2022-06-05 20:45

Sverige - Norge
1 - 2

Ett stabilt Norge vann ”slaget om Norden” på Friends Arena

Som förutspått av undertecknad, vann Norge över Sverige i den andra gruppspelsmatchen i Nations League. Och detta helt rättvist. Men inte utan kontrovers.

Detta var Norges första vinst på svensk mark sedan 1951, den första segern mot Sverige i en landskamp av betydelse på 45 år och första segern mot Sverige på 17 år.

Ståle Solbakken gjorde två förändringar gentemot matchen mot Serbien. Joshua King och Fredrik Aursnes ut. In kom istället Alexander Sørloth och Morten Thorsby.

Sørloth presterar aldrig utanför Turkiet. Varför Solbakken envisas med att ha med Sørloth är ett mysterium. Lars Lagerbäck gjorde rätt som förpassade honom till bänken.
Thorsby, tillhörande Sampdoria, är däremot en underskattad spelare som alla lag behöver. Ett rivjärn, med hjärtat utanför tröjan.

Norge börjar matchen piggt och starkt.
Mohammed Elyonoussi blev redan efter få minuter frispelad av Sørloth, som fick ett avslut mot Sveriges mål. Robin Olsen i Sveriges mål behöver göra ett par räddningar i inledningen av matchen.

Tyvärr blir det lite bittert för fotbollsälskare när Thorsby faller väldigt enkelt i den 20:e minuten efter en sammanstöt med Emil Krafth.
Den engelska domaren, Anthony Taylor, blåser för straff.
”Jag tycker att den är jättebillig. Han söker straffen. Och det är filmning. Jag har sett situationen, och jag försöker att komma mig undan. Alla jag har pratat med säger att han filmade. Jag förstår inte varför VAR inte kan se det”, sa Krafth efter matchen.
Thorsby däremot, tyckte annorlunda.
”Jag tycker att den var riktigt dömt”.

En som inte håller med Thorsby, är Erling Braut Haaland.
”Det är lite ”halvfilmning”, måste jag säga. Han skulle bara ha spelat den till mig, så hade jag gjort mål.”
Efter att ha sett på sekvensen under intervjun, ändrar sig Haaland.
”Den är på ett italienskt vis. Det ser ut som filmning”

Haaland är nådelös, och skjuter bollen hårt in i vänster hörn. 1-0 till Norge efter 20 minuter. Ett resultat som står sig till paus.

Sverige kom ut starkare till andra halvlek, och var nära att göra mål när Krafth fick en gyllene chans att göra mål efter en fin passning av Ludwig Augustinsson. Men Birger Meling offrar sig och får förhindrat en klar målchans.

Sverige dominerade stora delar av andra halvlek, utan att skapa något större. Ett stabilt Norge låg rätt i positionerna och såg trygga ut.
Istället var det Norge som skulle öka ledningen genom Braut Haaland ännu en gång.

I den 69:e minuten skjuter Ørjan Håskjold Nyland bollen långt ut. Bollen nås av Sørloth som nickskarvar den vidare framåt i banan.
Ett tafatt försvarsspel av Joakim Nilsson, gör att Braut Haaland kan löpa förbi Nilsson, ta bollen och vackert smeka bollen in i vänster hörn. 2-0 till Norge.

Redan efter ett par minuter efter sitt andra mål, var Braut Haaland ytterst nära att göra ett till. Men en för dagen bra Robin Olsen, räddade Sverige ännu en gång.

Försvarare Nilsson ska ännu en gång halka, och ge Norge ännu ett läge att göra ett mål.
Denna gången bjöds Sander Berge på ett friläge. Olsen i Sveriges mål räddar ännu en gång Sverige från att förödmjukas.

På övertid reducerar Anthony Elanga för Sverige.

Matchen slutar rättvist 2-1 till Norge. Och Norge tar därmed ledelsen i gruppen.

Och efter att ha gjort två mål i matchen, har nu Braut Haaland har nu gjort 17 mål på 19 landskamper.