2020-11-17 20:45

Kroatien - Portugal
2 - 3

Äntligen är det över...

Det har varit en lång, negativ och tråkig turnering för Kroatiens del. En era som man snabbt vill glömma - trots att man stannar kvar i grupp A.

Äntligen är denna era över. Det har varit tungt, trist, negativt och allt har egentligen handlat om något dåligt. Så är i alla fall känslan efter att Kroatien lyckats stanna kvar i grupp A i UEFA Nations League. Mycket har inte gått Kroatiens väg: coronafall, spelare borta på grund av skador och en förbundskapten som fått experimentera med i stort sett hela startelvan. Match in, match ut.

Inför matchen mot Portugal så tvivlade många, möjligtvis kan man prata om en klar majoritet som gjorde det. Eftersom ingenting gick Kroatiens väg under sex matcher i turneringen så trodde man att det lika väl kunde bli så att Kroatien nedgraderas en nivå, till grupp B. Kroatien hade allt i sina egna händer, men ändå inte. Mycket skulle räknas ihop och man var trots allt beroende av Sveriges match mot fransmännen i Paris.

Nåväl, det var en mycket trevligare tillställning än den i Solna föregående helg. Sett till matchen överlag så var det Portugal som hade de vassaste chanserna, även flest chanser att göra mål. Det var dock Kovacic som gjorde 1–0-målet och Kroatien gick till pausvila med en 1–0-ledning. Välförtjänt? Nja, det kan man inte påstå. Portugal fick både bjudningar och chanser att reducera men tack vare Livakovic i mål samt en backlinje med Lovren i spetsen kunde Kroatien andas ut i pausvilan. Det syns att Kroatien i skrivande stund inte spelar med högt självförtroende. Visst, man lirar mer och bättre fotboll än i Solna men det tar inte lång tid innan man tvingas skjuta/rensa bort bollen mot mittplan för att ta det säkra före det osäkra. Ett Kroatien ett eller två år tillbaka hade spelat eller passat sig förbi i sitt eget straffområde.

Andra halvlek började precis så som första slutade. Portugal tryckte på och det var inte några intensioner från portugisernas sida att göra en plattmatch. Gästerna hade en respektabel trupp som tog sig till Split denna afton och det var många världsstjärnor var på plats. Ronaldo hade inte sin kväll men det hade däremot Ruben Dias och Joao Felix. I minut 51 så fick Marko Rog sin andra varning och han fick utgå. Känslan där och då var att det aldrig tog slut, att matchen skulle sluta 1–5 eller 1–7, det kändes som att allt blev värre och värre. Ronaldo tog hand om frisparken strax utanför straffområdet och dundrade till bollen på ett ”Ronaldosätt” och på returen var det Ruben Dias som kunde inkassera Portugals första mål för kvällen. Joao Felix utökade ledningen åtta minuter efter. En omdiskuterad situation där en eventuell hands var inblandad i 1–2-målet. Efter Rogs utvisning spelade Kroatien faktiskt bättre, hemmalaget satte press på Portugal som om det var elva mot elva. Kovacic skulle dock skrivas in ytterligare en gång. 2–2 kom efter ett fantastiskt samarbete mellan mittfältet och anfallarna. Kovacic, som drog till med ett fint skott utanför straffområdet, kunde fira tillsammans med sina medspelare. Stjärnan från Chelsea har fått ta emot väldigt mycket kritik den senaste tiden. Undertecknad hävdar dock att denna människa behöver kontinuitet. Just kontinuitet har Mateo inte fått – och hur kunde han ges just detta när det var Rakitic och Modric på hans positioner. Nu när Rakitic tackar för sig får Kovacic möjligheten att visa upp sitt sanna jag. Igår var han bäst på plan och förhoppningsvis kan Kroatien förlita sig mer på hans kvalitéer. Dock så skulle Kroatien inte få den utdelning som man hade velat. Ruben Dias nätade i den 90:e minuten, hans andra mål för kvällen. Livakovic, som har och är helt fenomenal mellan stolparna, tappade bollen genom att den tog på Lovren. Bollen dök rakt ner framför Dias och 2–3 var ett faktum. Det blev spänning även efter slutsignal då alla blickar var riktade mot Paris. Kulusevski var en hjälte mot just Kroatien men honom får kroaterna tacka flera gånger då han stod för ett ganska dåligt inlägg vilket ledde till att Coman kunde rulla in bollen i mål utan någon målvakt.

Oj, detta hade man inte trott på förhand då grupperna lottades. Kroatien har möjligtvis haft sin sämsta period på ett väldigt bra tag och det var verkligen ingenting som gick Kroatiens väg. Jo, Sverige-matchen hemma vann man ju, kommer möjligtvis några att säga. Ja, absolut men avsluta matchen med vinst hemma mot Sverige med sådan usel andrahalvlek måste vara otroligt glad över. Det var inte bra då heller…

Förhoppningsvis får Kovacic ut mer i framtiden, precis så som han var mot Portugal senast. Bradaric överraskar positivt och det är heller inte första gången han gör en stabil insats. Modric var bättre vilket ledde att landslaget spelade bättre men det man bör fundera över är hur bra det verkligen är att det mer eller mindre är en spelare som bär ett helt landslag. Perisic är också ett stort frågetecken, inte alls i form i landslaget och gör i princip dåligt ifrån sig. Vlasics snabbhet, kreativitet och krigarinsats gör honom till en given startspelare. Juranovic kan byta om och aldrig mer komma tillbaka, det håller inte. Skoric gjorde det bra tillsammans med Lovren, kunde inte ta på sig några misstag alls. Även om det var Livakovic som var den skyldige till 2-3-målet så är det hög klass på denna målvakt, otroligt hög lägstanivå och spelarna kan bara tacka honom sett till hur många gånger han räddat landslaget från fiasko.

Petkovic, Vida, Vrsaljko, Brozovic, Rebic och Kramaric - vi saknar er!