Lagbanner
Skjelbred: ”Vill inte lämna mamma och pappa” – exklusivt för SvenskaFans.com

Skjelbred: ”Vill inte lämna mamma och pappa” – exklusivt för SvenskaFans.com

Per Ciljan Skjelbred återger i en exklusiv intervju sin syn på norsk fotbolls framtid, Martin Ødegaards status och Lars Lagerbäck som förbundskapten.

Norsk fotboll har länge tvingats stå i skuggan i jämförelse med de nordiska grannländerna, där Sverige och Danmark ständigt varit i framkant. På senare år har även Island börjat ge eko i fotbollsvärlden efter att ha kvalificerat sig till både EM i Frankrike och VM i Ryssland.
 
Undertecknad valde därför att ta ett snack med Per Ciljan Skjelbred, som anses vara en av Norges mest framgångsrika fotbollsspelare i modern tid, om vad som krävs för att norsk fotboll ska utvecklas och vad man kan lära sig av grannländerna.
 
– Det är många som säger att norsk fotboll är den sämsta ligan i Skandinavien. Danska ligan är bra och den svenska ligan är jättebra. Det krävs att vi får lite bättre spelare så att Norge som helhet kan bli ett par hack bättre, säger Skjelbred till SvenskaFans.com.
 
Finns det något annat du tror skulle kunna bidra till att förbättra och utveckla den norska fotbollen?
– Egentligen tror jag bara det har med spelartyper och generationer att göra. Just nu är det många unga spelare som spelar i akademier i England och i andra större ligor som Italien och Tyskland. Så profilerna finns, men det är de stora profilerna som saknas i Norge.
 
En spelare som dock får anses vara en stor profil i Norge är Martin Ødegaard. Redan som 15-åring fick han speltid för sitt Stømsgodset i Tippeliga och bara några månader senare debuterade han i landslaget. Året därefter skrev han på för Real Madrid och flyttade till Spanien. Skjelbred är därför inte överraskad att det varit stor uppståndelse kring ynglingen.
– Så är det ju när en ung spelare från Strømsgodset flyttar till Real Madrid. Det är som att Östersund skulle gå och vinna Champions League. Men så klart blir det mycket press och uppmärksamhet, men grabben har tacklat det bra och jag är stolt över att han är norsk och är en sådan bra ambassadör för fotbollen i Norge.
 
Har du personligen gett honom några råd?
– Jag har pratat lite med honom om pressen från media, att han måste ta allt med ett stort smil. Fotbollen är show och när du är 35 år gammal och kollar tillbaka ska man bara njuta.
 
För snart ett år sedan valde Skjelbred att sluta i det norska landslaget. Trots att han inte var mer än 29 år gammal och lagkapten ansåg han att tid och fokus inte fanns där.
– För min del var det en familjesituation som gjorde att jag slutade i landslaget. Jag har två barn där hemma och är alltid borta under helgerna, så jag kände att det var dags att tacka för mig.
 
Därmed har den blonde norrmannen aldrig haft Lars Lagerbäck som förbundskapten, men hyllar ändå svensken – som legat på Skjelbred om att göra comeback.
– Jag har pratat lite med Lars om att jag skulle komma tillbaka och prova spela en match eller två, men jag har sagt nej. Just nu är det en bra generation där det kommer upp en hel del unga grabbar, så jag sa att det är bättre att de unga kommer och får möjligheten än att de äldre tar platserna. Men jag tycker att han är jättebra.
 
Sverige, Danmark och Island gick till VM – Norge gjorde inte det. Finns det något du tror att Norge kan lära sig av sina grannländer?
– Javisst, så klart. Jag tror Norge kan lära sig något från Island, Danmark och Sverige. I Sverige och Danmark spelar nästan samtliga spelare i utlandet. Det måste vi jobba på, att få våra unga spelare att ta steget ut. Det är en fråga om skolning och mentalitet. Men jag tror att i Norge är vi mer hemkära, vi vill inte lämna vår mamma och pappa. Men det kommer.
 
Så du tror att norsk fotboll är på framfart?
– Jag hoppas verkligen det.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2018-01-16 10:00:00
Author

Fler artiklar om Norge