Ledarna leder - tränarna tränar - spelarna spelar - supportrarna supportar
Sandnes Ulfs tränare, Tom Nordlie, har många goda poäng.

Ledarna leder - tränarna tränar - spelarna spelar - supportrarna supportar

"I fotboll är du tjugo centimeter från en klapp på skuldran till en kniv i ryggen. Och tjugo nya centimeter från att få en spark i röven. Antingen har du tillit, eller så har du det inte."

När Sandnes Ulfs tränare, Tom Nordlie, tycker något, säger han det.

Tränarna måste tåla att supportrarna uttrycker sin mening, anser Tom Nordlie. Men när det övergår till supportrar samlar in pengar för att bli kvitt tränare, som Rosenborgs supportrar gjorde för att bli kvitt Per Joar Hansen, blandar de sig in i beslut som ska tas på ett helt annat plan.

Supportrarnas sak är att stötta laget i alla lägen. Och att stötta tränaren, för han ingår i laget.
Det är viktigt att engagera sig som supporter, men att inse sin begränsning och förstå att vara tränare är ett yrke som kräver en viss kompetens och därmed ska man ha respekt.
"Det är sällan du sitter i tandläkarstolen och kräver att tandläkaren ska borra på ett annat vis eller att du blandar dig in i rörläggarens arbete. Du ber honom att lägga nyckeln under mattan och litar på att han kan sitt jobb", säger Nordlie.

En tränare kan bli frustrerad av alla meningar som folk och supportrar har. Och det kan få en till att mista fokus och att man fokuserar på andra saker än det man egentligen ska. Därmed går det ut över tränarjobbet.
"Det borde finnas en plats där all missnöje tas upp direkt med den det gäller. Denna plats är det du som är tränare och ledare som har ansvaret för att skapa. Anonymt missnöje sprider sig snabbt till media, och medierna förstår oftast vad som händer i klubben, då de missnöjda spelarna sällan står fram med namn. Så växer sakerna, och journalisterna jagar ofta i flock och i samma riktning", fortsätter Nordlie.

Som tränare är det väldigt enkelt att bli arg och lägga skulden på media, och anklaga de när man får sparken. Och när de ledande journalisterna, vecka ut, vecka in, skriver att en tränare ska sparkas och hänvisar till anonyma - bra och dåliga källor, slutar det oftast att tränaren får sparken.

Media varken anställer eller sparkar tränare. Men de kan i stor grad påverka beslut. Och detta är inte ett problem. Problemet är att man som ledare måste vara stark. Att man måste ha ryggrad.
"Jag känner många ledare inom fotbollen med en inre stark motivation. Men deras beslut är mer synliga i offentligheten och får därmed större uppmärksamhet och kritik. Detta är ett bevis på att fotboll engagerar och att ledarna måste ha ryggrad till att bra beslut medan det blåser i media. När det blåser som värst, går man in i en bubbla och tänker på lösningar dygnet runt. Du blir småparanoid och tror att alla pratar om dig. Det blir stilla i rummet när du kommer in och du börjar tvivla på vem du kan lita på. När ledaren för klubben går ut i media och säger att du har tillit, blir du glad. När han upprepar detta, börjar du packa din väska och drar igen dragkedjan.", menar Nordlie.

Speciellt då är det viktigt med att man har lojala människor runt sig.
Ta till exempel den assisterande tränaren; är han lojal mot dig? Eller väntar han bara på att ta över ditt jobb?

En tränare får mycket kritik - både offentlig och intern.
Om det är intern kritik och att du känner att de vill ha dig bort, eller i värsta fall; vill ha ditt jobb, blir man väldigt lätt paranoid. Och detta leder oftast till två saker - antingen blir man mer envis. Eller så försöker man hela tiden ändra på saker.
Om man då blir envis, lyssnar man mindre på folk och kommer därmed in i en ond cirkel. Även den mest trygga, tydliga och duktiga ledaren kan bli osäker.

Nordlie menar att man ska fokusera på det man kan göra något med. Men att man behöver någon att prata öppet med när det blåser som värst - antingen om det är en familjemedlem eller en mentor.
"Jag har i min karriär använt bägge delarna med olika framgång. Jag ville gärna ha en armkrok och lite tröst då det blåste som värst i Lillestrøm, och jag kom hem till min fru för att få lite omsorg. Då sa hon: "Du är inte ensam om jobbet. Låt oss säga att det går åt helvete och du måste sluta, har du då tänkt att ha det bra eller dåligt fram tills dess? Fokusera på det du kan göra något med."

"Det att vara topptränare är till tider väldigt ensamt och tufft. Men det är det roligaste jag vet. Var glad att man har jobb som tränare. Man har tur. Alternativet är något annat skit, och det vet jag allt om"
, avslutar Nordlie.


Källa: NRK

Chefredaktör Wallnorge.svenskafans@hotmail.comSFNorge2014-09-19 17:53:00
Author

Fler artiklar om Norge