Inför semifinalen med Luis Alter: ”Risk för ännu ett straffdrama”

Inför semifinalen med Luis Alter: ”Risk för ännu ett straffdrama”

Vi pratar med Portugal-supportern Luis Alter inför mötet med Wales.

Portugal är i semifinal i EM, men förbundskapten Fernando Santos använde en presskonferens häromdagen till att försvara Cristiano Ronaldo och säga att ”han är ett exempel som laget bör följa för att vinna”. Är kritiken mot Real Madrid-anfallaren verkligen så hård på hemmaplan?
Nja, trots att det finns inhemsk kritik mot Ronaldo så får i alla fall jag känslan att Fernando Santos budskap främst var riktad mot internationell media! 
 
Men visst finns det en del inhemsk kritik mot Ronaldo, en av dom som tagit tillvara på chansen är den forna mittbacken i landslaget, Jorge Andrade, ex FC Porto och Deportivo la Coruna, som insinuerade tidigare i EM att redan på hans tid så fjäskade förbundet mycket för Ronaldo.
 
Själv har jag imponerats av Pepes försvarsspel, sett Renato Sanches som en frisk fläkt och återupptäckt Nani som jag tycker har gjort ett lysande EM. Har du själv någon eller några spelare du vill lyfta fram?
Jag vill lyfta fram Raphael Guerreiro, han har gjort det riktigt bra när han har spelat, han känns väldig trygg i sig och inger i alla fall mig en trygghet som jag behöver!
 
Sedan tycker jag att Rui Patricio i målet har gjort det riktigt bra. Han varken syns eller hörs så mycket men han har gjort några viktiga räddningar i viktiga stunder i matcherna.
 
Annars håller jag med dig Pepe har gjort en grym turnering hittills, och jag hoppas han fortsätter att koncentrera sig på fotboll, förhoppningsvis i två matcher till!
 
Nani har gjort det riktigt bra, han har tagit Quaresmas framfart på rätt sätt och höjt sitt spel!
 
Renato har gjort en strålande turnering och når vi finalen så borde han ligga extremt bra till för att bli utsedd till turneringens bästa yngling, om det nu finns ett sådant pris! 
 
Efter lite oroande skadebesked verkar både Pepe och  Raphael Guerreiro vara i speldugligt skick igen. Vilken startelva vill du se mot Wales?
Ja larmet gick i söndags angående Pepe, uppgifterna är blandade, under måndagen lät det som om det inte var någon större fara, men idag vaknade man till att nu är det en kamp mot klockan. Pepe behandlas tre gånger om dagen och det verkar som att man väntar med ett beslut in i det sista! Vore en stor avbräck för oss om Pepe inte kommer till spel!

Guerreiro ska ha deltagit i träningen utan någon begränsning och det tycker jag är skönt!
 
Startelva? Det känns lite svårare denna gång än tidigare! Jag har förespråkat för användning av det samspelta Sporting-mittfältet: William, Mário och Adrien tillsammans med Renato Sanches, men då taktiken i Sporting och landslaget skiljer sig markant så känns det som att det inte har någon större betydelse om mittfältet är samspelt eller inte. Nu är i.o.f.s. William avstängd så trion kan ändå inte spelas!

Min startelva:
 
--------------Rui-------------
Cedric-Fonte-Pepe/Carvalho-Guerreiro
------------Danilo------------
Mário------------------Adrien
-----------Renato------------
-------Ronaldo---Nani-------
 
Eventuellt kan vi byta ut Adrien mot Moutinho, min farhåga är om mittfältet blir obalanserat med enbart Danilo som defensiv inriktad med Moutinho i startelvan? Då så skulle Moutinho kunna ta Renatos plats centralt och Renato flyttas ut på höger kanten på Mários bekostnad, men då tappar vi Renatos kvalité, tycker vi såg prov på det i Polen matchen då Renato i 1:a halvlek var Portugals bästa spelare, men i 2:a halvlek försvann när han placerades på högerkanten.
 
Jag fortsätter att föredra Nani från start av samma anledning som förut, Quaresma är en bättre inhoppare än Nani, samt att vi saknar en tredje ytter med samma kvalité för att starta med bägge samtidigt! 
 
Cedric gjorde ett misstag mot Polen som kostade oss ett mål, men resten av matchen var han felfri. Vieirinha gjorde också ett misstag mot Island och även det kostade oss ett mål i baken. Känns som det är jämnt mellan dessa två och vem det än är som får förtroendet kommer göra det bra! Jag gillar Cedric mer och väljer honom av den orsaken!
 
Portugal borde väl ses som favoriter i semifinalen. Vilka moment tror du blir avgörande i matchen?                                                                                                                                                                                                                        Oj svår fråga! Jag tror att det lag som inte underskattar motståndarna har störst chans att nå final! 
 
Kroaterna pratade innan matchen om hur dom skulle köra över oss! Polackerna var mer ödmjuka, men inte deras supportrar! Fanns till och med dom som påstod att deras tredje målvakt ska vara bättre än vår första målvakt! Vi såg alla att Rui i alla fall räddade en straff, det var mer än vad deras gjorde! 
 
När det gäller spelet i sig så måste vi vara vaksamma på fasta situationer, Wales känns väldigt starka där! 
 
Sedan har vi den gamla klichén_ laget som lyckas vara mest effektiv på onsdag kväll vinner, där nånstans har vi ett viktig moment i matchen skulle jag vilja påstå!
 
Hur tror du att det slutar och om du tror på seger, vilket lag vill du helst möta i finalen?
 
Ja du, hur tror jag det slutar? Tror inte det blir en enkel vinst för någon av lagen, tror det inte avgörs under 90 minuter heller! Känns som det är stor risk för ännu ett straffdrama, och där kommer straffspecialisten Rui rädda Portugal igen.
 
Vid en eventuell final så är det dags för oss att bekänna färg på riktigt allvar för första gången i detta EM! Frankrike eller Tyskland? Det är som att välja mellan pest och kolera, med tanke på vår statistik mot dessa två nationerna. Men om jag nu tvingas att välja så väljer jag Frankrike! Dags för oss att få vår hämnd från EM 1984 och 2000, finns ingen bättre plats än att göra det i Frankrike!
 

John Cederblad2016-07-05 13:00:00

Fler artiklar om Portugal