Lagbanner
Seger i säsongens sista match

Seger i säsongens sista match

Norge behövde inte förta sig för att kunna vinna över Panama i säsongens sista landskamp och därmed vinna sin fjärde raka match.

Något som inte har hänt sedan i 2010 då Egil ”Drillo” Olsen och hans Norge vann över Frankrike, Island, Portugal och Cypern.
Lars Lagerbäck har heller inte förlorat en enda match av de sex matcherna hemma på Ullevaal, där de fyra senaste har slutat med seger.

Om jag inte hade vetat bättre, hade jag trott att Panama huserade i Superettan.
Och att de klarade av att ta sig till VM, och ska klara av att mästra England, Belgien och Tunisien, är under mitt förstånd.
En chans var vad de mäktade att komma med mot Norge.

Matchen var inget större att se på.
En typisk vänskapslandskamp på slutet av säsongen och mot ett lag som varken är bra och ska dessutom ska deltaga i sommarens fotbolls-VM. Därmed försiktiga.
Att Norge sedan skulle göra mål redan efter 3,5 minut, gjorde även sitt.
Men en seger är en seger, och det är alltid bra att vinna matcher. Det sätter sig på självförtroende och tron på att de kommer att klara det framöver.

Den för dagen nya målvakten i Norges mål, Sven Grytebust slog en lång utspark. Bollen gick till Bjørn Maars Johnsen som skarvade bollen vidare till Joshua King. King nickade bollen mellan mittbackarna och löpte ifrån dem medan den rutinerade målvakten, Jaime Penedo, stod kvar på hälarna. Därmed kunde King enkelt slå bollen bredvid honom och in i mål.
”Det var ett bra utspel från Sten Grytebust. Och Bjørn Maars Johnsen gjorde jobben då han skarvade bollen vidare. Jag trodde att målvakten skulle komma och tänkte lobba bollen över honom. Men då jag såg att han stod kvar la jag bollen vid sidan om istället. Ett bra samarbete mellan anfallarna. Det är troligtvis ett av de snabbaste målen jag har gjort i min karriär”, sa King efter matchen.


Joshua King firar sitt mål mot Panama.

Panama skulle få sitt enda skott på mål i den 18:e minuten, genom hård frispark.
Grytebust i mål är med och boxar bollen ut.

Bäst i den första halvleken var den enorma talangen, mittfältaren Sander Berge.
Det är runt honom Lagerbäck bygger laget.
Och bara det att Berge i stort sett inte har spelat matcher för sitt Genk sedan oktober, men ändå spelar varje match för Norge, säger sitt.
Bland annat Arsenal, Napoli och Sevilla ska vara ute efter honom redan efter en säsong i Genk.


Sander Berge gjorde återigen en väldigt bra match för Norge.

Till den andra halvleken gör både Norge och Panama tre byten vilket skulle förändra matchbilden. Speciellt för Panama som fick ha bollen lite mer, men ändå inte lyckades skapa något.
Men det är Norge som skulle få den första chansen genom en hörna i den 49:e minuten, där mittbacken Tore Reginiussen kommer högst. Men Penedo i Panamas mål gör en fin benparad.

Därefter skulle det dröja till den 72:a minuten innan en farlig chans skulle uppstå.
Panama slår ett instick på Norges vänstersida. Birger Meling står fel och Alberto Quintero kan komma förbi och slå bollen snett in till Ismael Díaz. Men Meling hinner tillbaka och kan täcka skottet från Díaz.

I den 81:a minuten får Alexander Sørloth en lång boll som han kan ta ner snyggt för att sedan komma sig förbi på vänsterkanten. Han slår den in till en helt fri Ola Kamara. Men LA Galaxy-anfallaren lyckas på något sätt slå bollen över målet endast tre meter ifrån mål

Norge vinner matchen rättvist med 1-0.
”Först och främst är det alltid bra att vinna. Det blev en krigarmatch där vi behövde jobba mycket. Det stämde inte helt idag. Vi spelade lite för individuellt i försvarsspelet. Men samtidigt släppte vi nästan inte till några målchanser. Arbetsinsatsen och hållningarna till spelarna var bra. Men fast att vi inte fick till så mycket spel, skapade vi ändå en del stora målchanser. Resultatet visar att vi har bra moral. Och det är jag väldigt nöjd över. Alla jobbar hårt och pushar varandra. Och det som är väldigt bra, är att vi har fått en väldigt hög lägstanivå. Alla jobbar hårt och vi är verkligen som ett lag. Men inte bara på planen, utan utanför planen också. Det är jättefina killar att jobba med. Det betyder väldigt mycket. För det är laginsatsen vi måste få till att fungera. Speciellt om vi ska kunna vinna över bättre lag", sa Lagerbäck efter matchen.



Lagerbäck har all anledning till att vara nöjd. Hans dagliga möten med ”hjärntvätt” har satt spår i de norska spelarna. De är kompakta, tar duellerna, lagarbetet är bra och där finns en vilja att vinna.

Norge kunde ha spelat en träningsmatch till. För Frankrike har hört av sig i sista stund angående en sista träningsmatch inför sommarens VM. Men Lagerbäck tackade nej då det inte gynnar Norge att åka ner till Paris och få stryk. Så nästa match för Norge är i Nations League i en grupp innehållande Norge, Cypern, Bulgarien och Slovenien.

Första matchen är hemma på Ullevall mot Cypern den 6:e september kl. 20.45. Och en som tror att Norge kommer att ta sig till EM i 2020, är ingen mindre än ”Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, som även var på plats för att så matchen mot Panama.
”Vet inte Lagerbäck hur man ska få Norge till EM, vet ingen det. Det är svårt att göra mål mot Lagerbäcks lag. Det bevisar att han är en bra tränare. Speciellt i försvarsspelet. Det är viktigt för alla nordiska lag. Försvarar du dig dåligt, ligger du dåligt an”.

Highlights



Källor: Aftenposten, NFF, VG, Dagbladet

Chefredaktör Wallnorge.svenskafans@hotmail.comSFNorge2018-06-07 23:58:00
Author

Fler artiklar om Norge