-
-

Olympique Marseille och Paris Saint-Germain delade på poängen i Le Classique

Matchernas match i Fransk fotboll spelades under söndagskvällen i Marseille då PSG var på besök. En ren seriefinal där Marseille hade en chansen att rycka en aning i tabellen och PSG hade chansen att för första gången den här säsongen ta över serieledningen. Det blev ingetdera då lagen delade på poängen den här gången i en match där första halvlek var helt okej med samtliga fyra mål. Den andra halvleken bestod mest utav försiktigt spel och ställningskrig där det kändes som att båda sidor var nöj

Domare Tony Chapron blåste igång matchen klockan 21:00 under söndagskvällen på ett kokande stade vélodrome. Och båda lagen ville visa i början vad dem gick för med ett högt bolltempo, där båda lagen turades om att inneha bollinnehavet. Menez lyckades få till en halvchans i inledningen utav matchen när det slogs in ett inlägg från höger, som han ej kunde förvalta på bästa sätt. När så vi började närma oss kvarten spelad så kunde man se en hel del felpass ifrån båda lagen och matchen stod fortfarande och vägde. Ingen ville riktigt ta initiativet i början och det var mycket spel på mitten. Marseilles första skott på mål skulle komma i den 13:e matchminuten då dem hade en frispark straxt utanför straffområdet till höger sätt från Sirigu i PSG:s mål. André Ayew stegade upp och drog iväg ett skott mot målet som Sirigu enkelt kunde manövrera bort bollen.

Efter frisparken kunde man se att det var PSG som tog kommandot i matchen med mycket boll och bra rörelse, och ett Marseille som låg rätt i försvarspositionerna och väntade ut dem. Och det skulle ge resultat i den 18:e matchminuten när Marseille stjärnanfallare Gignac fick en boll att jobba på i djupled. Han avancerade på högerkanten och ställdes emot Jallet i en en mot en situation. Gignac gjorde några enkla steg och med ett bra placerat skott i bortre burgaveln kunde han sätta 1-0 till Marseille. Inte det bästa försvarsspelet från PSG:s sida den här säsongen.

Men repliken skulle komma snabbt. Redan i den 23:e minuten så fick PSG en hörna som slogs in ifrån höger sätt från Mandanda i Marseilles mål. Bollen går i en fin båge och sökte sig emot straffpunkten där Zlatan befann sig. Med en ruskigt snygg klack sprätte han upp den i nättaket och det var kvitterat, otroligt vackert! Och det skulle komma mer från den svenske superstjärnan. Bara minuter senare, nämligen i minut 25 så var det dags igen. PSG hade fått med sig en frispark som skulle slås straxt utanför straffområdet till höger sätt från målet. Zlatan stegade upp och med ett stenhårt skott ( 101 km/tim!) så hittade han en lucka i Marseilles mur och bollen gick in till höger om den hjälplösa Mandanda. Otagbart och nu var det PSG som var i förarsätet.

Efter målet tog PSG över matchen allt mer, men det var för mycket spel i egen backlinje och det saknades idéer. Zlatan kom neråt i banan ett antal gånger för att på så vis kunna få igång rörelsen i laget, men utan vidare resultat. Istället för ännu ett mål för PSG så skulle återigen Marseille näta när det var PSG som började ta över. Och det på en hörna i den 32:a matchminuten då bollen slogs in ifrån höger sätt från målet. Och återigen så var det Gignac som skulle vara sist på bollen. Trots att det stod fyra PSG spelare på rad så var det han som nådde högst och kvitteringen var ett faktum. Riktigt dåligt försvar i den situationen.
Efter Gignacs andra mål för kvällen så kunde man se att spelarna i hemmalaget började rycka upp sig en aning och ta över bollinnehavet. En som kanske blev lite för övertände i det här läget av matchen var Marseillespelaren Amalfitano, som i den 35:a matchminuten sänkte Matuidi i en luftduell med en armbåge och kaos utbröt på planen. Frivilligt eller ofrivilligt, fult var det i alla fall.
Första halvleks sista chans skulle komma från Pastore som i den 38:e minuten fick in en riktigt bra boll från Menez som hade avancerat på högerkanten och spelat snett innåt bakåt. Men argentinaren får inte till någon bra träff och man kunde se hur bollen försvann. Pastore kom inte alls till rätta under kvällen, och det blev bara en halvlek för honom.

Efter slutsignalen så var det då dags igen för Amalfitano att göra bort sig då han delade ut en örfil till Matuidi. Kaoset var ett faktum återigen och ännu en gång så klarade han sig utan varning.

Andra Halvlek
Det första som hände i andra halvlek var att Gameiro kom in istället för Pastore.Helt rätt byte av Ancelotti som satte upp honom på topp tillsammans med Zlatan, och Menez fick ta Pastores roll på mitten.
Dem första minuterna av andra halvlek så var det Marseille som tog tag i taktpinnen och försökte avancera frammåt. PSG var mycket slarviga i sitt passningsspel men som tur var så genererade det ej några målchanser för OM. Den andra halvleken kommer med all sannorlikhet inte gå till historien som något extraordinärt då den enda chansen utav rang kom i den 53:e minuten när Menez hittade Gameiro med en fantastisk boll på djupet som den franska anfallaren sopade till för kung och fosterland. Tyvärr så gick bollen utanför.
Något som oroar är bytet utav spelmotorn Verratti i den 58:e minuten, in kom Armand som tog högerbacksplatsen och maxwell tog plats på mittfälltet istället.
Minuterna tickade på och det hände absolut ingenting. Ett stillastående PSG rullade runt bollen,mest i sidled medans Marseille inriktade sig på att stå rätt i försvarsposition och ligga och vänta på kontringar.
I den 74:e matchminuten kom så PSG:s andra konstiga byte för kvällen då Ancelotti tog ut Menez och satt in ytterbacken Van der Wiel. PSG hade då alltså fyra (!) ytterbackar på plan och man kunde se att dem för första gången denna säsongen mönstrade ett 4-4-2.
Bytet skulle inte ge något direkt resultat och dem sista 15 minuterna var ett riktigt sömnpiller där dem båda lagen verkade vara nöjda med ovagjort. Efter två tilläggsminuter så blåste dommare Tony Champron av matchen och båda lagen kunde kvittera ut en poäng var denna gång i Le Classique.

Efter matchen så mötte Mr.Ancelotti pressen där han sa att det saknades intensitet i matchen.Och att det kan bero på det tuffa spelchemat som PSG har haft under den senaste tiden. Han poängterar också att dem skulle ha stängt till bättre efter Zlatans 1-2 mål.