Lagbanner
Groupama Stadium, 2024-09-22 20:45

Lyon - Marseille

Inför L'Olympico: Lyon - Marseille

Inför L'Olympico: Lyon - Marseille

OL kommer från en oavgjord match mot Lens. För första gången sedan i maj höll vi nollan i en ligamatch. Medan John Textor för någon vecka sedan, hävdade att vi spelar om titeln, så säger Pierre Sage att vi fortfarande är en byggarbetsplats. Men nu verkar försvaret ha hittat rätt, så nu får vi se vad "byggmästaren" kan göra med mittfält och anfall. Denna matchen ses som ett test för att bedöma den verkliga nivån på OL och dess potential för resten av säsongen.

Jahapp, Lens-Lyon 0-0. En helt okej match i mina ögon, och vi fick en poäng, plus att trots att vi alltid vill vinna så är oavgjort acceptabelt på bortaplan (men icke på hemmaplan!) särskilt mot Lens som har en formidabel hemmapublik.... 
Till min förvåning så delar många min uppfattning efter den matchen. Man verkar oväntat positiva, och det mest positiva är att vi höll nollan för första gången den här säsongen. 
Det är det som är grejen.
T.o.m Sidney Govou var positiv, när hände det senast?
- Defensivt tvivlade jag på Lyons förmåga, med 8 insläppta mål på 3 matcher. Men i söndags var det en riktig försvarsmatch, med detta system, med 3 centrala spelare för 5 försvarare ibland. Och det är en stor positiv punkt. Det blir plötsligt en väldigt uppmuntrande match. Lens var dock laget som skapade flest chanser, men där oroade man knappt OL, som svarade med att hindra dem från att skapa chanser. Nackdelen med detta system, även om det fanns några mycket goda möjligheter för Lacazette eller Orban, är att det inte nödvändigtvis tillåter dig att blomstra offensivt. Det kommer att bli en balans att hitta, men med tanke på den offensiva kvaliteten i truppen är jag inte så orolig. Det kommer att lösa sig på rätt sätt någon gång! Faktum är, att om OL håller samma sinnestillstånd som i Lens kan de slåss mot Marseille!
Se där ja....
Govou pratar även om Lyons beroende av Lacazette, han har ännu inte synts i målprotokollet denna säsongen. 
- Jag tror att han inte hade tillräckligt med semester för att återhämta sig psykiskt efter OS. På ett halvår drabbades han av känslomässiga chocker, mellan OL, det franska laget... Det förklarar upp- och nedgångarna. Han behövde mer återhämtning, men när man är en spelare inser man inte det. Jag kan se det tydligt, Alex är mer grinig än normalt, och det här humöret bevisar att han är lite mindre bra för tillfället. Han kommer dock att göra mål ändå, det kommer att hända, lovar Sidney Govou. Men han är inte den enda som behöver göra mål! 

Pierre Sage är inte imponerad av Marseilles värvningar i sommar. Dom fungerar bra, that's it. Han gillar De Zerbi som tränare och säger att dennes fd. assisterande tränare från tiden i Sassoulo, Francesco Farioli, som tränade Nice förra säsongen, spelar en liknande fotboll och OL slog Nice då med 1-0. 
Även Pierre Sage menar att OL är kapabla att slå OM, även om Marseille har gjort en väldigt bra start på säsongen och vi lite sämre. 
För att vi har utvecklats! 

Caqueret är spelaren som fansen hackar på för tillfället. Hela sommaren har man pratat om att han ska lämna, vilket han inte gjorde, han säger själv att han inte hade något konkret erbjudande. 
Att hans inledning på säsongen inte varit lysande blir då ett problem.
Han säger: att i andra delen av säsongen där vi hade målet att ta oss till Europa, så lyckades vi och jag tror att jag hjälpte till att uppnå detta mål. Det är underbart att spela den här tävlingen med Olympique Lyonnais. 

- Min start på säsongen är inte särskilt bra, jag vet att jag kan göra mycket bättre, säger Max. Jag strävar efter att bli mer slagkraftig i det här laget, detta mittfält. Jag kommer att rätta till det. Jag vet att det kommer att gå bra, jag är säker på mina egenskaper, det jobbar jag varje dag för. 
Pierre Sage tror benhårt på Caqueret och att han så småningom hamnar i Les Bleus (blir efter 2026 när Deschamps lämnat då)
- Han har den här förmågan att föra spelet framåt, att vara stark i att pressa, att alltid vara aktiv, alltid tillgänglig, Han är kapabel att spela var tredje dag med hög spelintensitet. Han överraskade mig under de sista sex månaderna av säsongen, han satte verkligen ribban väldigt högt. 
Bara att hoppas att "fansen" inte knäcker honom då.
Trots att Caqueret (som översätts till "Kackel" av GT) var Sage's bisittare i intervjuerna inför denna matchen så tippas han idag starta på bänken? 
På torsdag spelar OL sin första EL-match, mot Olympiakos. 

Lyons möjliga startelva:
Perri – Mata, Caleta-Car, Niakhaté – Maitland-Niles, Veretout, Matic, Tolisso, Abner – Mikautadze, Lacazette

Marseille
Har till denna säsongen en ny tränare i italienaren Roberto De Zerbi, tidigare bl.a Sassuolo, Shaktar Donetsk och Brighton & Hove Albion.
Marseille, har precis som OL varit väldigt aktiva i sommar. 
Två spelare har väckt mer uppmärksamhet än andra, och det är Mason Greenwood som kom från Man United och förre PSG-spelaren Adrien Rabiot. 
Mason Greenwood är bl.a känd för att ha misshandlat sin flickvän/fru (?) samt anklagats för ytterligare sexuella övergrepp och dödshot. Greenwood har på sina 4 matcher i OM gjort 5 mål. 
Adrien Rabiot är känd för bl.a sin ökända mamma Veronique. Han var på väg att skriva på för Atlético Madrid i somras men dom fick kalla fötter när "morsan från helvetet" talade om för dom hur dom skulle spela hennes son. Att han gick till OM chockade PSG-fansen. Tror det kommer att bli visselkörer både i Marseille och Paris. 
Rabiot kommer inte att spela än på ca 2 veckor?

Om Lyon har en stor trupp (29) så har Marseille en ännu större (31 spelare). 

Enligt transfermarkt så är mittbacken Leonardo Balerdi ben-skadad men han finns med, t.o.m i startelvan(?), anfallaren Faris Moumbagna som kom till Marseille från Bodø/Glimt i januari i år är knäskadad, vänsterbacken Quentin Merlin är lårskadad, något som jag sett, får Longoria att titta efter en medicinsk joker pga bristen på ytterbackar? 
Den kanadensiske mittbacken Derek Cornelius är avstängd pga kort.

Marseille kommer att få spela utan supportrar på Groupama Stadium, eftersom deras fans har fått reseförbud. Detta pga att det finns "en verklig och allvarlig risk för sammandrabbningar mellan supportrarna till de två klubbarna". OM:s resor "är mycket ofta en källa till störningar av den allmänna ordningen på grund av vissa supportrars våldsamma beteende"! Förbudet gäller från söndag midnatt till måndag midnatt.

OM ligger för närvarande, obesegrade, tvåa i tabellen, bakom Paris Saint-Germain efter fyra omgångar, med tre segrar och en oavgjord.

Marseilles möjliga startelva:
Rulli – Balerdi, Kondogbia, Brassier, Murillo – Koné, Höjberg – Luis Henrique, Harit, Greenwood – Maupay

Domaren i denna matchen blir Benoît Bastien. Statistiken säger att OM aldrig vunnit mot Lyon när Benoît Bastien dömt. Det blir den 40:e matchen som Bastien dömer OL. Han dömde t.ex det förra Olympico't, i januari i år, då OL vann med 1-0.

Övrigt
Ingen har väl glömt OL:s otroliga säsong 2023-2024? Den helt missade starten, tränarbyten, det blodiga ansiktet på Fabio Grosso i Marseille, sistaplatsen och nedflyttningsrisken, och returen till sist, upp till 6:e plats och cupfinalen i CdF. 
Nu har OL gjort en 52 min lång dokumentär om vår förra säsong och den kommer att sändas på La Chaîne L'Équipe, L'Equipes egen TV-kanal. Jag är osäker på om jag kommer att kunna se den där, trots att jag abonnerar på L'Equipe (inte tillgänglig i ditt land). Men jag hoppas på att den kommer att visas sås småningom på OL TV lr Youtube. Och helst då med engelsk textning. Jag håller ett öga på detta. 
 


Avspark söndag 20.45
Vi får fortsätta att streama.

Allez Les Gones, AHOU!

Birgitta Malmborg2024-09-22 10:37:43
Author

Fler artiklar om Lyon

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos