2023-08-31 19:00

AC Sparta Prag - Dinamo Zagreb

Inför Sparta

Inför Sparta

Det näst sista provet för Sergej Jakirovic och hans manskap kommer att vara på torsdag kväll i Prag. Dinamo har 3-1 resultatet som försprång men det påbörjade arbetet måste avslutas om man vill slippa hamna i Conference League. Matchstart är från 19:00.

Dinamo Zagreb
Sommaren i Kroatien är alltid varm och man kan alltid räkna mot plus 40°C utomhus. Men i den blåa salongen inne på Maksimir har det varit över 50°C senaste veckorna. Styrelsen har insett att man gjorde ett grovt misstag kort efter CL-kvalet, och sedan dess så har har man inte släppt gaspedalen sedan man sparkade Igor Biscan och anställde Sergej två dagar efter förlusten i Aten. Målet var att hitta ny tränare som skulle ge positiv chockterapi och rätta till båten i rätt riktning, samt sälja det gamla gardet och plocka in nya spelare.

Jakirovics debut blev just mot Sparta Prag förra torsdag och en tung 3-1 seger kunde säkras inför returen. I söndags väntade ett taggat Rijeka som också skulle komma på besök till Zagreb. Tränaren och spelarna fick godkänt på utfallsprovet och det syntes att Jakirovics prägel över spelarna börjat redan speglas ute på planen.
 
Fortsättningsvis så sent som igår meddelade klubben officiellt att man lånat in FC Bayern spelaren Gabriel Vidovic som är blott 19-år gammal. Med tanke på Stojkovics knäskada så är detta ett extremt bra nyförvärv. Vidovic kommer inte kunna delta i Prag, men han kommer säkert att spela i den kommande matchen mot Osijek i ligan.

Truppen känns spikad och jag har svårt att se att någon spelare kommer lämna eller hämtas in närmaste dagarna. Återstående målet som är kvar är att kvala in till EL gruppspelen, samt besegra Osijek på bortaplan inför landslagsuppehållet.

Gabriel Vidovic
 
//
 
Dinamo kommer närmast från en stabil seger mot Rijeka på hemmaplan och Jakirovic gratulerade spelarna efter matchen genom att säga: "Tackar samtliga för en perfekt genomförd match från start till slut". Och så var verkligen då blått dominerade över hela planen och var aldrig nöjda med ett måls ledning. Liknande inställning hoppas man kunna se i returen ikväll.
 
Efter segern mot Sparta Prag förra veckan så meddelade Jakirovic att han vet inte hur han ska försvara sig och att han aldrig tidigare försvarat en ledning. Vi hoppas att han håller till sina ord och att försvara ett 3-1 resultat vore verkligen ett självmord med ett topplag som Dinamo, som utan tvekan har bättre kvalitet än Sparta.
 
Då vet vi att Stojkovic är out några månader på grund av korsbandsskadan och vänster ytter platsen står öppen mellan Marin, Emreli och Kacavenda. Jag gissar att Marin får ny chans från start mot Sparta, men att Vidovic kommer trots allt bli första valet. Vidare så bör Peric och Ristovski bilda mittbackslåset samt Moharrami höger- och Ljubicic vänsterback.
 
Centralt på mitten har vi som vanligt Misic och Bulat. Framför dessa två herrar hittar vi Baturina och högst upp Spikic, Marin och kaptenen Petkovic. Bruno gjorde en toppmatch mot Rijeka senast där han gjorde ett mål och en assist. Att ge kaptensbindeln till Petko var klockren träff av Jakirovic.
 
Startelvan
Nevistic MV - Moharrami HB, Ljubicic VB, Peric MB, Ristovski MB - Misic CM, Bulat CM, Baturina OM - Spikic HY, Marin VY, Petkovic CF

//
 
Sparta Prag
Hemmalaget studsade äntligen tillbaka i helgen efter en seger hemma mot Karvina (3-1). Innan dess gick man segerlösa i tre raka tävlingsmatcher. Intressanta är att Sparta nu har gjort mål i fem raka matcher och totalt 13 gjorda mål. Mot Karvina ställde man upp igen i 3-4-3 formation med Olatunji från start i spetsen istället för Kuchta som kanske lämnades på bänken för att samla krafterna inför returen mot Dinamo.

Sparta är i fortsatt serieledning i Tjeckiska fotbollsligan tack vare bättre målskillnad än stadsrivalerna Slavia Prag. Hemmalaget kommer troligtvis starta i formation 3-4-3 liksom man gjorde i helgen mot Karvina. Fördelen för hemmalaget är att man kommer ha stöd på läktarna, jämfört med Dinamo som har fått förbud att ha bortasupportrar i alla Uefa tävlingar den här säsongen. 


Inga bortasupportrar resten av säsongen i Uefa tävlingsmatcher 

Potentiel startelva (3-4-3)
Vindahl MV - Sörensen , Panak, Krejci - Wiesner, Sadilek, Kairinen, Zeleny - Birmancevic, Kuchta, Haraslin

//

Förväntningar
Allting är solklart inför returen, Dinamo har 3-1 ledning från första matchen och med tanke på att bortamålsregeln är borta nu, så tippar jag på att Sparta kommer anfalla hejvilt från start och försöka få till ett tidigt ledningsmål. Det hade gett ännu mer bränsle till hemmalaget men jag hoppas att blått kommer stå emot och hålla nollan närmaste kvarten-tjugo minuter. Dinamo kommer utan tvekan gå för minst ett bortamål och vi kan räkna med öppna ytor bakom Spartas mittfält. Återigen lämnar vi hoppet i Petkovics händer som utan tvekan kommer vara nära målchanser eller ha ett bra läge till passningsmål. 

Datum: 31 augusti
Tid: 19:00
Plats: epet Arena (Prag)
Domare: Stieler (Tyskland)
Tips: 3-3 (Petkovic, Spikic, Baturina)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-08-31 12:46:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!