Lagbanner
Lagerbäck förlänger med Norge

Lagerbäck förlänger med Norge

Det har länge varit osäkert om Lars Lagerbäck tillsammans med Per Joar Hansen skulle fortsätta som Norges tränarpar.

I augusti gav Lars Lagerbäck uttryck för att det var viktigt att meddela sitt beslut till Norges Fotbollsförbund angående om han och tränarteamet skulle förlänga eller inte. Och att detta skulle avklaras före jul.
"Jag måste grubbla på om spelarna ska orka med mig i två, två och ett halvt år till. Man vet ju inte hur mycket man åldras på ett, två år, när man är så gammal som mig. Det värsta är om man blir allt för senil, eller något sådant."

Detta fick assistent "Perry" att fnysa.
"Han pratar bara om ålder. Det är bara trams. Ålder är bara ett tal. Det är mer hur du känner dig och om du kan leva i nuet. Och att man fortfarande är nyfiken på vad som händer i fotbollen. Och det är han ju. Jag har vänner på 50 år som man skulle kunna tro är 80 år, och tvärtom. När The Rolling Stones kan åka på världsturné när de är 75 år, så kan han träna ett landslag i fotboll. Det går helt fint."

Både Lagerbäck och "Perry" hade kontrakt som sträckte sig till kommande EM-playoff, eller till efter EM 2020 om Norge gick till EM. Men till både spelartruppens och förbundets förtjusning, har nu de båda, tillsammans med resten av tränarteamet, förlängt med Norge, med ett kontrakt som sträcker sig tills att det kommande VM-kvalet är avgjort. Kontraktet kommer även att automatiskt förlängas om Norge skulle ta sig till VM i Qatar.
"Med en positiv arbetsgivare, tränarteam och spelartrupp, var det svårt att säga nej. Jag trivs väldigt bra som norsk landslagschef. Och fotbollsmässigt är det en spännande och lovande trupp som har stora möjligheter med att fortsätta sin utveckling. Målet är kvalificera sig till EM . Och därefter till VM i 2022."

Under Lagerbäck, har Norge varit obesegrade på Ullevaal, vilket lovar gott inför EM-playoff mot Serbien den 26:e mars. Vid seger över Serbien, får Norge möta vinnaren mellan Skottland och Israel. Även den på Ullevaal.
Vid EM-deltagelse, blir det att möta England, Kroatien och Tjeckien. Norge har även klättrat uppåt på FIFA-rankingen, från plats 81, till plats 44.

Norges fotbollspresident, Terje Svendsen, är väldigt nöjd av förlängningen.
"Jag är väldigt glad för att vi kan fortsätta samarbetet med Lars och "Perry". Vi har fått en sportslig framgång för landslaget. Och målet är att vara med i EM och i VM."

Även flera spelare har även uttryckt sin önskan om att Lagerbäck ska fortsätta. Bland annat Sander Berge.
"Jag har haft tur och varit priviligerad som har fått vara en viktig del av hans lag och fått spela så många matcher. Han är cool, lugn, har kontroll och är lagom auktoritär. Han är en väldigt, väldigt bra tränare med erfarenhet och som vet vad som gäller och är upptagen av detaljer. Det är inte mitt jobb att anställa tränare. Men jag är i alla fall väldigt nöjd med honom."

Även landslagskapten, Stefan Johansen, är glad över förlängningen.
"Vi har starkt önskat att Lars och "Perry" skulle fortsätta. Och vi är väldigt glada för att de blir med vidare. De har lagt en bra grund. Och nu är det upp till oss spelare att leverera på planen så att vi kan kvalificera oss till mästerskap."

Med unga talanger som Sander, Berge, Iver Fossum, Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer, Mathias Normann, Alexander Sørloth och Erling Braut Haaland, är framtiden ljus för Norge med Lagerbäck vid rodret.

Intervju med Lagerbäck efter dagens förlängning

Med tillstånd av Norges Fotbollsförbund


Källa: NFF, VG

Chefredaktör Wallnorge.svenskafans@hotmail.comSFNorge2019-12-06 11:24:00
Author

Fler artiklar om Norge