Magnus Pehrsson ny huvudtränare för Estland
Magnus Pehrsson klar för Estland!

Magnus Pehrsson ny huvudtränare för Estland

Efter att Estniska fotbollsförbundet valt att inte förlänga sitt kontrakt med Tarmo Rüütli är det nu klart att svensken Magnus Pehrsson tar över. I januari börjar han forma sitt lag och första matchen under hans styre är i mars mot Gibraltar

Sedan Estniska fotbollsförbundet meddelade att nuvarande huvudtränaren Tarmo Rüütli i inte kommer få förlängt kontrakt har det varit tyst om ersättare från förbundets sida.  Rüütli som har ansvaret för landslaget sedan 2008 fick inget nytt förtroende efter kvalet till Brasilien. När det blev en femte placering för Estland. Trots tidigare spekulationer så blev inget bekräftat förens 21 november. Då meddelade förbundet Rüütli officiella avgång samt att man skulle presentera en ersättare inom två veckor. Får tacka Tarmo Rüütli för sitt jobb med laget som resulterade i två femteplastser och en andraplats(Playoff). Spekulationen om Rüütlis eventuella avgång och vem som ska ersätta har varit aktuell sedan slutet på kvalet i år, men i måttlig mängd. Det har nämnts att någon holländare ska vara aktuell, en nationalitet som tre tränare har haft under 2000-talet, men utöver det inte så värst mycket.    

Nästan exakt ett halvår tidigare(26 april) från att Estland och Rüütli meddelade att de skulle bryta, hade den gamle djurgårdaren Magnus Pehrsson avgått från sitt senaste tränaruppdrag med just Djurgården IF. Arbetslöshet dröjde inte allt för länge för Pehrsson utan nästan omgående fick han jobb på Viasat som expertkommentator. Det nya jobbet inom media tycktes inte vara allt för roligt(i alla fall inte roligare än fotbollstränare) för Pehrsson som plötsligt befann sig i Tallinn och kollade på, den inte allt för attraktiva, träningsmatchen mellan Estland och Azerbaijan. Att han var där och kollad på fotboll i uppdrag av Viasat är lika troligt som att Gibraltar vinner EM guld 2016. Att han var där och kollade på ett eventuellt jobb i form av ett landslag som har en tränare med osäker framtid. Det är destomer troligt. Detta var den 15 november, alltså sex dagar innan det blev officiellt att Rüütli inte skulle stanna. I efterhand var det ganska klart att Pehrson är en av de mest troliga kandidaterna att ta över. Och det blev just fallet. 5 december skulle ryktena kunna bekräftas av Estniska fotbollsförbundet. Kontraktet är på två år men kan förlängas beroende på utgång i nästkommande kval till EM i Frankrike.  

Magnus Pehrsson föddes 25 maj 1976 och inledde sin fotbollskarriär i hemmaklubben IFK Lindingö. Sedan blev det flytt till Brommapojkarna men det var först i Djurgården karriären tog fart. 2003 la mittältaren ned sin spelarkarriär och inledde sin tränarkarriär ett år senare.  Sedan dess har han tränat Åtvidaberg, Sirius, GAIS, Aalborg och Djurgården. Största framgångarna som tränare nådde han i danska Aalborg med följande meriter; Två i danska cupen och åttondelsfinal i UEFA cupen. Efter det första succéåret gick det inte lika bra. Efter dåligt spel i liga, cup, och Europa  fick han foten redan efter 11 seriematcher.  

Vid presskonferensen i anslutning till offentliggörandet av hans nya jobb fick han frågan om han tror att Estland kan nå EM i Frankrike.

”The most important thing is to develop the team. If we do that then we will have a good chance to go to the European if we develope the team”

På frågan om hur hans tränarstil är och vad han tror blir viktigt att tänka på med laget svarande han:

”I can be tough, I can be direct to the players but I also understand that the communication between me and the players is the key to make them motivated and to really want to do the best for themselves and the team.”

I estnisk morgon-TV utryckte sig Pehrsson om att han verkligen är glad over att få en sådan här chans och är riktigt taggad inför det som komma skall. Han berättar även hur väl han känner till spelarna i laget och berättar att han har kollat några matcher.
Pehrsson kommer att bli den första svensken att träna det estniska landslaget och den 10 icke estniske tränaren. Han kommer börja arbeta med laget redan i januari men får vänta till mars att visa upp ”sitt” lag då årets första träningsmatch är mot Gilbaltrar. Sedan kommer Baltiska cupen som blir det första riktiga testet för Pehrsson.

Ettepoole sinisärgid! 

Axel Nõmtak2013-12-07 22:00:00
Author

Fler artiklar om Estland