Lagbanner
2018-03-23 18:00

Norge - Australien
4 - 1

Norge körde över Australien

Norge körde över Australien

Trots tomma läktare och vinterväder i Oslo, blev det ändå feststämning efter att matchen blåstes av - Norge såg ut som ett fotbollslag.

Australien finslipar formen inför sommarens fotbolls-VM, där de ska möta Danmark, Peru och Frankrike. Norge spelar för att få in en stomme och en vinnarkultur inför höstens Nations League. 

Grått, trist och kraftig vind. Det var inget vidare väder som bjöd in norrmännen till fotboll.
Lägg därtill att påsken börjar närma sig.
Högtiden då alla norrmän går "man ur huse" för att ta sig till sin "hytte" i fjällen, för att köra skidor en sista gång för säsongen. Detta syntes också på publiksiffran. Endast 5.271 människor hade tagit sig till Ullevaal. En publiksiffra som Lars Lagerbäck reagerade på:
"Tråkigt. Men du får det du förtjänar. Vi har inte gjort bra reklam för oss själva, så jag förstår att folk inte kommer. I första hand är det vi själv som måste sörja för att få förtjäna mer publik. Jag hoppas att folk ser kompetensen i laget och att det blir bättre i juni" (match mot Panama).

Lagerbäcks Norge avslutade inte 2017 bra, där det blev två bortaförluster - mot Makedonien med 2-0 och mot Slovakien med 1-0. Därför var det viktigt att Norge vann mot Australien. I matchen mot Slovakien, skapades dessutom inte en enda målchans!
Herrlandslaget i fotboll är, trots alla framgånger på skidor, Norges flaggskepp.
En seger hemma mot Australien innebar även att det skulle bli Norges tredje raka hemmaseger. 

Innan matchen började, var det en tyst minut för 20-åriga Kongsvinger-kaptenen, Adrian Ovlien, som tragiskt avled förra fredagen på grund av blodförgiftning, vilket föranledes av en akut infektion.


Tyst minut inför matchen.

Professionalitet och koncetration är två begrepp som är otroligt viktiga för Lagerbäck. Även inför matchen sa Lagerbäck att vikt skulle läggas på aggressivitet i försvarsspelet. Därför var det en ren besvikelse för Lagerbäck när Australien enkelt kunde ta ledningen med 1-0 efter 19 minuter genom den omarkerade Hull-spelaren, Jackson Irvine, på hörna.
Ola Kamara, till vardags i LA Galaxy, var den spelare som stod närmast

Men Norge skulle snabbt jobba sig in, och ta över, matchen. Och Kamara skulle göra mer än rätt för sig.

Nio minuter för halvtidsvilan skulle Kamara göra sitt första mål för kvällen.
Basel-spelaren, Mohamed "Moi" Elyounoussi, skulle visa varför han är eftertraktad av en del storklubbar ute i Europa, och slog ett fint inlägg från vänsterkanten, som Kamara kunde göra mål på.

Redan tre minuter in i den andra halvleken slog Norge till igen.
Stefan Johansen slår en frispark in i Australiens straffområde, där mittbacken Tore Reginiussen kom högst och nickade in 2-1 till Norge. Och åtta minuter efter ledningsmålet, skulle Kamara göra sitt andra mål för kvällen.
Australiens målvakt, Mathew Ryan, missade rejält när han skulle spela ut bollen. 
Bollen hamnade hos Markus Henriksen, som spelade till Kamara och slog in 3-1.

På övertid skulle Norge göra ännu ett mål, och Kamara fullborda sitt hat-trick.
Martin Ødegaard som hade kommit in istället för Fredrik Midtsjø, spelade fram Kamara som avancerar inåt och avslutar snyggt.
Matchen slutar 4-1 till Norge.


Hat-trick av Ola Kamara.

Om inte det hade slarvats på Australiens mål, hade det var en perfekt kväll defensivt för Norge. 
Fyra mål framåt är bra. Men det var inte det viktigaste under kvällen. Utan det var det som serverades som var det viktigaste och gav framtidshopp för Norge. 

Tremålsskytten, Kamara, var på strålande humör efter matchen.
"Det är en fantsastisk känsla och upplevelse som jag kommer att minnas för resten av mitt liv. Jag har alltid haft lust att visa att jag är en målskytt när jag är med i landslaget. Jag har inte alltid lyckats. Men idag lossnade det".

Även den 19-åriga debutanten, Kristoffer Ajer, till vardags i Celtic, gjorde en helt fantastisk match.
"Det var fantastiskt att gå ut på Ullevi med landslagströjan och vinna med 4-1. Jag tycker att vi hade bra kontroll och det är väldigt enkelt att spela med Tore. Han kommunicerar bra och hjälper mig genom hela matchen. Det betyder väldigt mycket för mig att spela med flaggan på bröstet. Och jag hoppas att jag får fler möjligheter".

Statistik
Mål: 4-1
Skott: 13-7
Skott på mål: 6-4
Bollprocent: 43-57
Offside: 3-0
Hörnor: 3-3

Highlights



Källor: NFF, Aftenposten, VG, Dagbladet

Chefredaktör Wallnorge.svenskafans@hotmail.comSFNorge2018-03-24 18:39:00
Author

Fler artiklar om Norge