LISTA: Tio övergångar som sticker ut

LISTA: Tio övergångar som sticker ut

Några dagar efter att vinterns övergångsfönster bommat igen sina portar har Filip Wollin valt ut de tio övergångar som i hans ögon sticker ut från mängden.

Så har det hunnit passera några dagar sedan deadline day och vinterns övergångsfönster är stängt på de flesta håll runt om i fotbollsvärlden.  
 
För att en gång för alla knyta ihop säcken känns det på sin plats att göra en resumé över vad som hände under januari. Först tänkte jag köra den klassiska varianten genom att lista de övergångar jag anser är de bästa, men det känns för styltigt. Samma sak känner jag med att rada upp de mest spännande nyförvärven.
 
Därför har jag i stället skrivit ner de tio övergångar som enligt mig sticker ut eller som fick mig att höja på ögonbrynen – och det givetvis med en tillhörande liten motivering. Så låt oss ta en titt på min lista som är utan inbördes ordning. 
 
Christian Eriksen – från Tottenham till Inter
Vi börjar med vinterns i särklass längsta följetång. Dagligen kunde man läsa om hur affären tog nya vändningar och mot slutet hoppades jag nästan att det hela skulle braka samman bara för jag var så trött på att läsa och höra om allt skvaller. Till slut blev dock dansken klar för Inter och jag måste säga att jag är väldigt förvånad över hans klubbval. Nog för att Inter har något på gång och ser spännande ut, men om någon för ett halvår sedan sagt till mig att han skulle spela i den italienska klubben efter årsskiftet hade jag inte trott på det.
 
Erling Braut Håland – från RB Salzburg till Dortmund
Efter sin minst sagt succéfyllda höst var norrmannen en eftertraktad spelare. Personligen trodde jag inte han skulle få lämna Salzburg redan nu, men österrikarna valde att släppa honom – och det till en direktkonkurrent till systerklubben Leipzig. Frågan är hur väl samarbetet mellan energidryckskoncernens klubbar egentligen fungerar, men det förmodar jag varken Håland eller Dortmund bryr sig ett skvatt om då de nu tillsammans ska försöka lägga vantarna på ligatiteln.
 
Odion Ighalo – från SH Shenhua till Manchester United
Att Manchester United var på jakt efter offensiva förstärkningar stod klart relativt snabbt och bland namnen som ryktades vara på gång till klubben finner vi Jadon Sancho, Philippe Coutinho och Moussa Dembélé. Visserligen lyckades man till slut ro Bruno Fernandes i hamn, men värvningen av Ighalo bokstavligt talat skriker panik lång väg. Anfallaren har spenderat de senaste tre åren i Kina, men ska alltså nu försöka trollbinda publiken på Old Trafford. Jag är säker på att jag är långtifrån ensam om att känna mig aningen skeptisk.
 
Krzysztof Piatek – från AC Milan till Hertha Berlin
För ett år sedan ansågs han vara en av fotbollsvärldens hetaste anfallare efter att under hösten ha sprutat in mål för Genoa. Det fick AC Milan att öppna upp plånboken och även i Milano fortsatte målen tugga tätt. Sedan kom sommaren och anfallaren har bara varit en blek kopia av sig själv. Sin fjolårssäsong till trots valde Milan att ge upp om polacken – och sålde honom till Hertha Berlin av alla klubbar för elva miljoner euro mindre än vad man gett för honom ett år tidigare. En övergång jag sannerligen inte hade sett komma.
 
Zlatan Ibrahimovic – från LA Galaxy till AC Milan
Nästan 40 år gammal trodde jag att karriären var till ända för den robuste anfallaren när han deklarerade att sejouren i USA var finito. Där skulle jag ha fel, för i stället för att lägga skorna på hyllan valde han att återvända till den europeiska toppfotbollen – och det till den klubb han förmodligen håller närmast om hjärtat.
 
Wayne Rooney – från DC United till Derby County
En annan spelare jag inte trodde vi skulle få se i Europa igen är Rooney, och speciellt inte i en klubb som Derby. Men med kaptensbindeln runt armen och rollen som assisterande tränare ska den tidigare superstjärnan nu försöka leda klubben tillbaka till den engelska fotbollens finrum. Säga vad man vill, men i mina ögon är det ett bevis på att hans passion för sporten ännu är vid liv.
 
Hatem Ben Arfa – från klubblös till Real Valladolid
Jag kommer nog aldrig bli riktigt klok på den franske magikern, som i sina bästa stunder kan snurra upp vilken försvarare som helst. Under de senaste åren har han ryktats till alla möjliga storklubbar, men pengar och berömmelse verkar inte vara hans största drivkraft här i livet – vilket flytten till Real Valladolid skvallrar om. 
 
Esteban Granero – från Espanyol till Marbella FC
Nog för att 32-åringen inte direkt står på toppen av karriären, men att han mitt under brinnande säsong skulle lämna Espanyol för ett lag i den spanska tredjedivisionen kom som en rejäl överraskning. Marbella har dock ett stort projekt på gång och jag förutsätter att mittfältaren kommer bli rejält avlönad för att vara en del av det.
 
Keisuke Honda – från klubblös till Botafogo
Under det senaste halvåret har japanen blivit lite av en pellejöns då han via sociala medier försökt tigga till sig kontrakt hos AC Milan och Manchester United. I höstas blev det en kort vända hos ex-klubben Vitesse, men i och med tränarskiftet där valde han och klubben att gå skilda vägar. Nu fortsätter hans karriär på andra sidan jordklotet och närmare bestämt i Brasilien där han kommer representera Botafogo.
 
John Guidetti – från Deportivo Alavés till Hannover 96
Att ett miljöombyte var aktuellt för svenskan kändes allt annat än oväntat. Att han skulle hamna i ett bottenlag i den tyska andraligan kändes däremot desto mer förvånande. Personligen tror jag det kan komma att bli ett uppsving för honom i Hannover, men jag förstår defintivt de som ställer sig tveksamma till hans beslut.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-02-03 07:15:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans