2022-06-12 18:00

Norge - Sverige

Norge gick på en smäll hemma mot Slovenien - nu nalkas derby mot Sverige

Förlust hemma mot Slovenien i senaste Nations League-matchen. Och ikväll står Sverige för motståndet på ett fullsatt Ullevaal.

Hela Norge (inkluderat undertecknad) trodde hårt på Norge mot Slovenien. Men i vanlig ordning, är Norge sämst när det gäller.
Detta är något som är allmänt känt i Norge. Och därför var den generella nordmannen inte överraskad över oavgjort mot Slovenien, när en seger behövdes som mest.
Flera tror även att det blir förlust mot Sverige ikväll, medan Serbien vinner sin match mot Slovenien. Serbien hamnar då i förarsätet till att vinna gruppen.

Första halvlek mot Slovenien var väldigt svag. Stora brister i presspelet och dåligt intensitet.
Andra halvlek kom Norge ut som ett helt nytt lag. Hög press och Norge pressar Slovenien bra.
Miha Blažic fick ett rött kort i den 62:a minuten. Ineffektivitet och Jan Oblak i Sloveniens mål räddar Slovenien från att förlora.

Tränare Ståle Solbakken var inte var nöjd med den första halvleken. Desto mer nöjd över andra halvlek och över att Norge har sju poäng på tre matcher.
”I första halvlek var vi under press. Men jag är nöjd med andra halvlek. Då spelade vi väldigt bra. Vi var skärpta efter pausen. Och på en vanlig dag vinner med både två och tre mål efter en sådan halvlek.
Några gånger är det så. Och det måste vi leva med. Vi har sju poäng på tre matcher. Och det är inte så dumt det”
, sa Solbaken efter matchen.

Idag väntar ett laddat möte mot Sverige. Ett Sverige som bara för ett par dagar sedan förlorade mot Norge med 2-1. Och som dessutom gick på en hemmaförlust mot Serbien med 1-0 efter matchen mot Norge.

Matchen har kantats av den felaktiga straffen som gjorde att Norge vann senast, fula ord från Sveriges mittback Alexander Milosevic och ett skadeskjutet Sverige, vilket gör att kvällens match blir extra laddad. Och så klart; nordiskt möte.
En som inte är nöjd över Janne Anderssons klagande över Sverige alla skador, är Solbakken.
”Jag tänker att de gnäller väldigt mycket över det. De har problem på en position. Men de har också två bra tränare, en kort resa, stor rutin och väldigt många mästerskap i ryggen. Så sluta med ursäkterna, så spelar vi fotboll, och ser vem som är bäst.”

Martin Ødegaard fick frågan från svenska journalister om rivaliseringen var viktigare för det norska laget än det svenska.
”Jag tror att den är viktigt för båda. Det är kanske enkelt att säga när man förlorar att det inte är så viktigt. Man jag tror att det är viktigt för båda. För oss som inte har varit i ett mästerskap på länge, gör det ont. Sverige har varit där och vi har varit lillebror. Det har varit tufft för oss i många år. Det är viktigt för oss att ändra på detta. Inte bara för att det är Sverige. Men även för oss och hela världen. Vi vill visa att vi är ett bra lag. Vi ska till nästa mästerskap. Så alla matcher betyder mycket för oss.”

En som ger ett litet stick till Sverige, är Stefan Strandberg.
”Baserat på förra matchen, är vi snäppet bättre nu. Men vi behöver visa det över en länge tid innan vi kan börja skryta. Sverige har presterat mycket bättre än oss i en lång, lång tid. De har varit flera steg före oss. Men jag vet inte om Sverige har blivit sämre. Vi har i alla fall närmat oss. Och vi behöver ingen speciell motivation. Vi spelar hemma mot Sverige på ett fullsatt Ullevaal. Så det kommer gratis.”

Sticken kommer inte bara från Norge sida. Även från Sverige håll och Viktor Claesson och Ludwig Augustinsson.
”Norge var inte lika bra som Serbien. Så vi har stora chanser till att vinna. Känslan är att Serbien var ett mycket bättre lag än det Norge var, så jag hoppas att vi vinner”, säger Viktor Claeeson.
Ludwig Augustinsson fyller i:
”Serbien var bättre än Norge. De har många bra spelare. Norge har en offensiv duo i Haaland och Ødegaard. Men Serbien hade mycket mer kvalitét med bollen. Så Serbien var ett starkare lag.”

Kvällens match blir tuff för Norge.
Norge har alla spelare tillgängliga, hemmaplan inför ett fullsatt Ullevaal och har vinden i ryggen. Men Sverige vilade alla sina offensiva spelare i matchen mot Serbien.

Martin Ødegaard glädjer sig enormt till kvällens match.
”Det blir en otroligt kul match. Och vi glädjer oss enormt. Ett fullsatt Ullevaal och derby. Det kan inte bli så mycket bättre än så här. Det är även sista matchen för säsongen. Så vi skal ha en urladdning.
Grabbarna är motiverade för att vinna igen. Det svider att vi inte vann sist. Vi önskar att glädja publiken som lagade bra stämning i torsdags. Det blir säkert ännu bättre stämning mot Sverige. Så vi är klara för att gå ut i hundra."

Svårtippad match ikväll.
Norge sviktar som oftast när det gäller som mest samt att de hade en dålig första halvlek mot Slovenien. Men Sverige ser sega och tröga ut. Och alla de frånvarande mittbackarna. Så matchen kan sluta hur som helst ikväll.

Plats: Ulleevaal Stadion
Tid: Kl. 18.00
Domare: Harm Osmers (huvuddomare), Robert Kempter (ass.), Jan Siedel (ass.), Robert Schröder (4:e).

Källa: NFF, VG, TV2, UEFA