Inför Portugals premiärmatch: ”Kapaciteten att gå hela vägen”
Ruben Neves - en profil att hålla koll på i U21-EM.

Inför Portugals premiärmatch: ”Kapaciteten att gå hela vägen”

Luis Alter tipsar om profiler och berättar om läget i det portugisiska U21-landslaget,

Inför Portugals premiärmatch mot England i U21-EM pratar vi med Portugalkännaren och Sporting-supportern Luis Alter.

Portugal är sedan länge kända för sin talangutveckling, men årets medverkan i U21-slutspelet är den första sedan 2007. Vad tror du det beror på?

Svår fråga, jag tror det är flera anledningar till att vi inte medverkat på ett U21-slutspel sedan 2007!

Vi får inte glömma bort att vi är ändå en liten nation med begränsad mängd befolkning, svårt att producera talanger på löpande band! Vi är en folkgrupp som emigrerar och det sägs ofta att det finns minst lika många portugiser runt världen som det finns i Portugal, detta gör att förbundet nu måste hålla utkik efter dessa talanger världen runt, en sådan exempel är Raphael Guerreiro som spelar i Ligue 1-klubben Lorient och som fick göra A-landslagsdebut för några månader sedan!

Sedan så är det faktiskt mer eller mindre en klubb som fostrar dom flesta talangerna, t ex nu när Portugal slog Italien för första gången på 39 år så var det 8 st portugiser på plan samtidigt, och då saknades Ronaldo och Nani, som har samma moderklubb: Sporting Clube de Portugal! I truppen till denna slutspel är det 7 st av 23 uttagna fostrade i Sporting!

Man har ingen gräns på hur många utländska spelare som man får ha i klubbarna och detta är ett bakslag för dom unga portugisiska spelarna! Storklubbarna chansar med att värva in en yngre utländsk spelare för att sedan sälja vidare om den utvecklats förstås!

En annan anledning är att på senare år har man tappat kollektivet, individen har kommit i första hand!
 
Premiärmotståndaren England har man mött många gånger i U21-sammanhang. Statistiken är jämn med en liten fördel till Portugal, men engelsmännen vann de två senaste mötena i kvalet 2011. Hur ska portugiserna vända på trenden?
Engelsk fotboll brukar passa vår fotboll extremt bra, men den engelska fotbollen har utvecklats massor i och med Premier League-klubbarnas satsning på utländska tränare och spelare! Förut så var det fullt framåt och då kunde vi kontra sönder engelsmännen. 
 
Nu minns jag inte dessa två senaste matcherna, men jag tror att bara Portugal vinner mittfältet och får igång sitt kantspel så vinner vi!
 
William Carvalho and Bernardo Silva var med A-landslaget under EM-kvalet förra veckan och anslöt sent till truppen. Har du några andra spelare vi bör hålla ett extra öga på?
Ska försöka att inte vara så mycket Sporting-supporter när jag ska nämna några som kan vara värt att hålla ett extra öga på!

1) João Cancelo, högerback i Valencia
2) Carlos Mané, yttermittfältare i Sporting
3) Gonçalo Paciência, anfallare i FC Porto
4) Ruben Neves, mittfältare i FC Porto
5) Rafa, mittfältare i Braga

Skulle kunna fortsätta att nämna flera spelare som t ex Cavaleiro, João Mário, en liten troll gubbe som ev får chansen sista minuterna är Iuri Medeiros, som ni ser är detta en generation med många intressanta spelare!

Vad är en rimlig målsättning för Portugal i turneringen?
Truppens egna målsättning är att kvalificera sig till OS i Rio 2016! Jag tror att man faktiskt har kapaciteten att gå hela vägen, men jag tycker att minst semifinal ska man kunna kräva av detta gäng!

Vad tror du om Sveriges chanser?
Sverige hade verkligen otur i lottningen, i mina ögon är detta klart den svåraste gruppen! Sverige räknas väl av dom flesta som den fjärde starkaste laget, men detta lag har visat prov på att man är bra och kan utan tvekan skaka dom andra tre nationerna! 

Personligen är jag ett stort Tibbling-fán och det ska bli kul att se hur mycket han har utvecklats sedan han gick till Holland!

Vilken portugisisk startelva vill du se mot England? 

4-3-3:
Mv José Sá

Hb João Cancelo
Mb Paulo Oliveira
Mb Tiago Ilori
Vb Raphael Guerreiro

Mm William Carvalho
Mm Bernardo Silva
Mm Ruben Neves

An Carlos Mané
An Gonçalo Paciência 
An Ivan Cavaleiro

Detta tror jag kan bli startelvan, möjligtvis så kan man plocka upp Bernardo som ytteranfallare och ta in João Mario på mittfältet, då försvinner Cavaleiro från startelvan! 

SvenskaFans.com2015-06-18 08:00:00

Fler artiklar om U21