2022-10-05 18:45

Red Bull Salzburg - Dinamo Zagreb

Inför: Salzburg - Dinamo

Inför: Salzburg - Dinamo

Viktiga poäng står på spel när ett pressat Red Bull Salzburg välkomnar Kroatiens mästare. 

När gruppspelet lottades, visste alla fåglarna på trädet att fighten om tredjeplatsen i grupp E, kommer ske mellan Salzburg och Zagreb. Två omgångar har spelats och situationen ser ljusare ut för ”plavi” tack vare hemmasegern mot Chelsea. 

Historia
Det är inte första gången som Dinamo gästar på Red Bull arenan. Rullar vi bandet tillbaka till år 2016, så hittar vi vackra minnen från Champions League kvalomgången 2. Kvällen i Salzburg var minst sagt dramatisk. Kvalmatchen gick till förlängning trots en tidig ledning av hemmalaget, som öppnade matchen offensivt och rakt. Salzburg var tre minuter ifrån segern när Fernandes kvitterade i ordinarie tid. Österrikarna tappade tålamodet i förlängningen och fick inte bara ett baklängesmål, utan även en spelare utvisad.

Men det var andra tider då. Det var ett Red Bull Salzburg med stora drömmar, som förverkligades först under senare åren. Rikemans klubben ligger enligt Uefas klubb koefficient tabellen, på 21:a plats. I jämförelse med Dinamo Zagreb som är 34:a. Förutom Ajax, så är det bara toppklubbar från Europas starkaste fotbollsligor som ligger före Salzburg. 

Hemmalaget har strax över 200 miljoner € i värde enligt Transfermarkt. Det är också den yngsta truppen i årets upplaga av Champions League. Bortamatchen på Red Bull arenan blir minst sagt en svår uppgift för ”plavi”. Men läget är så här: Dinamo Zagreb 3 poäng och Salzburg 2 poäng. Dessutom så möter vi ett formsvagt hemmalag.

Senaste matcher för Salzburg
Hemma LASK 1-1
Hemma Rapid 1-1
Borta Chelsea 1-1
Borta Ried 0-3
Hemma Milan 1-1

Dinamo Zagreb
Inhemska mästerskapet tuffar på enligt planen. ”Plavi” kör friktionsfritt på rälsarna och är fastsvetsad serieledare. Formen på fem senaste matcher var nästan klockren, bortsett från bortaförlusten mot Milan (1-3) i Champions League. 

Om vi ska dra negativa slutsatser, så är det sjukstugan som sakta fylls på. Efter helgens match mot Slaven Belupo (4-1) på hemmaplan, hamnade Josip Misic och Ristovski på skadelistan. Den sistnämnda missar matchen definitivt. Det betyder att vi med stor sannolikhet kommer se Moharrami från start. 

Formation 4-3-2-1
Livakovic- J. Sutalo, Peric, Moharrami, Ljubicic - Ademi, Ivanusec, Baturina - Orsic, Spikic- Petkovic

Ante Cacic är mannen med svaren. Han gav sitt tycke inför bortamatchen på onsdag.

”Jag tror att i dessa två matcher kommer situationen i gruppen klargöras. Imorgon är hemmalaget mer pressat eftersom Dinamo har en poäng mer, och vi kommer att göra allt för att hålla det så även efter matchen i Salzburg.”

Nyförvärvet Marin Ljubicic spelade i Rapid Wien några säsonger och han kan mycket väl om Salzburg.

”De spelar alltid likadant, inte mycket har förändrats på tio år, kanske spelarna, men taktiken är alltid densamma. Vi måste förbereda oss för dem, men vi vet hur bra vi är, hur vi spelade mot Chelsea och Milan, och vi måste visa det igen”

Matchbilden
Precis som Marin nämner ovan, kommer Salzburg att köra taktiken huvudet rakt igenom betongvägg. Salzburg kommer stå högt uppe i plan. Det kommer man att köra så länge det går. Nu får vi hoppas att spelarna i Dinamo, tillsammans med Cacic är medvetna om motståndarens formsvacka. Håll ut första halvleken, resten kommer komma av sig själv. 

Plats: Red Bull Arenan (Salzburg)
Tid: 18:45
Domare: T. Klima (Tjeckien)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-10-05 10:30:29
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!