Lagbanner
Det står inte rätt till i det norska landslaget
Ada Hegerberg har valt att svika sitt land.

Det står inte rätt till i det norska landslaget

Den 25:e juli skrev jag en kommentar på min egen artikel

"Norge nollat igenom EM".
Kommentaren lyder "Jag har en känsla att de största stjärnorna i Norge är kritiska mot Sjögren. Framförallt Ada Hegerberg."
Och det skulle visa sig att jag hade fullständigt rätt.

För idag när landslagschef, Martin Sjögren, tog ut den norska landslagstruppen till matcherna mot Nord-Irland och Slovakien ,15:e respektive 19:e september, var inte Ada Hegerberg, Norges absolut största stjärna, med.
Ada har bestämt sig för att ta en paus från landslaget på obestämd tid. Med andra ord - hon inte vill inte representera Norge i fotbollssammanhang.
"Ska landslaget uppnå de målsättningarna och resultat som landslagsledningen har satt, krävs det enligt min uppfattning förbättringar på flera områden. Både med planläggningen, genomförandet och uppföljningen. Beslutningen är inte bara en konsekvens av årets EM. Utan är baserad på min erfarenhet med landslaget över lång tid", säger Ada.

Ada anser alltså att Norge ska spela på ett annorlunda sätt än vad de gör.
Hon säger även att hon har försökt att påverka på ett kosntruktivt sätt, utan att ha blitt hört.

Ada skriver även att Martin Sjögren inte är den enda anledningen.
"Jag har orienterat mina närmaste ledare, Martin Sjögren, och ledningen i NFF om beslutet och anledningen till detta. Det är samtidigt viktigt att poängtera att anledningen för beslutet i stor grad ligger utanför Sjögrens tränaransvar."

Men det var inte bara Ada som var kritisk under och efter årets EM. Utan även hennes mamma Gerd, var väldigt kritisk mot Martin Sjögren efter att EM var över för de norska damerna.
 


Även systern, Andrine Hegerberg, var småkritisk efter att ha blivit petad i den första gruppsspelsmatchen. Om än lågmäld i sin kritik.

Men hur var stämningen under EM då?
Det är det ingen som med säkerhet vet.
Det enda vi vet, är att stämningen mellan Ada och resten av spelarna blev allt mer sämre ju längre EM pågick.
NRK säger att det har varit regelbrott, oro och interna bråk. Även att flera av spelarna har reagerat på Adas uppförande och värderingar, och att det ska ha varit uppe på NFF:s bord under en längre tid.
Däremot klagade Ada gärna på lagkamrater under EM än tog ansvar för sin egen insats.
"Jag har inte fått visat mina styrkor. Och det hänger samman med de andra spelarna."

Adas paus från landslaget, överraskade verkligen Martin Sjögren.
"Detta kom som en blixt från klar himmel. Men är du inte motiverad att spela för landslaget, så ska du heller inte spela. Anledningen som hon använder kom som en överraskning för mig eftersom planläggning och genomförande är punkter som spelarna har gett mig goda synpunkter på. När det är sagt, är det viktigt för mig som landslagschef att vara ödmjuk och i konstant jakt efter saker att förbättra."

Även det Norska Fotbollsförbundets chef, Nils- Johan Semb, är överraskad.
"Det är beklagligt att vi förlorar en stor profil och bra spelare. Vi hade trott och förväntat att Ada ville bidra med att slå tillbaka mot kritiken av landslaget, och gått i bräschen för att vända motgång till medgång med sina landslagskamrater i VM-kvalet. Vi är besvikna över att hon längre inte är motiverad att spela för Norge."

Flera landslagskollegor är överraskade, men ger små syrliga kommentarer.
"Vi har många andra bra spelare som är motiverade. Och då är det bättre att de spelar. Man vill inte ha spelare i landslaget som inte har lust till att vara med. Om Ada har funnit ut att det är den bästa lösningen för henne, så är det de för oss också", säger Emilie Haavi.



"Vi är 22 andra som inte har tagit detta valet, även om vi självklart är jättebesvikna över hur det gick. Det var saker både vi och andra kunde ha gjort annorlunda. Vi måste bara gå i oss själva. Vi önskar att ha de bästa spelarna tillgängliga. Men samtidigt gör det inte så mycket gott i att ha en spelare som inte är motiverad och inte kan bidra. Så vi måste använda andra som har lusten och vill spela med flaggan på bröstet ", säger Ingrid Hjelmseth.

"Det kom som en stor chock för mig att hon ger sig. Jag kommer alltid att spela för landslaget så länge jag är frisk och landslaget vill ha mig. Jag vill att försöka jobba mot de målen vi har satt. Landslaget är den största äran för en spelare och jag kommer alltid till att fortsätta med det så länge kroppen och mina kvalitetér håller. Jag upplever att spelargruppen tycker att förberedelserna från tränarna var noggranna. Problemet var att vi inte klarade av att leverera på planen. Det ska i alla jag ta min del av ansvaret för. Jag glädjer mig till att komma till resten av laget igen. Vi är revanschsugna och ska ta tag i det vi måste tillsammans", säger Caroline Graham Hansen.

Andrine Stolsmo är inte uttagen till matcherna mot Nord-Irland och Slovakien. Även fast att hon vill fortsätta i det norska landslaget.

Första matchen i VM-kvalet, spelas mot Nord-Irland i Fredrikstad den 15:e september kl. 18.00.
Matchen mot Slovakien spelas i Sarpsborg den 19.e september kl. 18.00


Landslagstruppen:



 Med tillstånd av NFF
 

Intervju med Martin Sjögren ang. Adas paus från landslaget

Chefredaktör Wallnorge.svenskafans@hotmail.comSFNorge2017-08-30 02:34:00
Author

Fler artiklar om Norge