Lagbanner
2021-03-24 20:45

Slovenien - Kroatien
1 - 0

Katastrofförlust mot Slovenien

Katastrofförlust mot Slovenien

Kroatien förlorar mot Slovenien i Ljubljana direkt vid start. VM-kvalet har precis börjat och Kroatien ligger nästsist i grupp H.

Nja, detta var inte något man hade planerat, detta var inte bra. Istället för att ta kommandot direkt med tre färska poäng vid start så står man istället nästsist i grupp H. Bakom sig lämnar man bara Malta. I och för sig är det ett tidigt skede i kvalet dock är Kroatien en världsnation i fotboll och ett landslag från pott fyra ska i praktiken inte kunna hota ett sådant formstarkt Kroatien i skrivande stund. Katastrofförlust? I allra högsta grad. Det var riktigt illa nästan matchen igenom. All respekt till Slovenien som gjorde sitt jobb och kammade hem sin första trepoängare.

En felaktig förhoppning
De första 15 minuterna öppnade Kroatien upp piggt, det var bra spel där Vlasic också träffade stolpen. Förhoppningarna ökade att Kroatien skulle likna det landslag som spelade under 2018 men framför allt att den senaste UEFA Nations League-sejouren var en engångsföreteelse. Precis när man började att hoppas så gjorde Slovenien mål, från ingenstans. En halvchans, kan man nog säga. Slovenerna hade ett snabbt uppspel offensivt men kroaterna lyckades bromsa dem, bollen gick till Lovric som sköt bollen bakom Livakovic i mål. Välförtjänt? Det var slovenernas första, bästa och vassaste målchans. På 90 minuter. Men sådan är fotbollen, hur mycket vi å ena stunden älskar å andra hatar den.

Från minut 15 till 45 var det en sömning match, inte så att Kroatien spelade otroligt dåligt. Kroatien försökte trycka och spela bollen från kant till kant. Allt gick genom Modric, som egentligen var den enda spelaren som ville något i denna match. Slovenien backade hem och från minut 15 till 90 spelade de en defensiv fotboll med elva försvarsspelare. Deras anfallsspelare var den offensivaste pjäsen och han var ca. 30–40 meter ifrån Jan Oblak i mål. De hade inga intensioner att trycka på framåt, istället väntade de på (halv)kontringar som uppstod då kroaterna hotade. Minut 15 till 45 kan kroaterna glömma, det var ungefär så som det såg ut i Solna mot Sverige i fjol. Bollen rullade men ingen ville ha den – och den (bollen) gick väldigt långsamt.



Slovenien parkerade bussen från start till slut
Man hoppades att Kroatien skulle vakna till liv i andra halvlek, in gick bland annat Orsic. Men vad spelar det för roll om Orsic gick in när han nästan aldrig fick bollen av Perisic. Han blev tvingad att springa in i mitten där det minst var 10 spelare istället för att dra ut till kanten och på så sätt bredda spelet mer. Perisic ville annat denna kväll, det var inte hans kväll och han var inte bra. Det är nog fler spelare som kan nämnas i negativ bemärkelse men då kommer listan att bli lång.

Men låt säga så här. Visst, det var inte många spelare som ville lika mycket som Modric denna kväll, men varför ser det ut så som det gör. Match efter match. Det finns nog flera aspekter man bör ta i beaktande men en faktor spelar stor roll. Trots att Slovenien, hela andra halvlek(!), spelade försvarsspel med elva spelare så gick bollen så otroligt långsamt. Man hittade in och bollen gick ut, man kom in i straffområdet men då väljer vissa landslagsspelare att springa ut med bollen och spela hem den. Det var inget konkret som kunde få Slovenien ur balans. All heder till slovenerna och förbundskaptenen Kek som gjorde ett bra jobb som analyserade Kroatiens svagare sidor men det var minst sagt tråkig och ointressant fotboll de höll på med. Tänk Chelseas bästa tid under Mourinho, när man parkerade bussen. Ungefär så såg det ut under 90 minuter mot Kroatien.

Under andra halvlek hade Kroatien en-två chanser som de kunde erbjuda fansen men helhjärtat så kunde man mycket mer och mycket bättre. Det är något som inte stämmer, vad det är, vet Dalic… Och även det är kanske osäkert.

Det är inte bara Slovenien som kommer spela det spel som vi fick skåda igår. Många landslag i samma grupp kommer nog att försök sig på liknande taktik. Modric kan inte spela ensam mot elva motståndare, han behöver få med sig nio spelare till. Livakovic kan man inte säga något om, chanslös vid målet och gjorde det man förväntade sig av en landslagsmålvakt i övrigt. Gör om, gör rätt. Kroatien har nog aldrig avslutat ett EM- eller VM-kval utan dramatik. Redan efter första kvalomgången vet vi att det kommer bli otroligt spännande ända in till mål.

Nästa match är på lördag (27/3 kl. 18:00) i Rijeka. En match som måste resultera i tre poäng, annars kan det bli riktigt illa. Cypern kommer säkerligen inte komma till Rijeka för att se staden eller gå på vandringstur.
 

Standings provided by SofaScore LiveScore

JURE (KROATIEN/DINAMO-RED)redaktionendinamo@hotmail.com2021-03-25 11:17:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!