stopp för en fransk glädjeyra, men kommer man att lyckas? Om bara några timmar vet vi svaret.
 
Matchen startar klockan 21.00 och går att se på TV4.
 
Preliminära laguppställningar:
 
Portugal: 
Rui Patricio - Cedric, José Fonte, Pepe, Guerreiro - Danilo Pereira - Renato Sanches, Adrien Silva, Joao Mario - Nani, Ronaldo
 
Frankrike: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko, Payet - Griezmann - Giroud

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2016-07-10 08:00:00
Author

Fler artiklar om Portugal