2022-09-14 18:45

Milan - Dinamo Zagreb
3 - 1

Milan straffade Dinamos misstag
Luka Ivanusec är inte LM10

Milan straffade Dinamos misstag

Skrällen uteblev i andra gruppspels matchen på San Siro

Milan - Dinamo Zagreb = 3-1 (1-0)
Giroud 45’ 1-0, Saelmaekers 47’ 2-0, Pobega 77’ 3-1 |  Orsic 56’ 2-1

Härlig inramning på klassiska San Siro när matchen drar igång. Hemmafansen var många med brett leende och taggade inför matchen. Men hemmaspelarna hade tankarna inställda kanske på Napoli matchen som kommer till helgen.

Matchen var ingen höjdare. Milan spelade nonchalant mot ett tillbakadraget bortalag. Precis som mot Chelsea, stängde Dinamo ytorna och dom halvchanser som svart-röda skapar är inte värda att nämna. Jag vill bita sönder mina naglar p.g.a. att rossoneri bjudit oss på dans. Tyvärr visar vi för mycket respekt. Kontringsmöjligheter hänger i luften hela tiden, och det är väl matchplanen? Orsic verkar vara den enda spelaren som uppfattar och löper kopiöst onödigt i djupled. Dessvärre kommer inga bollar, då Dinamos mittfältare stressade sönder bollarna. 

Dinamo har spelövertag 
Efter halvtimmes spel är det allt jämnare på planen, där Dinamo t om har spelövertag och skapar första målchansen efter en efterlängtad kontring där varje passning inte dröjde för länge. Plötsligt har Moharrami flera sekunder på sig i straffområdet och rullar av Theo Hernandez. Högerbacken testar med ett skott på mål som Maignan tvingas rädda ut till hörna. 

Nu är vi definitivt med i matchen och Orsic bränner nästa läge när ingen i Milano försvaret vågar gå in i duell. Vi vet alla vad som väntar när Dinamos målkung biter sig allt närmare straffområdet. Orsic avlossar med högern men försöket hamnar precis utanför stolpen. Synd, verkligen synd. Det hade varit härligt att lyssna på tystnaden på San Siro, kanske i en parallell värld. 

Milan tar ledning
Första halvleken är på väg och bli mållös, hemmapubliken inväntar domarens signal för en efterlängtad piss paus med två minuter kvar att spela. Som jag hyllade Josip Sutalo inför matchen, det borde jag inte ha gjort. Mittbacken blev syndabock när han på ett otroligt klumpigt sätt kapar Rafael Leao bakifrån i straffområdet. Milano spelaren är dessutom bakåtvänd mot målet. Beslut som denna kommer jag aldrig att förstå. 

Dinamo går med ångest till halvtid. Avrundar första halvleken med baklänges mål och bjuder på en billig straff. Milan leder trots att man spelar på halvfart.

Manzano blåser igång andra halvlek
..och det dröjer bara två minuter in i andra halvleken när en klantig Saelmaekers nickar in nytt mål för Milan efter en snygg assist av Rafael Leao! Det var nog mer portugisen som gjorde ett snyggare nummer än vad belgarens avslut på mål var. Allt detta händer p.g.a. en sekvens på mittplanen, då Ivanusec helt ostört lyckas inte slå en 5-meters passning rätt på Moharramis fötter. Det blir en felpassning rakt på Benacers fötter som enkelt hittar Rafael Leao och resten vet ni. Är match nu avgjord? Jag förväntade mig en kollaps men Dinamo visade karaktär.

Petkovic - Orsic länken
Ännu en gång fungerade samarbetet mellan Dinamos anfallare. Orsic reducerar kyligt efter en snygg assist från en anonym Petkovic. Bruno hade Kalulu, Tonali och Calabria bakom sig, italienarna vågar inte göra en Sutalo tackling bakifrån utan låter anfallaren göra vad han vill. Det här såg för enkelt ut. Nu är det match igen och slutforcering från Dinamo väntade vi på. 

Tyvärr kom matchen in i en fas där båda klubbarna var rädda för schackmatt. Dinamo hade stundtals möjligheter att bygga upp anfallet, men som ovan nämnt, alla spelare måste vara på hugget, inte minst en Luka Ivanusec. Vi behövde honom denna kväll, men Ivanusec är inte Modric eller Brozovic. 

Milan sätter spiken i kistan
Matchen skulle inte sluta 2-1, något av lagen skulle skriva in sig i målregistret innan domaren blåste av och det blev tyvärr Pobega, Milans egen produkt som snyggt avgör matchen efter en snygg assist från Hernandez.  

Summering
Skrällen uteblev och vi kan bara drömma in oss, vad hade hänt om Sutalo inte orsakade straffen? Kanske hade Milan ändå vunnit eller vi hade sett ett mer stressat Milan. Hur som helst, grattis till en förtjänad seger till alla rossoneri  fansen. För många misstag på en elitnivå straffades på ett brutalt sätt. 

Nu vänder vi oss mot en ligamatch till helgen och kommande matcher mot Red Bull i Champions League. Där Dinamo kommer ha realistiska chanser. Godkväll kära vänner.

Spelarbetygen 
5- legendarisk 
4- världsklass 
3- proffesionellt 
2- medel
1- amatör 

Livakovic 3 - släpper in tre mål men gör några viktiga räddningar och visade moget målvaktsspel. Är chanslös vid insläppta målen
Moharrami 2 - godkänd insats idag, bidrar i offensiven men lyckas inte helt stänga Milans vänstra flank
Ljubicic 2 - ok insats ikväll, speciellt i första halvleken, ville för mycket i vissa situationer 
Sutalo 1 - får etta på grund av straffen. Hoppas han lär sig av detta inför kommande matcher, inte bara för Dinamo utan landslagets skull också
Peric 2 - stabil ikväll och vinner många dueller, vinner faktiskt alla dueller efter att Giroud byts ut
Ristovski 1 - ej godkänd ikväll, spelade inte mycket, bråkade och tjafsade mestadels med domaren och motståndare spelare
Ademi 2 - kaptenen kämpade som vanligt, saknades dock kyla i vissa lägen
Misic 3 - Dinamos kreativaste mittfältare ikväll
Ivanusec 1 - stor talang som sagt, men Champions League är inte över efter Chelsea segern
Orsic 4 - han får faktiskt ett starkt betyg med tanke på hur få gånger han rörde bollen och ändå lyckades med så mycket
Petkovic 2 - usel i första halvleken, men räddar efternamnet med assisten
Spikic 1 - inbytt i 63:e minut men Spikic effekten gav inget
Drmic, Baturina och Marin / - spelade för lite för att betygsättas 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-09-14 22:43:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!