Lagbanner
Exklusiv intervju med Birkir Saevarsson
Högerbacken Birkir Már Saevarsson

Exklusiv intervju med Birkir Saevarsson

PARIS. Imorgon spelar Frankrike mot Island. Birkir Saevarsson möter till vardags allsvenska-spelare men nu kommer han få ställa sig mot spelare som Oliver Giroud och Antoine Griezmann. Något som han har blivit van vid de senaste veckorna. – Det är absolut en stor skillnad, säger Birkir Saevarsson till SvenskaFans.com.

Till vardags spelar han i Hammarby och i allsvenskan. Men under juni och juli månad är han med om en oförglömlig resa.

Birkir Már Saevarsson har startat samtliga matcher för Island under Europamästerskapet här nere i Frankrike. Efter ett lyckat gruppspel gick det lilla landslaget vidare till åttondelsfinal där också England besegrades.

Jättestolt över framgången
Nu väntar kvartsfinal mot värdnationen Frankrike som har presen på sig. Frankrike kommer bli det hetaste och tuffaste utmaningen hittils för högerbacken och hans Island.
– Det känns självklart helt fantastiskt. Svårt att beskriva med ord. Men nej, jag är inte en av dom som viftar med mina känslor så det är inte svårt, men jag är jättestolt över det vi har gjort hittils, säger spelaren till SvenskaFans.com.

En kompakt defensiv och ett lag som överlag spelar hårt, med en hög arbetskapacitet och mycket hjärta. Mot Frankrike blir det viktigt att fortsätta precis som Island har gjort tidigare.
– Vi har haft våra möten som vi alltid har innan matcher, och vi har matchplanen klar. Vad det är vill jag inte gå ut med men vi skall självklart fortsätta med det vi har gjort bra och forsöka att göra det ännu bättre. Det behövs eftersom Frankrike är antagligen det bästa laget av dem vi har spelat mot.

Från Lewicki till Griezmann
Det är stor skillnad att möta Radetinac i Djurgården, eller Oscar Lewicki i Malmö, till vardags i allsvenskan där Saevarsson hör till nu för tiden. I EM får han nu istället mäta sig med de absolut bästa spelarna i hela världen. Allt från att slå Ronaldo på knäna, till att fira framför ögonen på Rooney och nu få möta Antoine Griezmann.
– Det är absolut en stor skillnad, men det gör att man själv blir en bättre spelare eftersom man måste höja sig. Men jag forsöker att inte tänka på vem det är jag möter, utan jag förbreder mig som vanlig, oavsett om det är allsvenskan eller EM jag spelar.

Igår gick det ut i media att det nu är "omöjligt" att få tag på en isländsk matchtröja. Efterfrågan har ökat med 1800% vilket ha gjort att marknaden har kokat ihop, och tröjorna tagit slut. Nyheten nådde även spelarna.
– Ja jag har hört det. Det är helt otroligt. Det är nåt man inte kunde se för sig för några månader sen. Men jätteträvligt att man får så mycket stöd ifrån alla världsdelar.

"De förtjänar mycket respekt"
Isländska supportrarna har varit en speciell liga för sig. Deras relation med spelarna har varit väldigt unik och de islänska journalisterna förklarar att många av spelarna känner de flesta supportrarna. Ett litet land med ett litet folk men efter varje slutsignal samlas dem, och klappar tillsammans.
– De har varit med oss på hela resan och förtjänar mycket respekt ifrån oss spelarna. Sen är det så att Island är ett litet land och de flesta i laget känner många av supportrarna och det gör att det blir ännu roligare att fira med dem, avslutar Saevarsson innan han måste iväg till samlingen.


**Island spelar på söndagkväll mot Frankrike i en direkt avgörande kvartsfinal. Vinnaren möter Tyskland eller Italien i semifinalen.

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2016-07-02 18:53:00
Author

Fler artiklar om Island