Ny arena ska hålla Island kvar i toppen

Fotbollsförbundets nya ordförande Guðni Bergsson kan skatta sig lycklig. Läget har aldrig varit bättre, såväl sportsligt som ekonomiskt. Men vad ska han göra för att hålla Island kvar i toppen? Del 1 i artikelserien presenterar planerna på en ny, ombyggd nationalarena.

Arenan ligger fint inne i gemytliga Laugardalur. Berget Esjan skymtar i bakgrunden. Nej läget är det inget fel på, men i övrigt lämnar Laugardalsvöllur en del övrigt att önska. Idag finns det endast två läktare och löparbanor omgärdar den gamla gräsmattan. Den östra läktaren skulle mycket väl kunna fungera i engelska fjärdeligan. För mig som fotbollsromantiker är det härligt. Men för kvalmatcher är den alldeles för liten och sliten. Den västra läktaren renoverades 2007 och är funktionsduglig.
Pressläktaren har svårt att mäkta med de senaste årens intresse och toaletterna är få och trånga.
Huvudtränaren Heimir Hallgrímsson skräder inte orden när han ska beskriva arenan:
“ För det första så skäms jag alltid inför varje landskamp”. Landslagstränaren säger att omklädningsrummen som byggdes för 20 år sedan är för små och anpassade för 16 spelare – inte 23 som man har idag.
“Ibland ser man 40 väskor ute i hallen eftersom det inte är möjligt att få plats med dem i omklädningsrummet. Man skäms lite för de faciliteter vi erbjuder”.

Nödvändigt att bygga en ny arena
Guðni Bergsson medger att Laugardalsvöllur är ”ett barn av sin tid” och att en ny arena behövs. Bland annat för att leva upp till UEFA:s och FIFA:s hårda krav. Från och med 2018 kommer UEFA Nations League att dra igång och spel kommer att pågå från mars-november. Något som blir väldigt tufft att genomföra med den arena man har i dag — det var knappt att det gick att få Laugardalsvöllur spelbar inför VM-playoff-matchen mot Kroatien i november 2013.
Det europeiska fotbollsförbundets krav oroar Pétur Marteinsson som är med och planerar det nya bygget:
“Ligaspelet börjar 2018 och då kan vi spela mot topplag som England och Holland”.
I värsta fall kan Island bli tvingat att spela sina hemmatcher i något av de skandinaviska länderna.
“Det är en stor risk. Det är ingen annan arena på Island som lever upp till kraven”, säger den före detta Hammarbyspelaren vars företag Borgarbrag anlitades av KSÍ (det isländska fotbollsförbundet).

Att den förra Hammarbyspelaren är inblandad är inte så konstigt. Förutom att han är fotbollsexpert driver entreprenören bland annat ett Hostel och ett café på Island. När det gäller ombyggnationen tar han hjälp av Lagardère, som har varit omskrivet i Sverige – särskilt deras tvist med AIK. Det multinationella arena- och sporträttighetsföretaget Lagardère har även samarbetat med Helsingborg, Örebro och Halmstad och europeiska storklubbar som Borussia Dortmund, Lyon och Hamburg.
“För att undersöka detta behövdes utländska experter då det inte finns tillräcklig expertis på Island” säger ex-landslagsspelaren. För att få ekonomin att gå ihop ska arenan kunna användas av andra sporter som exempelvis basket och handboll. Konserter och annat ska också kunna arrangeras.

Fakta: Ombyggnaden av Laugardalsvöllur
Kapacitet idag: 9 800
Framtida publikkapacitet: 20 000 åskådare på fotbollsmatcher, 28 000 på konserter
Tak: Eventuellt skjutbart tak
Övriga evenemang: Stora handbolls- och basketmatcher ska kunna spelas där ifall det blir skjutbart tak.
Underlag: Naturgräs i första hand – men konstgräs kan bli aktuellt
När kan den vara klar? Tidigast hösten 2019. Beslut kommer att fattas i maj eller juni 2017.

...
Med tanke på det uppsving som isländsk landslagsfotboll har nu skulle det vara häftig att se Island spela inför 20 000 åskådare på en tajt läktare. Att isländska fans kan leverera fick vi se i EM. Arenafrågan är en viktig faktor för att Island ska kunna hålla sig kvar i toppen. En ny nationalarena skulle betyda ett uppsving för isländsk fotboll. Men stora ekonomiska satsningar är alltid en risk. Och efter finanskrisen 2008 borde islänningarna vara medvetna om att lyckan kan vända. Men det bör inte vara någon fara. Det stora fotbollsintresse som råder nu och förbundets – och landets stabila ekonomi (tack vare turismen) gör att satsningen är realistisk.
...
Men en ny arena räcker inte. Fråga svenska landslaget. Tränar- och talangutvecklingen måste fortsätta. Mer om det i del två som kommer i nästa vecka.

Källor: Visir.is, fotbolti.net, Akraborgin, mbl.is och Sportbladet 

Emil Annetorpeannetorp@bettercollective.com@emilannetorp2017-02-23 19:26:00
Author

Fler artiklar om Island