LISTA: De mest deprimerande klubbarna att hålla på

LISTA: De mest deprimerande klubbarna att hålla på

Undertecknad har efter en längre tids funderingar tagit fram en högst subjektiv lista över fotbollsklubbarna som är de mest deprimerande att vara supporter till.

Supporterskap är något som länge fascinerat mig. Särskilt vad som ligger bakom att man börjar följa en specifik klubb och sedan står bakom den i vått och torrt livet ut. För en del människor är relationen till deras favoritlag både större och mer genuin än till någon eller något annat här på jorden. De lever och andas helt enkelt för klubben.
 
Just valet av klubb är oerhört intressant. Genom årens gång har jag tagit del av åtskilliga historier om hur kärleken uppstod, där var och en är unik på sitt sätt. Givetvis är det alltid lite extra spännande att höra berättelsen när det berör klubbar som är udda eller som inte uppnått framgång under en längre tid.
 
De senaste dagarna har jag funderat en del kring supporterskap och hur mycket det skiljer sig åt från person till person. Dels beror det på vilket typ av supporter man är, men också vilket lag det är man valt att följa.
 
För skillnaden är enorm på att vara anhängare till ett lag som har för vana att vinna titlar på löpande band och ett lag med höga ambitioner men som ständigt misslyckas nå framgångar. Som du tack vare rubriken redan listat ut kommer den här artikeln avhandla klubbarna som har för vana att göra sina supportrar besvikna och bedrövade.
 
Innan det blivit dags att skrida till verket tänkte jag förklara och förtydliga några ting. 
Först och främst är nedanföljande lista högst subjektiv, för givetvis förstår jag att det finns fans till nämnda klubbar som inte håller med om min motivering till varför det skulle vara deprimerande att hålla på just det laget. Så det jag skriver bör alltså tas med en nypa salt och inte som en sanning.
Sedan finns det naturligtvis massvis med olika faktorer och perspektiv att ta hänsyn till gällande vad man förväntar sig i egenskap av supporter. Så klart kan det ändå skänka glädje att följa en klubb bara för att den inte vinner titlar, men huvudsakligen har jag valt ut föreningar som antingen tidigare firat stora triumfer eller som ständigt förväntas åstadkomma storartade bedrifter – men som allt som oftast kapsejsar.
 
Med det sagt har det nu blivit dags att ta en titt på några av fotbollsklubbarna som i undertecknads ögon just nu torde vara de mest deprimerande att supporta.
 
Arsenal 
Klagosången verkar aldrig vilja upphöra när det kommer till den engelska huvudstadsklubbens anhängare. I stort sett varje gång en supporter till ett annat lag beklagar sig kan man räkna med att någon vars hjärta bankar för Arsenal ska påminna dem om att det minsann är betydligt värre att vara en ”Gunner”. Och visst, framgångarna har på senare tid sannerligen inte varit något att skryta om då man förutom ett par inhemska cuptitlar inte haft något att jubla över. Helt klart inte vad som förväntas av en av Englands största föreningar och jag kan förstå att fansen är allt annat än belåtna.
 
Everton 
Förmodligen är det mest de gamla rävarna som fortfarande betraktar Everton som en av de största klubbarna och som borde vara med och slåss om titlar. Historiskt sett är det också ett lag som uppnått stora framgångar – men det var många år sedan nu. Anledningen till att Everton finns med på min lista är att oavsett hur mycket pengar man de senaste åren spenderat på nya spelare och namnkunniga tränare i jakten på storverk blir det bara värre och värre. Besvikelsen måste vara enorm då publiken på klassiska Goodison Park inte ens får njuta av någon vidare underhållande fotboll trots försöken att göra Everton till Englands svar på Barcelona.
 
Leeds United 
Just nu ser det ju faktiskt efter många om och men ut som att Leeds är på väg tillbaka till den engelska fotbollens finrum. Det är dock inte första gången inför sluttampen av säsongen som supportrarna drömmer om att återkomsten till Premier League ska bli till verklighet. För när det väl gäller som mest har man en tendens till att prestera som sämst. Det har varit en enda stor berg- och dalbana sedan degraderingen för snart 20 år sedan, där topparna varit få och dalarna desto fler. Jag kan bara föreställa mig hur nervösa deras fans är för att man återigen ska skjuta sig själva i foten.
 
Manchester United 
Livet efter Sir Alex Ferguson har visat sig vara betydligt tuffare än vad någon hade kunnat föreställa sig. Sedan den legendariske tränarens sorti har framgångarna lyst med sin frånvaro (nåja) och föga förvånande har supportrarna de senaste åren fått utstå hån och smädelser från skadeglada opponenter. Drömmarna om en efterlängtad ligatitel lär förbli just drömmar då truppen troligtvis behöver genomgå en rejäl omvandling innan man har det som krävs för att på allvar kunna utmana om den åtråvärda pokalen.
 
Portsmouth 
På bara ett fåtal år rasade Portsmouth ur Premier League och ner till League Two. Efter fyra säsonger i den engelska fjärdedivisionen har man lyckats klättra ett hack upp i seriesystemet, men trots det måste det vara oerhört tufft att följa klubben. Vägen tillbaka till toppen är lång och kantig – och frågan är om vi någonsin kommer få se ”Pompey” i Premier League igen? Jag är inte så säker på det.
 
Sunderland 
Här har vi en klubb som tvingats genomgå ett stålbad som heter duga. Efter ett flertal misslyckade säsonger i Premier League var degraderingen till slut oundviklig. Att man under sin första säsong i Championship skulle sluta sist var svårt att föreställa sig, men så såg den bistra verkligheten ut och nu gör man sitt andra år i League One efter ytterligare en säsong som måste beskrivas som ett nytt haveri. Sunderlands supportrar har ofta hyllats för sin lojalitet och uppslutning på matcherna, men det har sannerligen inte varit någon dans på rosor för dem under främst de senaste fyra åren.
 
Tottenham 
Så nära men ändå så långt borta. Det känns som en signifikativ beskrivelse av hur de senaste säsongerna sett ut för Tottenham. Final i Champions League och en andraplats i Premier League i all ära, men i slutändan är det titlar som räknas och någon sådan har man inte vunnit sedan över tio år tillbaka. Visst kunde det varit värre, men jag kan föreställa mig hur frustrerande det måste vara att gång på gång falla på målsnöret.
 
AC Milan 
Elva år har passerat sedan Massimiliano Allegri, med bland annat Zlatan Ibrahimovic, Alessandro Nesta och Andrea Pirlo i laget, ledde AC Milan till en ligatitel. Rockaderna har därefter varit enorma både när det kommer till tränare och spelare – och det utan någon lycka. Den ståtliga storklubben har gått från att vara en beräknelig gigant till... Ja, hur ska man egentligen benämna dagens Milan? Inte är det i alla fall ett lag som får motståndarna att darra av skräck och det måste kännas bittert för supportrarna att bevittna de ständiga missödena både på och utanför fotbollsplanen.
 
AS Roma 
Den italienska huvudstadsklubben verkar försöka slå rekord i antalet andraplaceringar i Serie A. Sedan den senaste ligatiteln för snart 20 år sedan har man slutat tvåa i tabellen vid inte mindre än nio tillfällen – vilket får sägas vara högst anmärkningsvärt. Det har helt enkelt inte velat sig för Roma, och vad kan vara jobbigare i egenskap av supporter än att se på när ens favoritlag gång på gång är nära titeln men i slutändan står tomhänta?
 
FC Málaga 
Det var inte särskilt länge sedan Málaga var med och utmanade i toppskiktet av La Liga. Uppbackade av en stenrik investerare från Qatar förstärkte klubben sin trupp rejält med flertalet namnkunniga spelare. Det bar också frukt då man slutade fyra i tabellen, men därefter började bekymren hopa sig och det skulle inte dröja länge innan det som visade sig vara ett luftslott sprängdes i tusen bitar. I dag huserar klubben i andradivisionen och kommer av allt att döma stanna kvar där ett tag. Fansen har åtminstone det fina vädret att glädja sig över...
 
Valencia FC 
Förra säsongen vann man faktiskt till mångas stora överraskning cupen efter en heroisk laginsats i finalen. Utöver det har glädjeämnena varit ytterst få, trots skyhöga ambitioner om att bli en reguljär titelutmanare. Turbulent är det första ordet som dyker upp i mitt huvud när jag tänker på Valencia, och nog har de senaste åren varit svajiga utan någon egentlig röd tråd att följa. Det här spelåret är inget undantag där man lyckats besegra Barcelona samtidigt som man fått storstryk av Mallorca.
 
Bayer Leverkusen 
När det snackas om framgångsrika klubbar i Tyskland är det ytterst sällan Bayer Leverkusen inte omnämns. Men hur bra stämmer det egentligen? Nog för man allt som oftast är med där i toppen och utmanar, men faktum är – hör och häpna – att man aldrig någonsin vunnit Bundesliga. 2002 slutade man tvåa i ligan med en poäng bakom Dortmund samtidigt som man förlorade finalerna i både Champions League och den inhemska cupen. Därefter fick man smeknamnet ”Neverkusen”, och trots febrila försök har man ännu inte fått smälla sina mobbare på fingrarna då man fortfarande inte lyckats vinna en titel.
 
Hamburger SV 
Var ska jag egentligen börja? HSV har blivit uppmärksammade över hela världen på grund av sina ständiga motgångar. Det kvittar hur stora åtgärder och förändringar man än gör, det vill sig ändå inte och det är nästan så man skulle kunna tro att det vilar en ond förbannelse över föreningen från Tysklands näst största stad. Då jag själv följer klubben slaviskt har jag varit med på den omfattande resan från ett aspirerande topplag till en enda stor olycka. Jag skulle inte ens vilja önska min värsta fiende att tvingas genomgå all den smärta och elände jag tvingats uppleva det senaste decenniet.
 
Kaiserslautern 
Fråga vilken tysk fotbollsfantast som helst om vilken serie Kaiserslautern hör hemma i och jag kan lova att minst nio av tio kommer svara Bundesliga. Det gör man dock inte, utan i stället är den klassiska föreningen ofattbart nog numera en del av tredjeligan. Det är svårt att sätta ett finger på vad som orsakat det massiva raset, men nog kan man slå fast att det inte är mycket deras supportrar haft att fira de senaste åren.
 
AJ Auxerre 
Från Champions League och titelstrid i Ligue 1 till gråzonen i andraligan. Auxerres fall kom plötsligt och verkade knocka klubben fullständigt då man trots snart tio år sedan degraderingen fortfarande inte kommit på fötter igen. En återkomst har man aldrig varit nära och drivkraften verkar vara slut sedan länge tillbaka. Detta har i sin tur fört med sig att man tappat ungefär halva sin publik och det lär dröja länge innan vi åter får se ett fullsatt Stade de l’Abbé-Deschamps.
 
Bordeaux 
Mellanmjölk är en passande beskrivning av Bordeaux, som verkar ha förtvivlat svårt att hitta sin identitet. Kommer man någonsin kunna upprepa bedrifterna från 2009 eller är man dömda till att fortsätta härja i mitten av tabellens övre skikt? Trots en ny arena och några intressanta spelare är en femteplats det närmsta man kommit och de senaste två åren har inte gjort någon glad. Jag kan tänka mig att det är som att ha en lätt molande huvudvärk att följa klubben vecka efter vecka.
 
Marseille 
Arenan håller världsklass och så gör även supportrarna. Det kan man dock inte påstå att laget gjort de senaste åren då det nu är tio år sedan man senast vann ligan. För stunden ser det bättre ut än på länge då man ligger tvåa i tabellen, men vad hjälper det när man har tolv poäng upp till PSG? Fansen törstar efter att få jubla över en pokal, men det kommer man inte få göra den här säsongen heller. Frustrationen växer sig allt större nere i landets näst största stad.
 
Rangers 
Sist men inte minst på listan hittar vi Rangers – som är den klubb i Europa som vunnit flest titlar. Åtminstone hade man det innan konkursen var ett faktum för åtta år sedan, och det finns dem som menar på att man därmed inte kan räkna titlarna som vunnits innan dess. Hur som helst var det nu ett tag sedan den senaste och det har sannerligen stuckit i ögonen på fansen när de tvingats se på när ärkerivalen Celtic prenumererat på seriesegrarna. Steven Gerrard må ha ingjutit hopp om att distansen mellan ärkerivalerna inte är så stor som man kan tro, men pokalerna har ändock lyst med sin frånvaro.

*  *  *  

Så var vi slutligen i mål och kan konstatera att det finns en hel del klubbar som för stunden inte är särskilt festliga att hålla på. Men jag är säker på att du som läser har fler exempel och jag uppmuntrar dig att fylla på listan i kommentarsfältet här nedanför. Givetvis är du också varmt välkommen med invändningar mot lagen jag listat – jag hoppas nämligen med den här artikeln kunna skapa en diskussion. Kom dock ihåg att hålla en god ton.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-03-15 17:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans