Osijek - Dinamo Zagreb
2 - 3

Osijek 2 - 3 Dinamo: seger efter två måls underläge (video-highlights)
Bruno Petkovic avgör matchen med två straffsparkar!

Vilken fantastisk match vi fick se inför ett fullsatt Opus arena i Osijek. Hemmalaget var så nära segern, men ändå så långt borta ifrån. Regerande mästarlaget visade moral när det var som viktigast och gav aldrig upp. Petkovic var mannen som sköt tre poäng till Zagreb på tilläggstid.

NK Osijek – Dinamo Zagreb = 2-3 (1-0)
Mierez 7’ 1-0, Bukvic 46’ 2-0 ; Emreli 70’ 2-1, Petkovic 87’ 2-2(straff), 90+9’ 2-3(straff)

Matchen i Osijek hade ännu större vikt efter Hajduks förlust på hemmaplan i helgen. En seger mot Osijek var ett imperativ eftersom det hade krympt avståndet till Hajduk som hade åtta poäng mer än Dinamo och detta med en match mer spelad. Men uppgiften var inte så enkel som det var planerat.

Matchens highlights kan ni se här: Osijek-Dinamo

Jakirovic gjorde småändringar i startelvan genom att ge Bosko Sutalo chans från start på mittbackspositionen och det var spelarens första start den här säsongen. Ukrainaren Mykhaylichenko fick också chansen på vänsterbackpositionen. Ändringarna betydde också att vi fick se Ljubicic centralt i mitten istället som vänsterback och Baturina skulle testas som offensiv ytter. Planeringen var bra, men den planen skulle snabbt åka ner i diket.

Blått öppnade matchen lovande och bestämt. Redan i fjärde minuten var Dario Spikic nära att ge Dinamo ledningen men alltmer är jag säker på att den här anfallaren är limiterad. Han har sina dagar och det såg vi hemma mot Sparta Prag i första matchen när han kvitterade med ett klassavslut. Men vad händer dom andra dagarna?

Att detta skulle bli en dramatisk match tog Bosko Sutalo ansvaret för och tack vare ett felpass i sjunde minuten. Dinamos försvar skulle spela ur sig ett högt Osijek press och tanken var att passningen skulle skära mellan två Osijek spelare, istället blev det en assist till argentinaren Mierez som får en solklar målchans och trycker in ledningsmålet.

Glädjeeruption på Opus arenan tidigt i matchen och oväntad chock för Dinamo spelarna gjorde att man hade svårt att komma tillbaka in i matchen. Bollinnehavet var på Dinamos sida hela första halvleken, men inget konkret hände, istället hotade Osijek på kontringarna via Lovric och Caktas. Just Lovric fick läge för att utöka ledningen till 2-0, men spelaren missar hela målet efter ett inlägg av Bukvic.

Några minuter senare dyker en situation upp i Osijeks straffområde där Spikic blir armbågad i ansiktet av mittbacken Bralic. Otroligt nog så reagerade varken huvuddomaren, linjedomaren eller VAR rummet och matchen fortsatte som om inget hände.

Att Dinamo tränaren är en hårding och vågar göra snabba ändringar är han väldigt känd för. Den här kvällen blev det ett speciellt fall där han bytte ut vänsterbacken Mykhaylichenko mot Emreli, bytet betydde att Ljubicic flyttades ner ett steg i försvaret och Baturina tog rollen som offensivmittfältare. Utbytte Mykhaylichenko var minst sagt missnöjd med bytet och sparkade vilt på vattenflaskorna vid bänken.

Det som man inte räknade med var en skada på Stefan Ristovski. Högerbacken fick kliva av i 42.a minut och nu har Jakirovic utnyttjat redan två byten i första halvlek. Det skulle visa sig att inbytte Moharrami var ett frö till första målet lite senare under andra halvlek.

Så småningom började Dinamo binda ihop spelet efter mer än halvtimmes spel och målchanserna började radas upp mot halvlekens slut. Först upp var det Spikic som bränner ett friläge efter en snygg genomskärande passning av Bruno Petkovic. Men försöket räddar Osijeks målvakt Malenica som skulle ha en stor kväll. Andra målchansen kom på tilläggstid och det var inbytte Emreli som också brände ett fint läge för kvittering.

Allt verkade gå emot Dinamo i den här matchen, från misstaget i försvaret som ledde till baklängesmål till frilägen som anfallarna missade att poängtera. Det var uppenbarligen att spelarna hade mental låsning efter Sparta Prag matchen och frågan var om bubblan skulle spricka och matchen skulle avslutas med katastrof. För att ändra matchbilden i andra halvlek gör Jakirovic nästa drag och det var att byta ut Dario Spikic som hade ingen bra dag på jobbet. Luka Menalo fick chansen som höger ytter i 2:a halvleken och blått hade rätt att utnyttja endast ett byte till.

Det blev ännu mörkare efter knappt minuten spelad. Osijek öppnar andra halvleken med 2-0 mål av Bukvic som hade tur ikväll att Nevistic stod mellan stolparna. Återigen ett skämtmål som målvakten bör ha plockat, målchanser som denna hade Livakovic utan tvekan räddat! Hopplöst såg kroppsspråket på Dinamo spelarna som nu hade två mål uppåt.

Återigen behövde Dinamo spelarna en stund för att komma tillbaka in i matchen. Första hotet kommer från en frispark utanför straffområdet efter en timmes spel när Petkovics försök räddar målvakten Malenica ut till en hörna. Det första frisparksläget kom i första halvlek, men Bulat lyckades inte få bollen på mål, den här gången tog Petkovic ansvaret och gjorde det bästa ut av situationen. Men som tidigare nämnt har Malenica på målet varit Osijeks bästa spelare i den här matchen.

Äntligen kommer reduceringen när Moharrami kommer förbi en Osijek spelare på högerkanten och slår ett inlägg mot andra stolpen. Emreli står ensam och nickar in för en stor återkomst. Malenica var chanslös och blått fick bränsle för slutspurten. Två minuter efter kastar Jakirovic in det sista kortet och det blir anfallen Josip Drmic som får chansen. Därmed blev det ingen debut för Bayern nyförvärvet Vidovic och kanske med all rätt med tanke på att det var ett hett derby.

Hemmalaget existerade inte på planen efter sitt andra mål. Knappt någon målchans skapades i andra halvlek och när Dinamos andra mål skulle komma var bara en tidsfråga. Osijek försvarade till slut med elva man på planen, till och med Mierez var nere i  försvaret ett antal gånger och hjälpte sina medspelare. Men Dinamos moral gick inte att knäcka och till slut kom hjärnsläppningen på Mijo Caktas som styr bort ett inlägg med händerna.

Det dröjer ett tag innan VAR-teamet kallar huvuddomaren för att analysera situationen. Solklar straffspark för bortalaget och Bruno Petkovic tog ansvaret igen. Minuten var 87 och hela ödet vilade på Brunos axlar och den här fotbolls romantikern väljer att slå en panenka! Malenica slänger sig för tidigt och lyckas bara nudda bollen med tårna, dock för svagt och kvitteringen var ett faktum. Orkar Dinamo gå för ett ledningsmål i slutminuterna?

Spelarna ville vinna matchen och här var man inte nöjda med en poäng. Jämfört med Osijeks spelare som hade vattnet över öronen och bestämde sig för att försvara på hemmaplan, skulle man betala jättedyrt på tilläggstid. Blått tryckte på med anfallsvåg efter anfallsvåg och spelet gick via Misic och Baturina som styrde centralt i mitten.

Till slut fick domaren blåsa för en ny straff för Dinamo efter att mittbacken Mkrtchyan klumpigt fäller Peric i straffområdet. Osijek spelaren försökte rensa bollen men det blev en high-kick mellan benen på Peric som blev liggandes i straffområdet. Avbrottet blev långt, hela fem minuter och det hela blev känslomässigt för hemmalagets bänk som inte kunde acceptera domarbeslutet. Dramatiken har nått sin pik och redan här visste man att detta kommer vara ett diskussionsämne i kroatiska fotbollsligan.

Man kan diskutera om det var en straff eller inte, men faktum är att Peric är på bollen och Osijek spelaren som försökte rensa med allt han kunde, missade bollen och därmed stoppade Peric på väg mot målet. Kanske hade VAR-teamet en annan vy som vi TV-tittare inte kunde se i sändningen. Men Bruno Petkovic var säker från 11-meter punkten igen och den här gången slog han en hård straff mot höger som målvakten Malenica inte kunde rädda.

Segern var fulländad efter 101 spelad minut i Osijek och Dinamo är den första klubben att besegra hemmalaget på deras nya arena. Tre poäng betyder att blått går upp på tio poäng och fjärdeplats med fem poäng mindre än serieledarna Hajduk som har en match mer spelad.

Summering
Tre poäng är vad som räknas efter en batalj som denna. Spelet såg inte vackert ut och kombinatoriken saknades stundtals under första halvlek, men Jakirovic gjorde ett bra drag att droppa ner Ljubicic på vänsterback och flytta Baturina centralt i mitten. Baturina tillsammans med Misic var Dinamos spelare som visade mest under matchen, och det räckte den här kvällen för en tung seger på tilläggstid. Dario Spikic blev utbytt i halvtid kanske på grund av missarna han gjorde i första halvleken, vad som sas i omklädningsrummet är oklart, men det är tydligt att Jakirovic räknar med alla spelare om han från ingenstans gav chansen till Menalo och Drmic. Blåa tåget går nu till en efterlängtad pausvila och förhoppningsvis kan man återhämta ordentligt efter hektiska augusti månaden.

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legenadarisk
4- världsklass
3- professionellt
2- medel
1 – amatör

Nevistic 1- rak etta idag också, målvakten är ringrostig och fortsätter han på det här viset så lär Dinamo hitta en ersättare i januarifönstret
Mykhaylichenko 1- fick bara halvtimme mot Osijek och byttes ut förbannad, i halvtid sa assisterande att det var taktiskbyte..
Ristovski 1- byttes ut i 42:a minut p.g.a. skada, vi håller tummarna att det inte är något allvarligare
Peric 2- offrade sig för laget som vanligt, dock så styrde han för dåligt i försvaret, eller vem är det som bossar i mittlåset?
Sutalo 1- för dåligt ikväll och behövde tid för att återhämta sig efter misstaget
Misic 3- en av dom bättre på planen, visade kyla och tog viktiga beslut i matchens zenit
Bulat 2- var överallt på planen och tömde sig på energi redan efter 70 spelade minuter
Baturina 3- liksom Misic så var hans en av Dinamos viktigaste kuggar ikväll, växer för varje match och visar världsklass som Dinamos #10
Spikic 1- missar för mycket som vanligt och frågan är om tålamodet är slut för tränaren
Petkovic 3- får en trea bara för de två målen han gör, båda på straff! Bruno är utan tvekan ett ut av Dinamos bästa spelare idag
Moharrami 3- gör ett starkt och energiskt inhopp och lyckas få med sig en assist idag
Menalo 1- gjorde oreda i Osijeks försvar idag men ändå inte så mycket, syns att han saknar matcher i benen
Emreli 2- gör reducerings målet och kunde ha tillfört med lite mer kan man tycka, kanske är jag lite för kritisk, men här tycker man att andra spelare bör gå före Emreli
Drmic 1- fick hela trettio minuter på planen efter att blivit inbytt i 70:e minut, men fortfarande känns Drmic som avlägsen från resten av laget, känns som att han bryr sig inte så mycket på grund av mindre speltid