Officiellt: överraskningar i båda startelvorna

Officiellt: överraskningar i båda startelvorna

Säsongen sparkar igång mellan regerande ligamästarna Dinamo och cupvinnare Hajduk.

UPPDATERING: Officiella startelvor!
Det finns överraskning i båda startelvor! Orsic lämnad på bänken, Spikic startar istället! Dinamo ser ut att starta i en 3-5-2 formation. Hajduk startar med Biuk i offensiven. På stadion Maksimir förväntas cirka 17.000 åskådare. 

DINAMO: Livakovic - Moharrami, Lauritsen, Peric, Ljubicic - Ademi, Misic - Ivanušec, Petkovic, Spikic - Drmic.
3-5-2

HAJDUK: L. Kalinic - Mikanovic, Borevkovic, Simic, Melnjak - Vukovic, Grgic, Krovinovic - Livaja, Biuk, N. Kalinic.
4-3-3


Sommaren har knappt hunnit värma upp och vi sparkar säsongen i gång redan på lördag. Förberedelserna inför kommande säsong gav positiva vibbar. Bara två spelare har lämnat i sommar och fler har anlänt till klubben, vilket är rätt så ovanligt för klubben från Maksimir. Mycket kommer handla om Champions League som garanterar pengar, men om vi inte klarar av playoffmatcherna, så lär fler spelare lämna klubben under augusti månad.


Till matchen
Förra säsongen hade Hajduk psykologiskt övertag i inbördes matcherna. Dinamo tog första segern först när ligan redan var avgjord och då roterade Hajduk i startelvan för att spara på krafterna inför en cupfinal. Hajduk visade mer glöd i derbymatcherna och tog därmed 7 poäng! Man kan säga att situationen i det blåa lägret var oorganiserat och en nödlösning behövdes i sista sekunder. Styrelsen gör ett genidrag och ett tränarbyte sker i april, vilket räddade säsongen och Dinamo kunde fira 5:e raka ligatiteln i näst sista omgången. Hur jag ser på sakerna nu, så är det omvända roller. Dinamo har byggt upp musklerna under dom senaste veckorna, både på gräsmattan och under transferfönstret. Förutom lånet av mittbacken Borevkovic, så har Hajduk varit anonyma under sommaren.

Inbördes matcherna från förra säsongen:
Dinamo – Hajduk = 3–1
Hajduk – Dinamo = 1–0
Hajduk – Dinamo = 0–0
Dinamo – Hajduk = 0–2

Jag förväntar mig inga större överraskningar i startelvan. Tränaren vet att matchen är psykologisk viktig för ’Plavi’. Att chansa mot en blodtörstig rival på hemmaplan kan bara ge mer bränsle till Hajduk i fortsättningen. Livakovic lär vi se mellan stolparna. I backlinjen tippar man på Ristovski som högerback och Bockaj som vänsterback. Mittbacksparet blir en gissning. Förutom Josip Sutalo som är given, så är min gissning att K.Theophile-Catherine startar, alternativ dansken Lauritsen. På mittfältet är det cementerad plats för klubblegendaren och kaptenen Arijan Ademi. Nästintill kaptenen lär starta Misic. Luka Ivanusec och Orsic som offensiva mittfältare. Uppe i anfallet hoppas jag på en variant där Petkovic är något tillbakadragen bakom Josip Drmic. Bänken är blandad med smått och gott som B.Sutalo, Moharrami, Stefulj, K.Andric, D.Spikic, Ljubicic, Menalo och Bulat.

Gissar med startelvan 4-2-3-1:
(uppdaterar startelvan någon timme inför match)
Livakovic – Bockaj, Ristovski, J.Sutalo, Catherine-Theohile – Ademi, Misic, Ivanusec, Spikic – Petkovic - Drmic.


Hajduk Split
Lite längre söderut i landet, har det varit mer snackis om en stortalang som lämnat för Dinamo Zagreb än själva supercupfinalen. Talangens föräldrar får stå ut med kritik resten av livet p.g.a. flytten. För mig är det obegripligt att man inte lyckas behålla en stortalang, men det säger samtidigt mycket om politiken i klubben. ’Bili’ spelade fyra försäsongsmatcher, där av fick man en försmak på vad som kan komma ute i Europacup matcherna. Förlust mot Gent (0–3) och Cluj (0–2) är inget man ska dramatisera över, men förlusterna kunde ha slutat med mycket värre utfall.

Här kommer Hajduks startelva, ännu en gissning:
Kalinic – Mikanovic, Melnjak, Borevkovic, Elez – Grgic, Fossati – Krovinovic, Mlakar, Kacaniklic – Livaja


Plats: stadion Maksimir (Zagreb)
Datum: 2022-07-09
Tid: 20:00
Följ matchen på: ArenaSport

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-07-09 19:00:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!