-

Inför: Schweiz  - Estland
Magnus Pehrsson måste få igång Estland.

Inför: Schweiz - Estland

Estland reser till Schweiz för att förhoppningsvis vända på en negativ trend och ta poäng. En svår match där båda lagen behöver poäng och förhoppningsvis kan Magnus Pehrsson återigen visa upp sitt taktiska register och ta välbehövliga poäng.

Var: Swissporarena. Luzern, Schweiz.
När: fredag, 27/03, kl. 20:45 lokal tid, 20:45 svensk tid
Domare: Danny Makkelie, Nederländerna.

Då var det dags igen efter det långa uppehållet. Kval till Europamästerskapet i Frankrike där chanserna att kvalificera sig är större än någonsin. Tredjeplatsen för playoff är ett fullt möjligt mål men då måste poängen börja trilla in. Hittills har det endast blivit 4 poäng på 4 matcher. Noterbart är att San Marino har stått för motståndet i en av dem, den slutade 0-0. Dags för Magnus Pehrsson att styra laget mot välbehövliga poäng.

Estland                                                               
1-0 Estland – Slovenien
1-0 Litauen – Estland
0-1 Estland – England
0-0 San Marino – Estland

Som sagt ingen superstart av laget från Baltikum. Det började i alla fall bra när ett taktiskt och mycket effektivt Estland kunde bärga 3 poäng hemma mot Slovenien. Därefter en mycket medioker match mot Litauen och en helt ok match mot England som fick ett snöpligt slut efter lite kort av olika kulörer och ett mål av Rooney. Och avslutningsvis en horribel insats mot San Marino…

Pehrssons nya ledarskap har gett blandat resultat. Men överlag tycker jag laget har förbättrats. I matcherna mot England och Slovenien var det mycket bra coachning. Både inför matcherna, hur laget har formats, och under. Något som Pehrsson har jobbat hårt med är t ex fasta situationer som tyvärr ännu inte gett någon utdelning.

Fredagskvällens motståndare Schweiz kommer bli en tuff uppgift och hoppas att laget kommer visa upp liknande spel som under de två matcherna, och ligga och lurpassa på antingen 1 eller till och med 3 poäng.

Pehrsson har fortsatt på sin inslagna väg att försöka forma ”sitt” landslag och det syns tydligt med laguttagningen även till denna match. En hel del 90-talister med begränsad landslagsrutin får följa med ner till Luzern. Bland annat inkallade Artur Pikk som får be om permission från försvarsmakten för att kunna vara med i truppen.

Förväntad startelva:

Pareiko
Jääger, Klavan, Morozov, Teniste
Purje, Dimitrijev, Vassiljev, Lindpere
Ojamaa, Anier

Schweiz
Schweiz inledde kvalet inte allt för bra med två förluster. Först en tung hemmaförlust mot England som följdes upp av en bortaförlust mot Sloveninen där en straff i 79:e matchminuten blev avgörande. Därefter har de gjort jobbet mot San Marino och Litauen.

0-2 Schweiz – England
1-0 Slovenien – Schweiz
0-4 San Marino – Schweiz
4-0 Schweiz – Litauen  
 
En förväntad matchbild kommer troligen se ut på följande sätt. Ett lite mer offensivt Schweiz kommer äga mest boll och skapa flest chanser under hela matchen. Estland kommer ligga avvaktande och direkt vid erövring av boll gå på kontring. Och förhoppningsvis ställa till med problem vid fasta situationer.

Schweiz har ett mycket bra lag och ska ta sig vidare till slutspel och framförallt ta 3 poäng i matcher som denna.  Ett solitt lag fick vi se senaste i VM när det tog slut efter en uddamålsförlust mot Argentina. Den individuella skickligheten hos spelarna är några snäpp vassare än hos esterna. Men Estland kommer slita för poäng till sista man, så ett kryssresultat kan inte uteslutas. Och enligt fysikens alla regler samt kommentatorspåkets kanske viktigaste fras, bollen är rund!

Ettepoole sinisärgid!
 

Axel Nõmtak2015-03-26 21:33:55
Author

Fler artiklar om Estland