2018-03-26 19:00

Albanien - Norge
0 - 1

Viva la Lagerbäck! Norge spelar fotboll - och vinner!

Förlustsviten på bortaplan är stoppad - Norge vann. Det ser otroligt bra ut. Och Norge kan börja tro på sitt landslag igen. Viva la Lagerbäck!

"Did I tell you that I love you?
Did I tell you that I need you so?
Did I tell you that the sun shine, where ever you go?

En refräng som varje norrman borde sjunga ikväll för att hylla Lars Lagerbäck och vad han har åstadkommit med det norska landslaget. Men även för att hylla Jerry Williams en dag som denna.

Lagerbäck har stoppat den dåliga trenden på bortaplan. Han har vänt på skutan totalt. Norge spelar fotboll. Och det ser förbaskat bra och roligt ut! Äntligen har de förstått hur Lagerbäck vill spela! Och spelarna vill vara med på det också och går inte av planen förrän de har gjort sitt yttersta.
Nu inväntar vi bara att det norska folket ska ta sig till Ullevaal och stötta sitt lag, vilket laget mer än nog förtjänar.
Och när man hör "Drillo" säga efter 15 minuter in i matchen, att detta landslaget kommer bli roligt att följa framöver, vet man att något stort är på gång.

Norge satte full press på Albanien från det att domaren blåste igång matchen, där de visade upp ett hårt arbetande kollektiv.
Norges försvarsspel över hela planen är fartfyllt och effektivt.  Och det borde ha gett utdelning efter bara tre minuter spelade.

Tarik Elyounoussi avancerar med bollen och slår den till Bjørn Maars Johnsen, som precis slår bollen utanför Thomas Strakosha i Albaniens mål från 17 meter. Där borde det vara 1-0 till Norge.
I den 25:e minuten är det Maars Johnsen som har bollen och slår den till Elyounoussi. Elyounoussi vänder upp och skjuter precis vid sidan av stolpen.

En storspelande Tarik Elyounoussi.

Albanien kommer ingenstans. Norge pressar högt. Många gånger med fem spelare när Strakosha har bollen.
Inte ett enda skott på Ørjan Nyland har Albanien under den första halvleken. Inte ens under hela matchen får de till ett skott på mål.
Egil "Drillo" Olsen var i fyr och lågor över Norges fantastiska försvarsspel.
Lagerbäck fick frågan efter matchen om vad han ansåg om hyllningarna från "Drillo":
"Drillo" är en klok man. Jag är enig med honom."

0-0 i paus trots ett stort övertag för Norge i ösregn och på en dyngsur plan. Ett par mål till till Norge i den första halvleken hade varit rättvist. Men de hade svårt att förvalta det stora övertaget till mål.
"Vi gör en väldigt bra halvlek, och måste göra detsamma i den andra halvleken. Albanien har inte skapat en målchans, och det är bara att forsätta", sa assisterande tränare, Per Joar Hansen i pausen.

Norge startar den andra halvleken lika bra som den första var. Och den första chansen skulle komma redan efter fem minuter.
Nyland slår en lång boll upp. Kapten Stefan Johansen skarvade bollen vidare till Elyounoussi, som drar iväg ett skott som räddas av ett albanskt ben.

Det skulle dröja till matchminut 53 innan Albanien skulle få sin första stora chans.
Armando Sadiku kom högst på en hörna, men lyckades inte att få bollen under ribban.
Även deras andra stora chans kom även den på hörna.

Ett par minuter efter Albaniens stora chans, skulle Norge få en ännu större chans.
"Moi" Elyounoussi spelar bollen till sin kusin Tarik, som avslutar på målvakten. Returen går til Birger Meling som nickar bollen i sidan av målet.

I den 70:e minuten skulle Norge äntligen få göra mål. Och detta på en hörna.
Inbytaren och debutanten, Sigurd Rosted, som kom in i den 63:e minuten, kom högst på en hörna och nickade fint in Norges mål och matchens enda mål.
"Det är ofattbart skönt att göra mål i debuten. Jag kunde kanske ha satt ett till. Men det är skönt. Det är detta jag lever för. Det är underbart att få vara en del av detta. Hela laget är positivt. Vi går en väg, och det är upp och fram. Det är ett fint driv i laget nu, och det är kul", sa Rosted efter matchen.

Inhoppare, debutant och målskytt - Sigurd Rosted.

Även "Drillo" var lyrisk efter målet.
"Det är så till de grader välförtjänt. Detta var väl den sjätte eller sjunde målchansen vi har haft."

Dock så borde det ha blivit ett mål till på övertid.
Ole Selnæs spelade fram till "Moi" som kom ensam mot målvakten. I sidled kunde han enkelt ha spelat in till två fria norska spelare, men valde själv att avsluta. Ett avslut som räddades av Strakosha.

Vad tyckte Lagerbäck om matchen då?
"Jag tycker att det en väldigt solid insats. Vi borde kanske ha gjort fler mål. Men det är en bra prestation och vi vinner i alla fall."

Även "Drillo" är inne på samma spår.
"Det var helt enkelt ganska kul. Norge hade full kontroll defensivt och skapade målchanser. Det är extra kul att vi var närmae både två och tre än vad Albanien var att göra mål. Vi har en bra struktur och hög intentitet. Många av spelarna spelade upp emot sitt allra bästa."

Nästa matcher är mot Island och Panama i juni.
Två bra matcher med segrar, och hela det norska folket drömmer om fotbolls-EM.

Ørjan H. Nyland
Jonas Svensson (Omar Elabdellaoui 46:e minuten), Håvard Nordtveit (Sigurd Rosted 63:e minuten), Kristoffer Ajer, Birger Meling
Martin Ødegaard (Iver Fossum 73:e minuten), Markus Henriksen, Stefan Johansen (Ole Selnæs 78:e minuten), Mohamed Elyounoussi (Mats Møller Dæhli 90:e minuten)
Tarik Elyounoussi, Bjørn Maars Johnsen.

Albanien (4-3-3)
Thomas Strakosha
Elseid Hysaj (Bujar Lika 65:e minuten), Arlind Ajeti, Mergim Mavraj, Naser Aliji
Taulant Xhaka, Ylber Ramadani, Kamer Qaka (Keidi Bare 45:e minuten)
Odise Roshi (Bekim Balaj 46:e minuten), Armando Sadiku (Andi Lila 65:e minuten), Eros Grezda.

Källor: NFF, Dagbladet, VG, Aftenposten, TV2, Dagsavisen