Lagbanner
2022-03-25 21:15

Frankrike - Elfenbenskusten

Frankrike med siktet inställt på VM

Frankrike med siktet inställt på VM

Les Bleus väntas testa lite nytt när man tar emot Elfenbenskusten under fredagen.

Redan VM-klara Frankrike laddar för två träningsmatcher på hemmaplan. Först ut är Elfenbenskusten på ett i princip fullsatt Stade Vélodrome i Marseille. Förhoppningsvis är det tändvätska nog för en trevlig fotbollskväll.

Efter en i det närmaste perfekt fransk höst – med seger i Nations League – är vi nu inne i Deschamps testperiod. Förbundskaptenen är ofta en försiktig general. I kväll lär vi ändå få se ännu ett försökt med trebackslinje och så har vi tre debutanter i truppen.

Av Saliba, Clauss och Nkunku ser den sistnämnde ut att kliva rakt in i startelvan. Benzema har lämnat återbud och även Mbappé är osäker då anfallaren dragits med en lättare sjukdom i veckan. De senaste signalerna talar ändå om att Mbappé kommer att delta – med Nkunku på topp.

Trebackslinjen ger många fördelar för dagens Les Bleus – och suddar ut problemområdet på högerbacken. Vi får i stället Koundé på rätt position i backlinjen och, inte minst, så kan Coman jobba vidare på sin roll som wing-back. Det har sett lovande ut hittills.

Centralt på mitten kan det också bli ett intressant par. Kanté har lämnat samlingen av personliga skäl och är tillbaka först för match två mot Sydafrika. I hans ställe ser vi ut att få se formstarke monegasken Tchouaméni. I det längre perspektivet lär han bli Pogbas ersättare. Under fredagskvällen väntas de två spela ihop. Perfect match eller är de för lika i sin spelstil?

Kvällens gäster från Elfenbenskusten befinner sig i något slags limbo med ett år kvar till afrikanska mästerskapen på hemmaplan. Vi såg dem senast lämna samma turnering efter straffläggning mot Egypten.

Just nu hänger nästan allt löst. Tillfällige, franske förbundskaptenen Patrice Beaumelle leder laget i två prestigematcher: först mot Frankrike, sedan mot England. Därefter väntar presidentval för landets fotbollsförbund och Didier Drogba är kandidat. Storstädning kan vänta om två veckor.
Jag tänker inte alls på vad som ska hända efter 7 april. Mitt kontrakt löper ut den sjätte. Det är en ära att få leda ”Elefanterna” mot Frankrike, i Marseille.”, säger Beaumelle med rötterna i Arles, strax väster om Marseille.

***
Sébastien Haller, väntad startman för Elfenbenskusten, har ett förflutet i franska landslag innan han 2020 valde att representera sin mammas land. 2016 stod han för ett hattrick med det franska U21-landslaget, mot Elfensbenskusten.

***

Möjlig startelva Frankrike: Lloris – Koundé, Varane, L. Hernandez – Coman, Tchouaméni, Pogba, T. Hernandez – Griezmann – Mbappé, Nkunku.

Möjlig startelva Elfenbenskusten: Sangaré – Aurier, Bailly, Deli, Konan – Sangaré, Seri, Kessie – Pépé, Haller, Gradel.

Avspark: 21:15 fredag 25 mars på Stade Vélodrome i Marseille.  
TV: C More
 

John Cederblad2022-03-25 11:15:00

Fler artiklar om Frankrike