Lagbanner
Historisk topptrio är illa ute

Historisk topptrio är illa ute

De tre klubbarna som toppar maratontabellen riskerar konkurs?

Enligt franska Mediapart riskerar flera Ligue 1-klubbar konkurs efter Coronavirusets härjningar. Sajten har kommit över interna uträkningar från ligaförbundet som man bygger sin tes på.

I sig är uppgifterna på inget sätt nya. Det som dyker upp nu är de läckta uträkningarna från franska ligaförbundet, LFP. Brutna tv-avtal, försämrad transfermarknad och otillräckligt statligt stöd gör att den franska fotbollen har det tufft just nu. 

Ligue 1-klubbarna kan visa sig gå back 541 miljoner euro när säsongen 2019/20 ska räknas ihop”, menar Mediapart.

Fyra klubbar ligger extra risigt till. De tre hårdast drabbade är topptrion i franska högsta-divisionens maratontabell: Marseille, Bordeaux och Saint-Etienne.

Därefter räknar Mediapart med Lille som en högriskklubb.

***

Mediapart är erkänt skickliga på att lyfta fram ”affärer” i Frankrike, men då främst politiska. I sin artikel väljer man i princip att avstå från att spekulera kring det som är specifikt för fotbollsvärlden.

Marseille och Bordeaux sitter på enorma underskott. 206 miljoner euro (OM) och 127 miljoner för FCGB. De klubbarna har dock tillsammans med Lille – på pappret – ägare som kan skjuta till pengar.

Om man vill, och om man får, vill säga. Förutom Uefas Financial Fair Play-regler har Frankrike ett av Europas tuffaste kontrollorgan för elitfotboll. Hur de två instanserna tänker agera efter Coronakrisen är långt ifrån klarlagt.

Kanske är situationen allvarligast för Saint-Etienne som står på minus 59 miljoner, men utan tydliga storinvesterare i ryggen?

Mediaparts uppgiftslämnare är än så länge anonyma. Sajten sparar dock inte på krutet och avslutar med att spekulera kring att hela Ligue 1 riskerar att kollapsa.
 

John Cederblad2020-05-22 14:35:00

Fler artiklar om Frankrike