2021-06-23 18:00

Slovakien - Spanien

Inför: Slovakien – Spanien

Inför: Slovakien – Spanien

Gruppspelets sista fight står för dörren - och Slovakien står inför en utmaning de har ställt inför förut. I vanlig ordning går man in i sluttampen med tre poäng - och gruppspelets bästa motståndare. Flerfaldiga europamästaren Spanien är efter två raka kryss rejält revanschlystna, medan Slovakien behöver en poäng för att garanterat säkra en plats i det kommande slutspelet.

--- Missa inte: Den stora EM-guiden - Slovakien

EM-gruppspelet är mitt inne i sin sluttamp och slutspelsmötena har börjat att formas. Mitt i smeten återfinns fortsatt Slovakien och precis som i VM 2010 och EM 2016 går Slovakien dels in med tre poäng, dels mot gruppens starkaste motstånd.

På onsdagskvällen är det nämligen förhandsfavoriten Spanien som står för dörren. Ett landslag som redan inför mästerskapet var något ifrågasatt och som dessutom inlett med två raka oavgjorda resultat. Detta har öppnat upp gruppen rejält, där det i dagsläget något överraskande endast är Sverige som är klara för slutspel. Övriga tre lag har fortfarande en stor möjlighet att avancera vidare.

Med just Spanien har slovakerna fina minnen. I kvalet till EM 2016 stod man för en sensationell skräll när spanjorerna slogs med uddamålet efter mål av Juraj Kucka och Miroslav Stoch. Den förstnämnde finns fortsatt kvar i laget och är likaså en nyckelfigur på den slovakiska mitten. Andra i sommarens EM-trupp som fanns med mot Vicente del Bosque-mannar var bland annat Marek Hamšík, Peter Pekarík och Tomáš Hubocan.

Uppgiften Stefan Tarkovic står inför må vara tuff, men helt klart inte en omöjlighet. Som tidigare påpekat har Slovakien kunnat hantera de stora motstånden väl med sitt kompakta försvar och sitt stabila mittfält. På onsdagskvällen gäller mer eller mindre samma typ av spel som i de tidigare fighterna. Motståndet kommer att vara betydligt mer bollförande än de två tidigare - och revanschlustan samt pressen hos Luis Enriques mannar är enorm. Spanien måste vinna för att garantera en plats i slutspelet, men kan gå vidare på tre poäng vid ett kryss - men blir dock då beroende av andra lags resultat.

Enligt de senaste rapporterna är det inga nya namn som kommer att saknas till mötet i Sevilla på onsdagen. Nu gäller det att hjärtat är på rätt ställe och att slovakerna kommer tillbaka till det spel man dels hade mot Polen och dels det man visat när man rått sig på giganterna tidigare. Kapaciteten finns där - nu är det återigen dags att ta fram den.

Väntad startelva:
-------------------Dúbravka------------------
Pekarík---Škriniar---Šatka---Hancko--
---------------Hromada---Kucka-----------
Mak-------------Hamšík (C)----Haraslín
----------------------Duda---------------------

Veríme.
Slovensko do toho!


Slovakien - Spanien
EM 2020
Onsdag 21 juni 2021, kl 18:00
La Cartuja, Sevilla (Spanien)
Domare: Björn Kuipers (NED)
TV (Sverige): Sportkanalen, start 17:50
TV (Slovakien): RTVS 1, start 17:30

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2021-06-23 16:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM