Inför supercupen
Plavi är redo för supercupen

Inför supercupen

Smekmånaden är över för blått. Säsongen kickar igång med ett hett derby i supercup finalen mot rivalerna Hajduk Split. Precis som föregående säsong 2022/2023 startade när man besegrade samma motståndare efter straffsparksläggning, så kommer Dinamo försöka lyfta en ny buckla inför hemmapubliken.

Försäsongen drog igång i mitten av juni, klubben valde som vanligt att förberedelserna inför ny säsong skulle äga rum i grannlandet Slovenien. Under tre veckor hann man spela tre träningsmatcher mot FC Koper (Slovenien), CSKA 1948 Sofia (Bulgarien) och Sparta Prag (Tjeckien).

Förutom tjeckerna så kan man tycka att motståndarna var inga höjdare. Och Dinamo lyckades endast besegra bulgarerna med 3-2. Mot FC Koper kryssade man 2-2 trots att man hade två måls ledning efter femtio minuters spel.

Inför den sista träningsmatchen mot Sparta fick man äntligen tillbaka landslagsspelarna Livakovic, Sutalo, Ivanusec och Petkovic som anslöt till försäsongen lite senare på grund av Nations League slutspelet. Tränaren Igor Biscan väntade inte för länge och valde att starta med starkaste möjligaste startelva.

Blått dominerade under hela matchen där Bruno Petkovic kvitterade redan i 14:e minuten. Samma spelare brände flera solklara målchanser som kunde säkert ge Dinamo en solklar seger. Men en försäsong är alltid en försäsong och där skall man inte dra ut för stora slutsatser.

 


//

Ny säsong
Viktigast av allt är att ryggmärgen med Livakovic, Josip Sutalo, Ristovski, Misic, Ivanusec, Baturina, Ivanusec och Petkovic är kvar i klubben! Om Livakovics flytt har det skrivits ända sedan förra säsongen avslutades. Målvakten skulle först till Fenerbahce enligt turkisk media, för att sagan skulle till slut vända mot Spanien och Villarreal. Likadant kunde man läsa om Petkovic fortsatta karriär i Trabzonspor, också Turkiet, men allt detta känns som att media placerar spekulationer efter spekulationer.

Det senaste försöket att röra om stämningen i det blåa omklädningsrummet, var ett försök från kroatisk media som placerade i tidningarna att klubben var försenad med att betala ut lönerna till spelarna, vilket självklart dementerades av klubben.

Allt detta inför ett supercupderby mot Hajduk, följt av ett ligaderby i första ligaomgången också på stadion Maksimir i Zagreb! Två raka matcher mot rivalerna från söder som säkert kommer att ge vind i ryggen antigen till regerande mästarlaget eller cupvinnarna Hajduk.

I skrivande stund känns Dinamo för starka. Utan tvekan har vi ligans starkaste trupp och även om Livakovic eller Petkovic skulle lämna klubben, vilket jag tror på mindre för varje dag, så kommer vi fortfarande vara orubbliga för övriga klubbar i SuperSport HNL.

Möjlig startelva
Livakovic MV – Ristovski HB, Sutalo MB, Peric MB, Ljubicic VB – Misic CM, Bulat CM, Baturina OM - Ivanusec VY, Spikiv HY, Petkovic CF

//

Förväntningar
Som sagt så kickar säsongen igång mot starkaste möjligaste motstånd – Hajduk Split. Rivalerna är törstiga och vill upp till bevis efter senaste säsongen. Som vanligt har man snackat upp sig inför ny säsong, man har tröstat sig för hundrade gången att tiden är inne för Ivan Perisic, spelaren har varit  på väg tillbaka till klubben sedan fem år tillbaka, men dessa historier är bara en myt. En kaliber som Perisic är inte bara för bra för Hajduk, utan hela kroatiska ligan. Jag är fortfarande övertygad om att Dinamo är numret för stora på Maksimir, liksom förra säsongen där man krossade motståndet med 4-1 och 4-0! Fjolårets supercupfinalen slutade bara 0-0 efter ordinarie tid, men väl under straffsparksläggning vann Dinamo. På lördag hoppas man på en fullsatt Maksimir och att vi tillsammans kan fira med seger i supercupfinalen inför det allra viktigaste – Champions League kvalet och kroatiska ligan!

Datum: 15 juni lördag
Tid: 20:00
Plats: stadion Maksimir (Zagreb)
Tips: 3-1 (Petkovic, Ivanusec, Peric)

TV: Återblick till när Dinamo slog West Ham i Europa League 21/22
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-07-14 08:00:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!