2018-06-02 22:00

Island - Norge

Lagerbäck är tillbaka på ”sagoön” för att möta Island

Lagerbäck är tillbaka på ”sagoön” för att möta Island

Lars Lagerbäck har haft många framgångar. Speciellt med det svenska landslaget. Men frågan är inte om hans största framgång är hans bragd med Island.

Ett Island som han var nära att ta till VM i Brasilien i 2014, men som förlorade mot Kroatien i play-off. Men som han sedan lyckades att ta till EM i Frankrike i 2016.
Och inte bara till EM. Utan även till en kvartsfinal, där det sedermera blev en förlust mot Frankrike.

Nu är han tillbaka på ön, men i ”fel färger”, för att spela en privatlandskamp med sitt Norge mot Island.
”Det är speciellt att komma hit. Jag har så många vänner här. Jag känner spelarna. De flesta av ledarna är här fortfarande. Det är väldigt speciellt”, sa Lagerbäck efter en fråga från en isländsk journalist om han tyckte det var konstigt att vara tillbaka eller om det bara var en dag på jobbet.

Däremot är det många islänningar som är besvikna över att Lagerbäck valde Norge.
”Folk tog det inte så bra. För att vara ärlig ville man inte se Norge få honom. Vi vill ju vara bättre än Norge, och Lars är en sådan som kan hjälpa en att bli bättre. Det överraskade oss alla att han tog över Norge. Men Lars är som vår farfar. Islands farfar. Alla här bryr sig om honom.”, säger journalisten, Henry Birgir Gunnarsson.

Men fast att besvikelsen är stor på Island, kan Lagerbäck ändå vänta sig ett mäktigt mottagande.
”Han kan förvänta sig mottagning som en hjälte är värd. Jag har varit lite bekymrad över att han kanske kan få några burop. Men nu är jag helt säker på att Norge kan vinna med 4-0, men ändå kommer ingen att bua åt honom. För det han gjorde för isländsk fotboll var nämligen så bra, att alla till slut sa att Lars kan göra precis som han vill. Och Island är ändå långt före Norge i fotboll”, avslutar Gunnarsson.

Lagerbäcks idéer och filosofi lyfte isländsk fotboll, där hans assisterande tränare, Heimar Hallgrimsson, nu har tagit över. Och det är nu detta hans nya landslag ska mästra.
Men det kommer att bli tufft. För enligt Lagerbäck är Norge där Island var i 2013. Alltså cirka ett år in i hans period med Island.
Årets upplaga av Island, är det Lagerbäck önskar att hans Norge ska vara när det drar ihop sig till höstens Nations League och till EM-kvalet i 2019.

Stommen har han fått på plats. Men det var inte de äldre spelarna som visade framfötterna om vem som ska bli det ”nya Norge”. Utan det var de tre spelarna som alla är födda 1998 – Sander Berge, Kristoffer Ajer och Martin Ødegaard.
Lägg därtill att man kan finna den 34-åriga, Rune Almenning Jarstein längst bak och den 26-åriga, Joshua King, där framme. Där är stommen som Lagerbäck kommer att bygga sitt lag runt.
Sedan har Norge även Mohamed ”Moi” Elyounoussi (24 år), Tarik Elyonoussi (30 år), Markus Henriksen (26 år) och Birger Melin (24 år).

Även stämningen i truppen är på topp, som man kan se i klippet nedanför.

Med tillstånd av NFF.

Till kvällens match
Lagerbäck och hans manskap avslutade våren bra, där det blev två segrar – mot VM-klara Australien med 4-1 på Ullevaal. Och mot Albanien nere i Tirana med 1-0. Därför är det viktigt att bygga vidare på detta mot Island och mot Panama den 6:e juni.
Lagerbäcks filosofi börjar anammas av spelarna, vilket den norska legendaren Egil ”Drillo” Olsen anser.
”Det ser ljust ut. Jag är väldigt spänt på dessa två kommande matcherna, och om de klarar av att följa upp resultatet och spelet som i de senaste två matcherna. Och inte minst matchen mot Albanien,s om var väldigt bra. Vi har spännande spelare just nu och som är på väg framåt.”

Landslagskapten, Stefan Johansen, håller med ”Drillo” i sitt uttalande.
”Han vet ju vad han pratar om. Men det är upp till oss att bevisa det. De två senaste matcherna var väldigt bra från vår sida. Men jobben är långt ifrån gjort. Det har varit lite för mycket ”upp-och-ner” i våra prestationer. Nu måste vi stabilisera oss när vi ska in i Nations League. Och så ska vi visa fram oss där.”

Till kvällens match har Jo Inge Berget, Haitam Aleesami, Mohamed Elyounoussi och Omar Elabdellaoui har fått förhinder. Martin Ødegaard är skadad.
In har Vegar Eggen Hedenstad och Ghayas Zahid kommit i stället.

Zahid, till vardags i cypriotiska APOEL FC, gör landslagsdebut.
Övriga spelare som är uttagna till kvällens match, och i matchen mot Panama, är Rune Jarstein, Sten Grytebust, Ørjan Håskjold Nyland, Kristoffer Vassbakk Ajer, Martin Linnes, Birger Meling, Håvard Nordtveit, Tore Reginiussen, Sigurd Rosted, Jonas Svensson, Sander Berge, Mats Møller Dæhli, Iver Fossum, Markus Henriksen, Stefan Johansen, Fredrik Midtsjø, Ole Selnæs, Tarik Elyounoussi, Ola Kamara, Joshua King och Alexander Sørloth

Det har blitt gjort en del ändringar sen sist.
Ola Kamara kom sent till landslagssamlingen på grund av spel med Los Angeles Galaxy och börjar därmed på bänken.
Iver Fossum startar direkt, där Lagerbäck beskriver honom som löpstark och har färdigheter som det skal ses närmre på.
Tore Reginiussen och Birger Meling börjar på bänken då de precis har spelat cupmatch med Rosenborg. En match som för övrigt gick till förlängning.

Norges startelva
Rune Jarstein
Jonas Svensson, Håvard Nordtveit, Kristoffer Ajer, Martin Linnes
Iver Fossum, Sander Berge, Markus Henriksen, Stefan Johansen
Bjørn Maars Johnsen, Tarik Elyounoussi

Matchstart är kl. 22.00 och spelas på Laugardalsvöllur i Reykjavik.
 

Källa: NRK, Dagbladet, VG, Aftenposten, NFF

Chefredaktör Wallnorge.svenskafans@hotmail.comSFNorge2018-06-02 17:34:00
Author

Fler artiklar om Norge