4 - 2

Otrolig match på Maksimir: 6 mål, 3 röda kort, 3 straffsparkar

Huvudmålet uppnått: Kvalificerade för playoff i Champions League

Dinamo Zagreb - Ludogorets = 4-2 (3-1)
Drmic 12’ 1-0, Orsic 27’ 2-0(straff), Orsic 44’ 3-0, Petkovic 87’ 4-2(straff);  Despodov 45(+3) 3-1, 49’ 3-2(straff).

Inför matchen
En timme inför avspark kom beskedet att Bosko Sutalo börjar från start. Lite överraskande måste jag säga, med tanke på att dansken Lauritsen var man of the match i Bulgarien för en vecka sedan. Fortsatt chansning med Ljubicic på vänsterbacksplatsen var en besvikelse, tvåmålsskytt Despodov hade lekstuga med Ljubicic igenom hela matchen. Men att Petkovic äntligen lämnades på bänken, var ett besked vi alla fans längtade efter! Ivanusec som gjorde en rad sämre insatser, löpte risken att lämnas utanför startelvan. Den dagen har kommit och Luka Ivanusec får ransaka sig själv inför kommande matcher. På andra sidan hade vi ett decimerat Ludogorets som precis sålt målskytten Sotiriou till Hiroshima (Japan). Gästerna kommer även utan Tekpetey som inte kunde ställa upp p.g.a. varningar. Redan från matchstart hängde målet i luften för Dinamos del.

Startelvan med 4-2-3-1 formation:
Livakovic - Ristovski, Ljubicic, Peric, Sutalo - Ademi, Misic - Baturina, Orsic, Spikic - Drmic

Att det var viktigt att ta i taktpinnen, visade Dinamo framförallt tidigt under matchen. Målet låg i luften för "plavi" och äntligen i 12:e matchminuten efter ett snyggt anfall som Baturina påbörjar och passar vidare till Spikic, som slår ut hela Ludogorets försvaret med en passning till Ristovski, som snyggt hittar Josip Drmic i straffområdet med ett inlägg. Drmic nickar in och Dinamo leder 1-0!

Straffspark och rött kort för Ludogorets
Gästerna markerar att man inte gett upp. Istället för en kvittering, ser offensive mittfältaren Yankov rött i 17:e minuten! Anfallaren får sitt andra gula kort efter en klumpig tackling på Ademi, otroligt klumpigt! Vingarna avklippta för bulgarerna och nu är det en omöjlig uppgift för Ludogorets tyckte man, men vad man hade fel. Det dröjde till 27:e minuten innan Dinamo utökade till 2-0 efter en tilldelad straff. Orsic är säker från 11-meter och nu är bara frågan hur många mål gör Dinamo innan paus. Hemmalaget utökade till 3-0 i 44:e minuten när Orsic hade uppvisning. Först en tunnel och sedan ett typiskt Orsic mål när han vänder inåt  och avslutar med högern i bortre hörnet. Tyvärr så händer det onödiga när försvaret sover och ett insläppt mål på tilläggstid tänder hoppet för Ludogorets!

Andra halvlek - Ludogorets rivstartar
Målet på tilläggstid i 1:a halvlek gav vingar till Ludogorets som spelade som om det vore på liv eller död. Ludogorets rivstartar i andra halvleken med hög press med 10 man på plan, vilket snabbt resulterade med ännu en en tilldelad straffspark. Reducerat till 2-3 och nu är det match igen! Plötsligt blev Dinamo tillbakapressade och ”plavi” kom in i en psykologisk låsning. Publiken började vissla, istället för att ge stöd till spelarna...

Men som tur, så viftade franska domaren Benoit Bastien med korten under hela matchen. Botten blev nådd när Ludogorets fick sitt andra röda kort men trots det gav inte upp och fortsatte pressa med 9 man på plan! Hatten av för det modiga spelet. Dinamo tog tillbaka matchkontrollen, men på ett fegt sätt, där bollen rullades i backlinjen mot ett Ludogorets som pressade! Det dröjde inte länge till när det tredje röda kortet visas för Karnicnik som orsakar ny straff! Petkovic som byttes in istället för Drmic, satte straffen kyligt i 87:e minuten. Dinamo hade några läge till att sätta femte målet, men otroligt nog, saknade spelarna iskalla fötter trots att matchen var avgjord och att man hade tre man mer på planen. Slutresultat 4-2!

Tankar efter matchen
Överallt läser man rubriker: ”Bisarr match på Maksimir”. Vad är det som är så bisarrt? Kanske tre röda kort som visades rättvist till Ludogorets spelarna. Huvudmålet uppnått, kvalificerade för playoff i Champions League och gruppspel säkrat i Europa League! Ja det var en galen match som skulle avslutas rutinerat när Dinamo väl tog ledningen med 3-0. Kanske gjorde Ante Cacic för många byten i halvtid, men det finns inga enkla matcher i kvalet, alla klubbar vill spela CL och Ludogorets spelade överdrivet bra med en man mindre på plan och senare med tre man utvisade. Dinamo spelarna svarade till kritikerna och gjorde 4 mål på motståndet. Vad mer krävs? Nu går vi vidare och näst på tur står norska Bodö/Glimt i playoff! Men först ett derby på lördag på hemmaplan mot Hajduk Split!

Nema predaje!

Spelarbetygen från 1 - underkänd. 5 - mästerlig.
Livakovic 2 - var chanslös vid insläppta målen, men visade återigen brist på tajming
B.Sutalo 3 - bästa försvararen mot Ludogorets. Kylig i viktiga situationer och säker på boll
Peric 1,5 - orskar straffen i 2:a halvleken och man undrar hur han kan starta före Lauritsen
Ristovski 2 - gör en assist ikväll, men byttes ut i halvtid p.g.a. att han hade en varning
Ljubicic 1,5 - underkänd insats, hängde inte med i försvaret, saknades även i offensiven
Ademi 2 - kaptenen försvann i 2:a halvleken, liksom hela mittfältet när det var som viktigast
Misic 2 - löpte risken att bli utvisad, byttes därför ut i halvtid
Baturina 2 - byts också ut i halvtid, ett fel beslut från tränaren
Orsic 4 - två mål ikväll och synd att han inte sätter hattrick, bjuder Petkovic på straffsparken
Spikic 4 - ett av de bästa spelarna på planen, så här spelar man för Dinamo!