Mardrömsminuter i Guimaraes

Ett sällan skådat skyfall. Två mardrömsminuter. Tre poäng som rann ur händerna på hemmalaget.

GUIMARAES (SVENSKAFANS.COM)
Det här var en av EM-städerna när Portugal arrangerade EM 2004. SvenskaFans drog till Guimaraes för att spana in ligamötet Vitória Guimaraes SC mot Rio Ave FC.

Ett Guimaraes som tidigare den här säsongen spelade 1-1 hemma mot Arsenal och vann borta mot Eintracht Frankfurt i Europa League. Något avancemang från gruppen blev det dock inte och i ligan behövs fler segrar för att ta sig upp på en Europaplats.

Gästerna Rio Ave stod precis som hemmalaget på 25 poäng inför måndagskvällens match. Väldigt viktig poäng stod med andra ord på spel.

Något skönspel skulle det dock inte bli. Vid avspark, och under hela matchen, öste regnet ned på Estádio D. Afonso Henriques som rymmer över 30 000 åskådare.

Den här kvällen var det dock väldigt långt från fullsatt. Högst förvånande så var det hellre inte samma tryck på läktaren som när Guimaraes tidigare i veckan mötte Porto i semifinal av ligacupen. En match som spelades i Braga och tusentals fans skapade en mäktig stämning på bortaplan (!).

Efter 35 minuter hemma mot Rio Ave så var det här en väldigt jämn fotbollsmatch. Men två mardrömsminuter för hemmalaget skulle förändra allt. Diego Lopes satte 1-0 till bortalaget i den 38:e minuten och ett 50-tal Rio Ave-supportrar hade knappt slutat fira när Matheus Reis bara minuten senare utökade till 2-0 för gästerna.

Att det ofta handlar om små marginaler var den här tillställningen ett utmärkt bevis på. Tio minuter innan Rio Aves dubbla strutar hade domaren först gett hemmalaget straff och dessutom halat upp det röda kortet. Men istället för 1-0 på straff och spel elva mot tio för Guimaraes kunde en fem minuter lång VAR-koll konstatera att det var offside på inlägget som ledde fram till allt.

Minst snagt snopet. En matchsituation som givetvis hade förändrat allt. Himmel eller helvete.

Det gick också att ta på domarilskan, frustrationen och aggretionen hos hemmapubliken. Det här var ju en jämn match. Hur kunde det bli så här? Hallå?!

Matchen höll verkligen på att rinna ur händerna på Guimaraes. Men på något sätt samlade hemmalaget energi och stod i den andra halvleken för en anstormning utan dess like. 87 procent bolleinnehav.

Från läktaren duggade buropen mot rättsskiparen nästan lika tätt som regnet. Ett regn som ökade i styrka. Men det gjorde även Guimaraes offensiv.

Och efter många om och men kom utdelningen. I matchminut 75. 1-2 Edmond Tapsoba. Det var minst sagt rättvist.

Men regnet fortsatte att falla. Och det var precis Guimaraes också skulle göra till slut.

Slutsignalen ljöd. Spelarna föll ned på knä. Några av glädje och några av sorg. Guimaraes föll med 1-2.