Ossian Lindström om sin relation till mexikansk fotboll

Ossian Lindström om sin relation till mexikansk fotboll

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

Mexikansk fotboll är inget som direkt dominerar i Sverige, men en som har stenkoll på den är Ossian Lindström – som dessutom är en flitig skribent här på sajten. Nu berättar han hur det kommer sig att han fastnade för den mexikanska fotbollen och mer därtill.

Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com
 
*  *  *

Hur, när och varför började du följa mexikansk fotboll?

- Jag blev introducerad till den mexikanska ligafotbollen för mer än tio år sedan av en vän. Att den inhemska ligan, säsong efter säsong, har flera lag som gör upp om guldet är en av sakerna som charmade mig. Andra komponenter är den höga nivån och många härliga profiler. Ett land som det finns mycket talang i och har gjort under åren jag följt mexikansk fotboll.
 
Hur stor skulle du säga den mexikanska fotbollen är i Sverige?
- Liten. De största namnen i Europa har många koll på. Även trion Jonathan dos Santos, Giovani dos Santos och Javier Hernandez som numera spelar i MLS. En del spelare i landslaget och den inhemska ligan tror jag att få har koll på. 
 
Har du något specifikt minne du håller kärt? 
- Här finns flera. OS-guldet 2012 och U17-guldet i VM 2011 är två positiva minnen. OS-guldet vann Mexiko sedan man besegrat Brasilien i finalen. Ett brasilianskt OS-lag som innehöll tunga namn som Neymar, Hulk, Thiago Silva och Marcelo. Jorge Chatons uppoffrande insatser på innermittfältet satte spår. Han var en gigant. Från U17-VM 2011 är Mexikos avancemang i semifinalen, mot Tyskland, mexikansk historia och fotbollskultur. Julio Gomez skadade huvudet i samband med att han nickade in 2–2 med kvarten kvar. Hans huvud bandagerades om och fick smeknamnet mumien. På övertid skickade han Mexiko till final sedan han cykelsparkat in 2–3. Matchen mellan Sverige och Mexiko var givetvis också speciell. Blandade känslor för mig. Jag ville att båda nationerna skulle gå så långt som möjligt. Mexikos insats var usel. 
 
Har du någon favoritspelare i dagens mexikanska fotboll?
- Ingen specifik. Hirving Lozano har jag dock fått en speciell supporterrelation till då jag följt honom sedan debuten i Pachuca. 
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- Alberto Medina var en av de första spelarna som jag blev förtjust i. Cesar "Chelito" Delgado och Lucas Lobos är två andra. Det är dock ingen som jag blivit totalt frälst i och följt slaviskt. 
 
Finns det något lag du följer lite extra?
- Stadsrivalerna Monterrey och Tigres har jag alltid följt lite extra. Framförallt Tigres. De större klubbarna har jag följt mer än de mindre genom åren. Vissa klubbar har i perioder varit intressantare än andra. Till exempel Leon som tog sig upp från andradivisionen och tog ett par ligatitlar med samma stomme som lyfte upp laget till den högsta divisionen och spelade en offensiv och charmig fotboll. 
 
Om du varit på plats i Mexiko, har du någon upplevelse som du minns speciellt?
- Jag har tyvärr inte varit i Mexiko. 
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Mycket. Försöker dagligen att följa vad som händer. Det blir många sena och långa nätter för att kolla på matcherna i den inhemska ligan samt landslaget.
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Den mexikanska fotbollen har gått från att vara okänd mark till att skapa känslor hos mig och att ha åsikter. Med åren har jag haft allt bättre koll och satt mig in i spelare, klubbar och landslaget. Mexikos uttåg mot Holland i VM 2014 där Holland fick en omdiskuterad straff med Arjen Robben och Rafael Marquez är en sekvens som skapade irritation hos mig. 
 
Finns det något eller några klubbar du direkt ogillar?
- Veracruz har blivit en klubb som jag har svårt för. Detta på grund av deras ägare Fidel Kuri. Han misskötte klubben så pass mycket att ligaförbundet skickade ner klubben till Liga de Balompie, som är två divisioner under högsta divisionen. 
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- Att en dag åka till Mexiko och se någon match med landslaget eller ligamatch är det stora målet. 

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-26 20:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans