Lagkaptenen ger ungrarna hopp

Lagkaptenen ger ungrarna hopp

Balázs Dzsudzsák och hans Ungern ska motbevisa tvivlarna under sommarens EM-turnering i Frankrike.

Ungern var ett av många lag som överraskande kvalificerade sig till sommarens EM-turnering i Frankrike. Det krävdes dock ett kval, där man ställdes mot Norge i ett rafflande dubbelmöte. Både på hemma- och bortaplan var Ungern snäppet vassare och kunde rättvist vinna de två mötena – vilket innebar att landet tagit sig till EM för första gången sedan 1972.
 
Väl där väntar tufft motstånd i form av Portugal, Österrike och Island. Ungern är inte helt överraskande förväntande att sluta sist i gruppen då samtliga tre andra nationer har en starkare trupp på pappret. Rollen som underdog klär dock förbundskapten Bernd Storck och hans manskap, som har för vana att slå underifrån.
 
En spelare som varit med länge och har stor rutin trots att han enbart är 29 år gammal är Balázs Dzsudzsák. Yttern har gjort strax under 80 landskamper och har erfarenhet från spel i Holland, Ryssland och Turkiet. Trots att han inte anses vara en storstjärna i fotbollsvärlden är han i Ungern en av de största genom tiderna och det är just Dzsudzsáks namn som nämns på frågan vem som väntas leda landslaget den här sommaren.
 
Sitt stora genombrott fick han efter att han 2008 lämnade Debrecen hemma i Ungern för att testa på proffslivet i Holland, där storklubben PSV Eindhoven blev hans arbetsgivare. Det blev omedelbar succé och genast började giganter som Barcelona, AC Milan och Manchester United kopplas samman med supertalangen. Dzsudzsák valde dock att hålla huvudet kallt och blev kvar i PSV under tre års tid.
 
Många var det som höjde på ögonbrynen när det stod klart att ett kontrakt med ryska Anzhi Makhackala var påskrivet och klart. Tiden där blev inte som ungraren hade väntat sig då klubben snabbt hamnade i ekonomiskt trubbel och var tvungen att göra sig av med sina stjärnor, vilket gjorde att Dzsudzsák flyttade till huvudstaden för spel i Dynamo Moskva bara ett halvår efter sin övergång till Anzhi.
 
I Ryssland gick det trögt, men trots det blev han kvar i Moskva under tre och ett halvt års tid innan han mot slutet av fjolårssommaren blev klar för Bursaspor i Turkiet. Ett fyraårsavtal skrevs under och livet började le igen mot 29-åringen. Så pass att han redan nu i sommar uppges kunna röra på sig till en större liga om han gör en fin prestation för sitt Ungern.
 
Med lagkaptensbindel runt armen har han en viktig roll att ta sig an. Det var 44 år sedan sist som Ungern spelade ett Europamästerskap och givetvis är hela landet otroligt glada och stolta över vad deras hjältar har åstadkommit. Det väntas dock inte bli enkelt med en trupp där majoriteten av spelarna till vardags spelar i den inhemska ligan, som inte står särskilt högt i kurs.
 
Därför är det upp till spelare som Balázs Dzsudzsák, Zoltan Stieber, Ádám Szalai, och givetvis veteranen Zoltán Gera, att försöka motbevisa alla tvivlare och med sin rutin och erfarenhet leda hela landet mot nya framgångar. Chansen finns där – frågan är bara om man har det som krävs för att ta den? Om mindre än en månad har vi svaret.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2016-05-26 08:00:00
Author

Fler artiklar om EM 2016