Lagbanner

-

Inför: Japan
Idemo!

Inför: Japan

Kroatien möter ”soluppgångens land” Japan

Vatreni spelar slutspel i världsmästerskapet för andra gången på raken. Klockan 16:00 kommer det vara en av dom dagar då gator och torg i hemlandet kommer vara ödelagda.

Mer än femtonhundra mil bort, kommer man själv att ta på sig landslagströjan och försöka njuta av en svår och oviss match. 

Japan
Jag hade ljugit för er om jag hade skrivit, att jag är helt säker på att Kroatien tar sig vidare. På pappret är Modric och Co förtippade favoriter. På pappret är Kroatien ett framgångsrikt landslag jämfört med Japan. 

På världskartan är det ett smurfland med strax under fyra miljoner invånare, som möter världens elfte mest befolkade land, Japan med 125 miljoner invånare. 

Och trots detta så har asiaterna ingen Modric, eller varken Gvardiol. Men något pryder det stora landet, förutom att man är en ekonomisk stormakt, den tredje största i världen. Så har Japanerna disciplinen, den hårda arbetande klassen som alltid avslutar jobbet med hög kvalitet.

Likadant är det i japanska fotbollen som utvecklats med en stadig uppåtgående formkurva. Sedan 1998 har Japan deltagit i varenda VM mästerskap som spelats hittills. Det säger en hel del, bland annat om hur VM kvalen i Asien håller sämre kvalité i jämförelse med Europeiska. Men att lyckas komma med på den stora scenen för sjunde gången på raken, är inte så enkelt som det ser ut.

Spelet är passionerat, liksom för fyra år sedan i VM i Ryssland, när Japan nådde åttondelsfinal och mötte Belgien. Då redovisade man fotbollsromantik och tvingade hela världen att älska deras fotboll och samtidigt tycka synd om dom, när Belgien fulländade segern på tilläggstid.

Samma ansikte och moral såg vi under detta VM. Inget underlägsenhets komplex mot tyskarna eller varken spanjorerna. Det är två segrar mot två stora fotbollsnationer. Japan har så många ingredienser att förvandlas till ett mäktigt fotbollskraftverk. 

En spelare som visat sig vara lika effektiv som Ballon d’or ägarna Messi och Ronaldo, är Freiburg mittfältaren Doan som nätat mot både Tyskland och Spanien. Förutom ovan nämnde, så är det svårt att sätta finger på en spelare som har stor stjärnstatus. 

Och även detta säger mig en del. Vi möter ett fokuserat motstånd som är redo att göra harakiri för sitt fosterland. Förlorar Kroatien på måndag, då kommer det vara rättvist. 

Kroatien
Vi vet allt, samma film behöver inte tas upp gång på gång. Mot Belgien såg sista tjugo minuter förskräckligt ut. Men när känslorna simmade iväg i fröjd, insåg man att vi just skickat hem en generation med spelare som höll klassen för att vinna VM guldet.

Zlatko Dalic kommer trots succén att ändra i startelvan. Istället för Livaja, är det Bruno Petkovic som startar. Och istället för magsjuke och utmattade Borna Sosa, får Borna Barisic chansen. Det sista taktik bytet gillar man inte, men Barisic är renodlad vänsterback, dock med inte lika hög kvalité som Sosa besitter.

Kroatien har en stor fördel och det är starka försvaret. Efter tre spelade matcher, har man släppt in endast ett mål. Japan har släppt in mål i varenda match, totalt tre insläppta och fyra gjorda mål, liksom Kroatien.

Startelvan med 4-3-3 formation 
Livakovic MV - Juranovic HB, Barisic VB, Lovren MB, Gvardiol MB - Brozovic DM, Modric CM, Kovacic CM - Perisic VY, Kramaric HY, Petkovic FW

Matchbilden 
Kroatien kommer att möta bollskickliga arbetsmyror från Japan. Någonstans så tror jag att schackrutorna är ett snäpp skickligare och med en Petkovic från start, som är stark och robust. Han kommer att ge huvudvärk till Japans försvarare. Avgörande är att inläggen från Juranovic, Barisic och Perisic hittar Brunos stora panna. Resterande schackdrag kommer vi att se efter 16:00.

Plats: Al Janoub (Al Wakrah)
Tid: 16:00 (måndag)
Domare: Elfath (USA)
Tips: 1-0 (Petkovic)

TV: Höjdpunkter med det bästa med Andrej Kramaric hösten 2022

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-12-05 07:48:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!