Oskar Anlend om sitt supporterskap till Legia Warszawa

Oskar Anlend om sitt supporterskap till Legia Warszawa

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

Legia Warszawa är en av Polens i särklass största fotbollsföreningar och en som följer klubben är Oskar Anlend. I den här intervjun delar han med sig av hur hans relation till laget ser ut och bjuder på intressanta åsikter och fakta.
 
Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com
 
*  *  *
 
Hur, när och varför började du följa och supporta Legia Warszawa?

- Mina föräldrar är från Polen och släkten är från Warszawa. Så Warszawa är min andra stad (efter Göteborg) och en plats jag anser vara mitt andra hem, jag har spenderat flera somrar där och i Polen generellt. När mitt intresse för fotboll började formas till ett supporterskap under min uppväxt kom jag att förknippa Legia Warszawa med staden och allt det positiva jag upplevt där. Min släkt i staden var även de Legia Warszawa-supportrar så det var bara en tidsfråga innan jag fastnade för laget. Jag började följa klubben i ligaspelet och på den tiden var Legia förvisso en stor klubb men titlarna kom mer sällan än vad vi har blivit vana vid de senaste åren.
 
Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt? 
- Skulle kunna skriva Champions League-gruppspelet och 3–3 mot Real Madrid, men ett minne jag verkligen minns är våren och sommaren 2013 när Legia Warszawa och Lech Poznan gjorde upp om mästerskapet. Inget lag förlorade och allt kom att avgöras i en match som liknade en seriefinal. Fullsatt på läktarna och Legia vann matchen och därefter ligan. Känslan är att det var säsongen 2012/2013 som Legia kom att befästa den dominanta ställning som klubben haft de senaste åren i polsk klubbfotboll. Detta dessutom på rivalen Lech Poznans bekostnad en perfekt vårdag 2013.
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben?
- Fördelarna är den mycket engagerade och levande supporterkulturen som finns runt klubben. Klubbens supportrar är en stark kraft som skapar enorma tifon och magiska inramningar men också kan samla ihop stora summor pengar och skicka till behövande barn och äldre.
 
- Den starka supporterkulturen för dock med sig nackdelar då vissa element inte alltid sköter sig, speciellt på bortaresor så har Legias fans ett stökigt rykte om sig. Därmed är det, likt för alla polska klubbar, något krångligare att gå på fotboll än i andra länder om man inte är svensk medborgare då man behöver köpa enskilda biljetter kopplade till ens pass och följa med på bortamatcher är riktigt krångligt.
 
Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Legia Warszawa är en klubb som med jämna mellanrum genomgår stora lagrotationer. Ett tag var det fem portugisiska spelare i laget för att sedan ersättas av nästan lika många belgiska. I dagens Legia Warszawa så gillar jag Pawel Wszolek som trots att han inte har spelat särskilt länge i klubben varit en spelare som jag gillat sedan tidigare och är genuint glad att han i dag spelar i Legia. Han verkar dessutom vara en trevlig person.
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- Alla Legias fans måste svara Kazimeirz Deyna på denna fråga. Mittfältets kung som tragiskt gick bort i en bilolycka 1989. En magnifik spelare. Tyvärr är jag för ung för att ha sett Deyna spela. Det finns många spelare som blivit stora för Legias fans. Miroslav Radovic är en som många lyfter då han verkligen tagit till sig klubben som blivit en av de som spelat flest matcher men en som jag på något sätt alltid minns tillbaka på med glädje var Daniel Ljuboja, han var en diva som inte alltid verkade tycka det är kul att spela på de små arenor som ibland kan vara en del av vardagen i Ekstraklasa när man möter Podbeskidzie Bielsko-Biala till exempel, men han presterade ändå för det mesta och bidrog till att Legia blev ett lag att räkna med inte bara i Polen men även i de Europa League med sina 23 mål på 56 matcher. Han fick lämna klubben när han blev avstängd för att tillsammans med tidigare nämnde Radovic supit sig full inne på Legias träningsanläggning... Kanske inte den mest professionella spelaren men en mycket minnesvärd en. Han återvände senare som scout till klubben så det finns i dag en god relation mellan parterna. 
 
Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- Distansen och familjelivet gör det ibland svårt att få till mitt Legia-fanskap. Jag brukar försöka se matcher via tv eller stream. Det blir mer av den varan på våren när ligan avgörs än på hösten. Då jag oftast är i Polen under sommaren är det tyvärr uppehåll. Men jag har ändå rest ner då och då för att gå på specifika matcher, dock inte mer än kanske en till två per säsong. Dessutom brukar jag gå på de inledande kvalmatcherna i Europaspelet under sommaren när jag kan mot lag från Gibraltar och Malta.
 
Om du varit på plats, har du någon upplevelse som du minns lite extra?
- Första gången jag gick. Det var en ligamatch mot Pogon Szczecin som på den tiden var en så kallad ”vänklubb”, ett fenomen som är väldigt utbrett i Polen. Båda lagens supportrar stod i samma klack utblandat och genomförde ett enormt massivt tifo. Pogons fans jublade och klappade trots att Legia gjorde mål. En speciell upplevelse. I dag har de två klubbarna inte längre samma vänskapsband mellan supportrarna. 
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Några gånger per vecka bär jag kläder som visar mitt supporterskap. Det är svårt då det inte finns många som vill prata Ekstraklasa i Sverige. Men jag försöker lära mina barn om klubben i hopp om att de också en dag kommer att känna stolthet när de ser Legia spela.
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Inte direkt. Kanske mer att jag har lugnat mig som person samtidigt som jag har fått det bättre ställt än när jag var yngre och inte hade råd att köpa prylar och flyga till matcher. I dag finns kanske mer ekonomiska resurser, dock så är tiden det som ofta saknas i dag när det var tvärtom när jag var yngre. Då kunde jag sitta och läsa och nörda in mig på klubbhistoria, statistik och spelare i timmar.
 
Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- Som exilsupporter tycker jag att jag befinner mig i en speciell situation. Träffar jag en supporter till ett annat polskt lag, oavsett vilket det är så blir jag genast intresserad av att prata Ekstraklasa oavsett vilket lag de håller på. Men om jag ser på fotboll nere i Polen eller om jag ser andra polska lag spela i Europaspelet blir jag genast mera sekteristisk. 
 
- Lech Poznan måste ändå vara den klubb som jag har svårast för av de andra polska lagen. Matcherna mellan dessa är ofta heta och hade under en period under 2010-talet ofta prägeln av att vara titelavgörande matcher i slutet av säsongen. Spelare som lämnat Lech för Legia Warszawa har blivit bespottade av Lechs supportrar och när Lech väl knep titeln 2014/2015 var en av huvudramsorna som deras spelare firade med riktad mot just Legia som slutade tvåa det året. Detsamma gäller fansen som lägger så mycket krut de kan på att smäda Legia genom tifon medan Legias fans ofta fokuserar helt på stödet till den egna föreningen (det är dock min subjektiva uppfattning). Att då få se Kaspet Hämäläinen sänka sin gamla klubb två år i rad i titelracet när han lämnat Lech Poznan för Legia Warszawa och fått utstå en del hot på grund av det så var det enormt mycket skadeglädje i mig just då.
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- Jag har kanske inte speciellt höga målsättningar, men en sak jag verkligen skulle vilja få uppleva är att se Legia Warszawa spela en Europamatch på svensk mark (dock inte mot den andra klubben i mitt hjärta IFK Göteborg, en gång räcker). Legia har under de senaste åren mött lag från Norge, Danmark, Island och Finland men sedan 2001/2002 har Legia inte stött på svenskt motstånd (då var det i form av IF Elfsborg som Legia besegrade med totalt 10–2 över två matcher).
 
- En till sak jag vill uppleva är att på plats få uppleva en match likt den tidigare nämnda mot Lech Poznan våren 2013. En fullsatt arena, en perfekt vårdag och Legia mot Lech i en avgörande match om vem som vinner Ekstraklasa, jag saknar de matcherna som verkligen betyder något mer än bara titlar och poäng, utan där allt balanserar på en skör tråd. Vinst leder till eufori och förlust till förtvivlan.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-06 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans