Ivanovic, Sjatov och Smolnikov lämnar Zenit

Ivanovic, Sjatov och Smolnikov lämnar Zenit

Zenit meddelade i början av veckan att klubben inte förlänger kontrakten med Branislav Ivanovic, Igor Smolnikov och Oleg Sjatov. Alla tre har under det senaste decenniet gjort stora avtryck i klubben och varit med om att vinna flera titlar.

Det kommer inte som någon större överraskning att trion lämnar, även om många Zenitfans ville behålla Ivanovic som trots att han fyllde 36 tidigare i år varit en av seriens allra bästa spelare. I Oleg Sjatov och Igor Smolnikovs fall så har ingen av dem gjort något större väsen av sig under säsongen som gått och då båda spelarna nu är på "fel sida av 30" med utgående kontrakt var det enda rätta att låta dem gå vidare i sina karriärer. 

Sjatov och Smolnikov värvades bägge två in under sommaren 2013 och var under en lång tid ordinarie pjäser i startelvan. Sjatov kommer främst bli ihågkommen för sina tre första säsonger då han såg ut att bli en av landets allra bästa offensiva spelare men produktionen gick ner dramatiskt när Hulk och Danny lämnade Zenit, ersättarna inte höll samma klass och ingen av tränarna efter André Villas-Boas verkade ha något större förtroende för Sjatov. Även om han gav det ett försök under Sergej Semaks ledning blev de två sista säsongerna inte i närheten av hans första år i klubben.

Igor Smolnikov var under sina första sex säsonger ett givet inslag på högerbacksplatsen där han konkurrerade ut Alexander Anjukov men den här säsongen fick se sig passerad i rangordningen av Vyatjeslav Karavejev. Smolnikov var precis som Oleg Sjatov med och vann ligatiteln 2014/2015, 2018/2019 & 2019/2020. Lägg där till två ryska cuptitlar och ytterligare två supercuptitlar. 

Branislav Ivanovic kommer onekligen bli svårare att ersätta. Om inte på planen så definitivt utanför. Zenit gjorde ett fynd när man fick loss Ivanovic från Chelsea under vintern 2016/2017 och sedan dess har serben varit ordinarie på mittbacksplatsen och under Sergej Semaks ledning har han varit en av ligans allra bästa på positionen. Att Ivanovic fyller 37 nästa år gjorde antagligen beslutet aningen enklare för Zenit men det finns nog inte någon supporter som haft något emot att förlänga kontraktet med lagkaptenen ytterligare ett år. 

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2020-07-29 16:42:52
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare