LISTA: Assistkungarna i toppligorna

LISTA: Assistkungarna i toppligorna

Har du koll på vilka spelare i de sex europeiska toppligorna som så här långt gjort flest antal framspelningar? Ta del av listan över de tjugo främsta assistmakarna.

Ciro Immobile, Robert Lewandowski och Cristiano Ronaldo är spelarna som den här säsongen gjort flest mål om man ser till de europeiska toppligorna. Men vilka spelare är det som mäktat med flest framspelningar? Det ska vi ta reda på i den här artikeln.
 
Som vi alla vet går fotboll – som så många andra sporter – ut på att göra fler mål än motståndarlaget. Flest mål vinner helt enkelt och det är alltid spelarna som hittar nätet som får bada i rampljuset. Men allt som oftast finns det någon som är hjärnan bakom fullträffen och en del spelare har för vana att assistera till fler mål än andra. Så låt oss se efter vilka de 20 främsta framspelarna i de sex europeiska toppligorna är.
 
Siffran inom parantes är antalet spelade matcher.
 
1. Kevin De Bruyne  – 16 framspelningar (24)
Det är nästan så man skulle kunna tro att belgaren är kommen till jorden för att slå målgivande passningar. Den här säsongen har han varit väldigt flitig på den punkten och är bara tre assist från sitt personliga rekord på de brittiska öarna. Förmodligen kommer han lyckas överträffa det såvida han får hålla sig frisk och kry.
 
2. Jadon Sancho  – 14 framspelningar (19)
Borussia Dortmunds yngling anses vara en av världens största talanger och det är fullt förståeligt med tanke på vilka makalösa siffror han mäktat med. Förutom att spela fram till mål har han även för vana att göra egna och har i skrivande stund skrivit in sig i målprotokollet vid tolv tillfällen.
 
3. Thomas Müller  – 12 framspelningar (21)
Petad från landslaget och enligt vissa utdömd som förbrukad har Müller bevisat att han inte är slut som fotbollsspelare. I stället spelar han åter en nyckelroll hos Bayern München och är alltså just nu en av de bästa framspelarna i Europa.
 
4. Luis Alberto  – 12 framspelningar (22)
Hjärnan bakom flertalet av Immobiles mål är Alberto, som har för vana att servera sin lagkamrat. Spanjoren har haft en makalös utveckling sedan han lämnade Liverpool och är helt klart en starkt bidragande orsak till att Lazio är med och utmanar om scudetton.
 
5. Lionel Messi  – 11 framspelningar (18)
Nog för att argentinaren så smått börjar bli till åren, men det hindrar inte honom från att fortsätta briljera på fotbollsplanen. Både mål och assist levereras på löpande band och det går knappt att beskriva hans enorma betydelse för Barcelona.
 
6. Angel Di Maria  – 11 framspelningar (23)
Karriären har sannerligen fått sig ett lyft sedan han anslöt sig till den franska huvudstadsklubben, där han under snart fem års tid varit en viktig pjäs i offensiven. Det återstår att se om han lyckas slå sitt eget rekord på 18 framspelningar innan säsongen är till ända.
 
7. Jesús Corona  – 10 framspelningar (20)
Likt ölen med samma namn härstammar han från Mexiko, men spelar sin fotboll i Porto sedan en längre tid tillbaka. Där verkar han den här säsongen trivas lite extra bra då han producerat ovanligt många målgivande passningar.
 
8. Papu Gomez  – 10 framspelningar (22)
Lagkapten Gomez är en av många spelare i Atalanta som vecka in och vecka ut brukar fascinera oss med sin sprudlande fotboll. Tio framspelningar har han hittills noterats för och än fler lär det bli innan sommaren är här.
 
9. Trent Alexander-Arnold  – 10 framspelningar (25)
21-åringen får med jämna mellanrum höra att han är världens bästa högerback och nog finns det skäl för de stora orden. Trots sin position serverar han ganska ofta bollar som leder till mål, och med tanke på hans unga ålder kommer han bara bli bättre och bättre.
 
10. Lorenzo Pellegrini  – 9 framspelningar (16)
Äntligen har Pellegrini fått visa vad han går för i Roma – trots att han missat ett gäng matcher på grund av skada. Nio assist på 16 framträdanden talar sitt tydliga språk och förhoppningsvis kan han fortsättningsvis prestera i samma takt. Då lär det inte dröja länge innan han klättrat högre upp på listan.
 
... och så ytterligare tio spelare:
11. Rodrigo – 9 framspelningar (20)
12. Thorgan Hazard – 9 framspelningar (20)
13. Filip Kostic – 9 framspelningar (20)
14. Christopher Nkunku – 9 framspelningar (20)
15. Riyad Mahrez – 9 framspelningar (21)
16. Heung-Min Son – 8 framspelningar (20)
17. Pizzi – 8 framspelningar (20)
18. Paulo Dybala – 8 framspelningar (21)
19. Florian Niederlechner – 8 framspelningar (21)
20. Sadio Mané – 8 framspelningar (22)

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-02-10 13:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans