Intervju med Leonard Jägerskiöld Nilsson om Fotbollens Heraldik
En bok om några av världens klubbmärken och historien bakom symbolerna.
I höstas debuterade sportjournalisten Leonard Jägerskiöld Nilsson med boken ”Fotbollens Heraldik”. SvenskaFans-medarbetaren Fredrik Wiberg fick tag i Leo som berättar om sin bok.
Berätta lite kort om dig själv!
- Jag heter Leonard Jägerskiöld Nilsson och fyller strax 30 år. Just nu arbetar jag med fotboll på Discovery Network Sweden. Jag är sportjournalist och har tidigare arbetat på Viasat Fotboll. Dit kom jag faktiskt från bland annat SvenskaFans. En sajt jag var med och startade upp Europa-sidan på tillsammans med John Cederblad. På SvenskaFans skrev jag om Lyon och Empoli och var Europa-redaktör.
Varför ville du skriva boken, Fotbollens Heraldik?
- Jag har alltid varit intresserad och fascinerad över klubbmärken. Jag kunde komma hem från jobbet och sitta upp på nätterna och läsa om klubbarnas historia och märkenas betydelse. Allt ifrån Real Madrid till Lokomotiv Moskva. Just att det vävs samman, samhälle och fotboll, är något som intresserar mig. Lokala traditioner och historia.
Och när bestämde du att det skulle bli av?
- Förra året hade jag ett möte med förläggaren Mattias Nyqvist på Pintxo Förlag. Jag har alltid velat skriva en bok och haft många idéer. Att det blev just en bok om klubbmärken trodde jag inte på. Jag blev både glad och överraskad när han föll för det förslaget. Jag trodde ämnet var för smalt och var inte beredd på att det skulle fungera. Sedan ett år tillbaka har jag arbetat med boken och nu är den klar.
Urvalet av märkena, vilka och varför?
- Vissa storklubbar är självklara som måste representeras och redovisas. Sedan har jag gått på intressanta historier. Berättelsen har fått avgöra.
Vad ska ett bra klubbemblen innehålla?
- Det ska finnas en lokal förankring. Titta på Sampdorias emblem, med den piprökande fiskaren, det är härligt. Det återknyter till staden. Eller Evertons, med Ruperts Tower, som är förankrad i stadsdelen i Liverpool.
Reaktioner på boken, hur har dessa varit?
- Mycket på Sociala Medier, som Twitter, Instagram och Facebook. Fått många fina reaktioner och omdömen, vilket är jättekul. Sedan har jag varit med i flera podcasts. Kända mediepersoner som Ola Wenström och Patrik Ekwall har dessutom uppmärksammat boken. Men just att det finns andra fotbollsgalningar där ute, som hört av sig, tycker jag är kul. Jag trodde jag var ensam om att ha detta stora intresse för olika klubbemblem. Men det är jag inte.
Vem ska köpa boken?
- Den är inte bara för fotbollshipsters och fotbollsnördar. En bra julklapp för pappa, brorsan, mamma och syrran. Alla som helt enkelt tycker om fotboll.
Kan ett emblem ändras, är det bra, vad får det för konsekvenser?
- Ett färskt exempel är Manchester City, som återgått till sin historia. Vissa tycker ju om att kalla klubben för ”historielösa”. Men nu har man tagit bort örnen, som inte var populär bland fansen, och tagit tillbaka båten exempelvis. En symbol som återknyter till det gamla, och som de engelska fansen gillar. Det visar på att man inte ska släppa sin historia. Små ändringar är välkommet, men stora ändringar kan tas emot med mycket kritik.
Precis, där har vi ju Cardiff City, som ett modernt exempel!
- Ja, och sådana tror jag vi kommer se fler av i framtiden. Vi lever i en globaliserad värld och fotbollen går mer åt det hållet. Titta bara i Birmingham-området i England, där har klubbar som Aston Villa, Wolves och WBA fått asiatiska ägare. Det är ett problem i den moderna fotbollen, när en ny ägare kommer till en klubb och vill sätta sin prägel. Man vill belysa en ny era och tar bort grunden. Cardiffs var blått innan, Vincent Tan kom och ändrade klubbmärket till rött, bytte ut den walesiska draken mot en kinesisk. För att etablera klubben på den asiatiska marknaden. Och det blev givetvis stora konflikter mellan ägaren och fansen.
Slutligen, har du något favoritmärke?
- Blackburn Rovers är jag svag för. Inte bara för rosen utan främst för texten Arte et Labore, som är latin och betyder skicklighet och arbete på svenska. Det är vad fotboll handlar om enligt mig. Plus att det har lokal förankring just i Blackburn. Som historiskt sett varit en arbetarstad.
*** *** ***
/Fredrik Wiberg