Lagbanner
Fler kvinnliga domare i de två översta nivåerna inom norsk herrfotboll
Monica Løkkeberg.

Fler kvinnliga domare i de två översta nivåerna inom norsk herrfotboll

Efter att Norges Fotbollsförbund har fått kritik över att det är för få kvinnliga domare i de två översta serierna - Eliteserien och OBOS-ligaen.

Har de nu beslutat att ge fler kvinnor chansen.

NFF:s domarchef, Terje Hauge, är lyrisk då han kommenterar beslutet om att det aldrig har varit så många kvinnliga domare i de två högsta serierna förut på samma gång. Fem till antalet.
”Detta är unikt. Det är historiskt. Vi har tidigare fått kritik för att ha saknat kvinnliga domare. Vi har sagt, att om de är bra nog, så får de chansen. Nu har de gjort en bra jobb och då har vi valt att ta de med. Det är fantastiskt för tjejerna och för den kvinnliga domargruppen. De som tidigare har blivit kritiserade, har jobbat hårt och etablerat sig på herrsidan. Jag är stolt över de.”

En av de fem som får chansen, är Silje Elisabeth Thoresen, som assisterande domare i Eliteserien.
Den 5:e december i år gjorde hon sin debut i Eliteserien som assisterande domare. Detta i matchen mellan Sarpsborg 08 och Tromsø.
”Detta är jättestort. Och jag är väldigt ödmjuk och tacksam över att få chansen. Tjejerna har över en längre tid jobbat hårt både fysiskt och tekniskt för att vi bli så bra som möjligt. Samtidigt har vi fått växa tillsammans genom att fått döma tuffa matcher på dam- och herrsidan, och presterat när vi har fått chansen”.

Men även om herrfotbollen av naturliga skäl är en mansdominerad miljö, har Thoresen inte upplevt något negativt på grund av sitt kön.
”Vi får käft. Men det är på grund av dräkten - inte på grund av vårt kön”.

Eliteserien, assisterande domare:
Silje Elisabeth Thoresen
Monica Løkkeberg

OBOS-ligaen, huvuddomare:
Emilie R. Torkelsen
Henrikke Holm Nervik

OBOS-ligaen, assisterande domare:
Line Cathrine Nylon


Källa: VG

Chefredaktör Wallnorge.svenskafans@hotmail.comSFNorge2021-12-17 02:57:12
Author

Fler artiklar om Norge