Lagbanner
Två norska landslag är EM-klara
Glädjescener efter P17-landslagets seger.

Två norska landslag är EM-klara

Framgång föder framgång - P17- och P19-landslaget är klara för EM. Och U21-landslaget är nära.

Under kvällen hade två norska landslag chansen att ta sig till EM - och båda tog den chansen.
P17- och P19-landslaget EM-klara.

Efter att Norge vann över Grekland med 3-0, blev det norska P17-landslaget klart för sommarens EM som spelas i England den 4:e-20:e maj.
De vann även sin kvalgrupp med bland annat Tyskland som gruppmotståndare.
Kornelius Normann Hansen stod för två av målen medan Kristoffer Askildsen slog in det tredje målet på övertid.
"Detta var fantastiskt kul. Detta är ett lag med stort L. De jobbar stenhårt för varandra och vill varandra allt väl. Det har vi fått utbyte för denna veckan. A-landslaget har satt standarden med två väldigt bra matcher den senaste veckan. Det inspirerar. Nu hoppas jag även att P19- och U21-landslaget följer upp detta", sa landslagstränare, Gunnar Halle, efter matchen.


Med tillstånd av Norges Fotballforbund.

Och visst skulle de följa upp detta. Och detta genom en bragd av det norska P19-landslaget.

Norge tog ledningen över Skottland med 2-0, genom två mål av Erling Braut Håland.
Skottarna skulle dock komma igen och göra fyra mål på raken. Men framgång föder framgång, och landslagstränare Trond Nordsteien gjorde två byten, där Jens Petter Hauge och Eman Markovic kom in.
Med åtta respektive sex minuter, hade de båda avbytarna gjort ett mål var och ställningen var 4-4 när Norge sedan skulle få straff på övertid.
Håland gick fram och slog in hans tredje mål för dagen och Norges segermål som öven tog de till EM som gruppsegrare eftersom Tyskland vann över Nederland.
"Det låg lite i korten att det kunde bli så här. Båda lagen behövde vinna. Och bägge var beroende av hjälp från den andra matchen. Det blev tätt direkt från starten. Inget av lagen gav bort något och slog långt. Vi handterade det bra och hade balans i laget. Vi tog över matchen och var väldigt bra från och med den sista kvarten av den första halvleken. Då öppnade det sig och vi fick igång spelet och utdelning", sa landslagstränare, Pål Arne "Paco" Johansen, efter matchen.

P19-landslagets EM spelas på konstgräs i Finland 16:e-29:e juli. 
"Nu ska vi ta med oss allt vi kan härifrån och gå för medalj i EM. Vi spelar på konstgräs i Finland. Och det tror jag passar oss bäst av alla lagen. Vi visade att vi kan slå de bästa när vi vann över Tyskland i helgen", sa målskytt Jens Petter Hauge efter matchen.


Med tillstånd av Norges Fotballforbund.

Det norska fotbollsförbundets toppfotbollschef, Nils Johan Semb, var lyrisk över framgångarna.
"Vi har aldrig tidigare varit i slutspel både med P17- och P19-landslaget under samma år. Så detta är fantastiskt. Det är väldigt inspirerande för alla som jobbar med fotboll i klubbar, förbund och runt landslagen. Det är helt fantastiskt. Speciellt med tanke på hur utvecklingen var i P19-matchen. Då var vi både högt uppe och långt nere. Men det gick bra till slut. Och det är starkt att vända en match på det sättet."


Nils Johan Semb, det Norska Fotbollsförbundets toppchef, var otrolig lycklig efter kvällens matcher.

Även det norska U21-landslaget spelade match under kvällen och bortaslog Israel med 3-1.
Därmed ligger de på en delad förstaplats i sin kvalgrupp till EM 2019, som spelas i San Marino och i Italien.


Källa: NFF, VG, Dagbladet, UEFA

Chefredaktör Wallnorge.svenskafans@hotmail.comSFNorge2018-03-27 22:38:00
Author

Fler artiklar om Norge