Lagbanner
2018-06-06 19:00

Norge - Panama

Matchdags - Norge mot ”Los Canaleros”

Matchdags - Norge mot ”Los Canaleros”

Lars Lagerbäck är nöjd. För första gången sen han tog över Norge, har han en hel trupp till sitt förfogande mot Panama.

Alla 24 spelare som är med, är friska och hela.
”Igår var den sista träningen under samlingen. Och för första gången kunde alla träna för fullt. Det är också en fantastiskt fin gräsmatta. Nu finns det inga ursäkter för att inte spela bra fotboll”.

Men detta kan vara bra då Panama står för motståndet. En nation som är fysiskt tuffa att möta. På gränsen till fula.
”Panama är ett lag som spelar fult. De är fysiska och kommer med många efterslängar. Så om vi ska vinna över dem, måste vi vinna duellerna. Och det kan vi klara. Panama är möjliga att vinna över”, säger Ola Kamara, till vardags i LA Galaxy, där han ofta möter spelare som spelar i Panamas landslag.


Ola Kamara. Till vardags i LA Galaxy.

Däremot är inte Panamas landslagstränare, Hernán Darío Gómez, enig i det.
”Vi spelar som män. Vi är varken tuffa, aggressiva eller fula. Folk pratar om Sergio Ramos som skadar spelare. Men vi skadar ingen”

Men det är inte bara en hel trupp som gläder Lagerbäck. Utan även att han aldrig har förfogat över så många bra unga spelare i en a-landslagstrupp förut. Och det är inte bara bra spelare, utan grabbar med en stor personlighet. Sander Berge, Iver Fossum, Kristoffer Ajer och Martin Ødegaard.

Norge har vunnit sina tre senaste matcher – Australien, Albanien och Island. Och det har inte hänt sedan 2015 att Norge har vunnit tre matcher på rad.
Med seger över Panama i kväll, blir det fyra segrar på rad. Det har inte hänt sedan 2010.
”Jag har kunnat bli mer tydlig. Och de förstår vad jag och ”Perry” (Per Joar Hansen) önskar. Jag tror på ”positiv hjärntvättning”. Det handlar om repetition och att vi jobbar med vår spelstil på träningarna så mycket spelarna orkar. Så repeterar vi hela tiden. Vi har även lagmöte varje dag. Det är alltid en form av repetition i sättet hur vi lever, jobbar och spelar. Det var ett landslag som inte hade så mycket självförtroende när jag tog över. Och de hade fått mycket kritik som jag uppfattade det från Sverige, där jag bodde då. Jag har alltid följt Norge eftersom jag känner folk här”, säger Lagerbäck.


Nils Johan Semb, Per Joar "Perry" Hansen & Lars Lagerbäck.

Lagerbäcks vinstprocent är på 50%. Med seger ikväll ökas den procenten till 53,8% - högst av samtliga landslagstränare som har fler än tio matcher. Och detta inkluderat Egil ”Drillo” Olsen.
Norge gör mål på 34% av chanserna, men släpper även in mål på 34% av motståndarnas chanser.
Norge skapar i snitt 6,3 målchanser per match. När Lagerbäck tog över, var den 1 målchans per match. Och de gör i snitt 1,75 mål per match och släpper in 1,23 mål per match.

Kvällens motståndare är Panama, som spelar sitt första VM någonsin. Men så har de också Hernán Darío Gómez som landslagstränare, som tidigare även har tränat Colombia och Ecuador, och även tagit de till VM.
Snittåldern är 29,2 år. Alltså ett rutinerat lag.
De är även solida bakåt med ett baklängesmål i snitt per match. Och ett oförutsägbart lag med många individualister.

Spelare att se upp med i Panama
Jaime Penedo - Den 35-åriga målvakten som har gjort över 100 landskamper. Stor erfarenhet och nerver av stål.
Felipe Baloy - Försvarare som är otroligt vass på huvudet. Men som även alltid står rätt i position och sällan gör misstag.
Gabriel Gomez - Mittfältsgeneralen som aldrig blir trött, med en bra passningsfot och en otrolig blick för spelet.

Panama klev först in i den fjärde rundan i sitt VM-kval, där de lottades i grupp B.
Där hamnade de på en andraplats i gruppen bak Costa Rica. Därmed tog de sig vidare till den femte rundan. Även Haiti och Jamaica var i samma grupp.
I den femte rundan, hamnade de i en grupp med Mexico, Costa Rica, Honduras, USA och Trinidad & Tobago.
Mexico vann gruppen, Costa Rica kom tvåa och Panama kravlade sig upp på en tredjeplats (och direktplats till VM) i den absolut sista matchen, där de vann mot Costa Rica med 2-1.
 
Igår var det sålt 8.500 biljetter till kvällens match, vilket är en besvikelse för en arena som Ullevaal, som tar 27.200 åskådare.
”Det säger något om vår popularitet för ögonblicket. Får man inte bra resultat, tycker inte åskådarna att det är kul. Det är trist om det inte kommer så många för att se oss. Fullt hus är en positiv faktor i fotbollen”, avslutar Lagerbäck.
 
Norges startelva:
Sten Grytebust
Martin Linnes, Kristoffer Ajer, Tore Reginiussen, Birger Meling
Iver Fossum, Sander Berge, Markus Henriksen, Stefan Johansen
Joshua King, Bjørn Maars Johnsen

Panamas startelva:
Jaime Penedo
Fidel Escobar, Román Torres, Adolfo Machado, Éric Davis
Gabriel Gómez, Édgar Yoel Bárcenas, Armando Cooper, Aníbal Godoy, José Luis Rodríguez
Blas Pérez
 

Tid: Kl. 19.00
Plats: Ullevaal, Oslo
Domare: Serdar Gözübüyük
Assisterande domare: Dave Goossens & Joost van Zuilen
Fjärdedomare: Pol van Boekel

Chefredaktör Wallnorge.svenskafans@hotmail.comSFNorge2018-06-06 18:12:00
Author

Fler artiklar om Norge