Lagbanner
Vägrar spränga miljongränsen på löner
Sarpsborg 08:s tränare, Geir Bakke, vet hur man utvecklar ett fotbllslag och en fotbollsklubb.

Vägrar spränga miljongränsen på löner

Sensationslaget Sarpsborg 08 håller på att bli en etablerad toppklubb. Men de vägrar att släppa på sin integritet och moral på vägen dit. De vägrar att betala ut miljonlöner som är så vanligt inom dagens fotboll.

"Att betala ut löner är inget ekonomisk problem för oss. Vi har mer än nog med pengar till att kunna betala löner. Men den interna inflationen är den största utmaningen. Även att kunna vara rättvis. Att de ska komma körandes med Ferrari och sånt till Sarpsborg Stadion, med miljonlöner, passar inte i Sarpsborg 08. Det är många som jobbar inom industrin. Detta är en arbetarstad. Och vi har lust till att identifiera oss med staden vi är i", säger sportchefen, Thomas Berntsen.

Laget har länge legat efter de två andra storklubbarna i Østfold, Fredrikstad BK och Moss FK.
Klubben existerade varken när När Moss spelade mot Real Madrid i Champions Cup 1988 eller när Fredrikstad blev cupmästare 2006. Utan klubben bildades först i 2008 genom en ihopsammanslåing med flera småklubbar runt om i distriktet.
Idag spelar både Moss och Fredrikstad i division 2 medan Sarspborg huserar i toppen av Eliteserien. 

Förra året krönte de sin framgång genom att komma på en tredjeplats, med endast tre poäng bak Molde fast att de sålde sin bästa spelare, Anders Trondsen, för 15 miljoner kr. till Rosenborg mitt under säsongen.
En tredjeplats innebär därmed att de får kvala till Europa League, vilket är en smärre bragd för en sådan liten klubb.
För att sätta det i ett annat perspektiv, så omsätter Sarpsborg 08 ca. 57 miljoner kr. Rosenborg omsätter ca. 305 miljoner kr.

Laget är därför i stort behov av att utveckla spelare som sedan kan slussas vidare till andra klubbar. 
En av dessa spelare, är den norska landslagmannen, Mohamed Elyounoussi, som blev sålt för 6 miljoner kr. till Molde och därefter vidare till Basel, som utökade summan till 10 miljoner kr.
En annan Sarpsborg-talang, är Sigurd Rosted, som gjorde en drömdebut för Norge i matchen mot Albanien, där han blev matchvinnare.
Rosted blev såld till belgiska Gent för 13 miljoner kr. under januarifönstret.

Klubben är även i behov av att finna oslipade diamanter.
En av dessa, Krépin Diatta, som blev köpt för 500.000 kr, för att sedan göra succé i Eliteserien och sålt vidare till Clüb Brugge för 25 miljoner kr.

Allt som allt, har klubben sålt spelare för ca. 90 miljoner kr. de senaste sex åren samtidigt som de endast har köpt spelare för 7 miljoner kr.
"Vi har fått in väldigt bra spelartyper hit. Och vi är en klubb som en hel del bra spelare vill spela för. Jag tror inte alla spelare som finns ute på marknaden är så upptagna med att tjäna mest möjligt, utan att de ska vara i en miljö där de utvecklas på ett sunt sätt. Och vi är en sund klubb att komma till", säger tränare, Geir Bakke.


Källa: Eurosport, VG, Transfermarket

Chefredaktör Wallnorge.svenskafans@hotmail.comSFNorge2018-04-04 00:01:41
Author

Fler artiklar om Norge