"Jag fick gåshud vid nationalsången"
Slovakerna ägde tillställningen i Lille när Ryssland möte Slovakien.

"Jag fick gåshud vid nationalsången"

Lukas Landl har varit i Frankrike och besökt sitt älskade landslag. Nu berättar han om gåshuden han fick när nationalsången spelades, det uträknade landslaget och inför matchen mot mardröms motståndet.

Slovakiens väg till EM var inte den enklaste. Väl under mästerskapet har nationen verkligen imponerat. Och ihop med den succén har SvenskaFans.com skribent Lukas Landl skrivit och rapporterat om allt runt det slovakiska landslaget.

"Fullständig extas"
Den 16 juni fick Lukas möjligheten att åka ner till Lille för att se Slovakien möta Ryssland. På förhand pratades om ett stökiga ryska supportrar, och ett lag med tunga pjäser. Mot allas förvånnan syntes de slovakiska supportrarna bäst, och de ägde arenan i Lille fullkomligt. Det var verkligen bäddat för en slovakisk show, och det blev det.
– Jag har aldrig tidigare upplevt ett stort mästerskap på plats. Vi åkte via Belgien för att komma till Lille och redan där började stämningen byggas upp av fans från framför allt Slovakien. Där jag vistades var det fler slovaker än ryssar och stämningen var magisk. Till skillnad från hur engelsmännen (som också var i Lille) betedde sig, var slovakerna väldigt vänliga och glada. Man vet att man inte är något lag som "ska" vinna EM-titeln, men har således ingen press på sig. Varför ska man då bråka? Man dricker öl istället, något man gör mer än gärna där nere. Man sjunger. Man umgås. Hela dagen var en enda stor fest och stämningen på arenan var underbar. Vid nationalsången fick jag gåshud och blev tårögd - och när Weiss och Hamšík nätade var man i en sådan fullständig extas som är svår att beskriva. Det var mäktigt på alla vis och jag hoppas och tror att jag kommer att få uppleva det många gånger till i mitt liv.

Slovakien slog Ryssland i en magisk match. Hamsik var planens gigant och Slovakien pumpade på hädan efter. Slutligen gick den blåvita nationen vidare med fyra poäng, efter att ha avslutat 0-0 mot England i sista matchen.
– Man var uträknade innan den första avsparken var ett faktum. Framför allt svensk press hade totalsågat det slovakiska laget och ansåg dem många gånger som det sämsta laget i turneringen. Jag hade svårt att förstå varför - och nu när vi står här, med en åttondelsfinal mot Tyskland framför oss, kan jag inte låta bli att le litegrann. Man hade så fel, så fel. Det slovakiska laget har en förmåga att lyfta sig till nya nivåer, trots att man har en väldigt svag insats bakom sig. Första halvlek mot Wales var den sämsta jag någonsin har sett, men i den andra var vi bättre och skulle ha gjort mer än ett mål. Vi går vidare på att vi har ett så starkt kollektiv som jobbar för varandra. Slovakien är ett litet land, med endast ett fåtal stjärnor - kanske bara en, i Marek Hamšík. Visst är han den viktigaste spelaren i laget, men samtidigt har han spelare runt sig som håller hög klass och som är en minst lika stor anledning till att laget har nått framgång. Vi har en stark defensiv som oftast är svårbräcklig och vi har ett mittfält som innehåller en salig blandning av starka, snabba och spelkreativa herrar.

Mardrömsmotståndet
EM-festen fortsätter för Lukas Landl. Han fortsätter att skriva och på SvenskaFans.com kan ni läsa han införrapport inför Slovakien-Tyskland. En åttondelsfinal som väntas bli tuff för Hamsik och hans lag.
– Det är lite synd att vi som turneringens bästa trea får möta turneringens bästa lag. Så är nu fallet och det gäller bara att förbereda sig på rätt sätt. Det är väldigt få som tror på en triumf - även om vi besegrade Tyskland så sent som för några veckor sedan. Det är slutspel i EM nu - att vi vann i ett genrep betyder egentligen inte mycket. Om vi ska ha en chans att vinna mot Tyskland måste vi, samtidigt som vi spelar så stabilt i försvaret som t.ex. mot England, våga anfalla. Vi har snabba kontringsspelare som kan skapa oro för tyskarna, vilket är något vi har visat förr. När vi besegrade Spanien och Italien var vi inte alls så defensiva som när vi spelade oavgjort mot England senast. Nu behövde vi förvisso bara en poäng och gick också för den. Men nu måste vi gå för att göra mål. I fotbollen kan allt hända. Vi kan slå alla lag, men oddsen är självklart inte på vår sida. Tar vi det till förlängning, tror jag att vi kan besegra dem.

Trots att Slovakien har gått som tåget, är inte Slovakien-skribenten inte nöjd med turneringen så här långt. Istället hoppas han på ett bättre och mer underhållande slutspel.
– Mästerskapet har inte varit det mest underhållande. Få mål, få minnesvärda händelser och mycket fokus har varit på annat än det sportsliga. Jag kan till viss del hålla med dem som säger att det är för många "smånationer" som är med i mästerskapet pga utökningen av lag. Förvisso förtjänar de allra flesta att vara här, men då blir det oftast så att dessa lag inte spelar den mest underhållande fotbollen, utan försöker att hålla sig kvar i matchen med nöd och näppe. Jag hoppas att det tänder till nu i slutspelet och att allt fokus riktas på det sportsliga och ingenting annat. Fotbolls-EM är sommarens höjdpunkt i min mening, och man vill minnas det som en fest, inte som ett enda stort misslyckande.

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2016-06-26 09:00:00
Author

Fler artiklar om EM 2016