Plzen vann, Liberec förlorade och Sparta blev rånade i Grekland
Spartas tränare Zdenek Šcasný var inte glad på domaren efter skandalmatchen i Tripoli.

Första omgången av Europa Leagues gruppspelsfas blev ingen jättesuccé för Tjeckien. Framgång blev det enbart för Viktoria Plzen, som besegrade Dinamo Minsk med 2-0. Sparta Prag hade också vunnit borta mot Asteras Tripolis om det inte vore för en skandalöst usel insats från den kroatiske domaren Strahonja. Slovan Liberec kämpade tappert, men föll med 0-1 hemma mot portugisiska Braga.

Viktoria Plzen vann den femte raka matchen med den nye tränaren Karel Krejcí och för femte gången i rad höll laget också nollan. Matchen mot Dinamo Minsk var chansfattig och inte särskilt underhållande. De få chanser som uppstod hade Plzen, som också tog ledningen i den 36:e minuten via en nick från Tomáš Horava. Milan Petrzela utökade ledningen till 2-0 genom en fin soloprestation i den 75:e minuten, vilket också blev matchens slutresultat.

Slovan Liberec spelade en jämn match hemma mot portugiska Braga, men skillnaden mellan lagen var tyvärr att Braga tog tillvara på en av sina målchanser och därför också gick segrande med ett mål mot noll. Detta var Liberec första förlust den här säsongen.

Sparta Prag spelade 1-1 på bortaplan mot grekiska Asteras Tripolis, som tidigt blottade Spartas försvarsproblem när de tog ledningen redan efter två minuter. Den notoriske målskytten David Lafata skulle dock kvittera i den 56:e minuten. Matchen, som slutade 1-1, var jämn och händelserik med chanser åt båda håll. Eftersnacket i tjeckisk media skulle dock främst komma att handla den fullständigt inkompetente kroatiske domaren Strahonja, som rånade Sparta på två helt regelrätta mål. Det första felaktigt bortdömda målet påstods vara offside, vilket det inte var, och det andra bortdömda målet som kom på övertid och är fortfarande ett mysterium. Förmodligen blev det bortdömt för foul, men ingen vet varför eller vem som foulade vem. Lafata gick nämligen ostört upp och nickade in bollen i mål utan att det ens var fråga om någon närkamp eller kroppskontakt.

Spartas tränare Zdenek Šcasný sprang direkt till domaren efter matchen för att få en förklaring av vad som hände på övertid, men fick ingen alls. ”Det här är en stor skam för fotbollen, domaren gjorde det medvetet, han visste vad han gjorde”, sa Šcasný efter matchen. Flera spelare i Sparta berättar samma sak i intervjuer efter matchen. ”Han blåste i pipan. Vi frågade honom. Och han sa ingenting”, suckade en uppgiven Ladislav Krejcí. Till och med motståndarlagets målvakt Tomáš Košický, som var i Spartas omklädningsrum, erkände att han inte visste vad domaren blåste för.

Det återstår att se om Sparta Prag lämnar in en protest till UEFA. En protest kommer givetvis inte att ändra resultatet, men det är ändå viktigt att lämna in en av ren princip, anser jag. Skandalmatcher som den mellan Asteras Tripolis och Sparta Prag i torsdags förstör fotbollens trovärdighet och en domare som Strahonja borde överhuvudtaget inte få döma fler matcher på den här nivån. Domare är människor och kan självklart göra fel, men dömer man bort ett mål, måste man åtminstone kunna förklara varför. Det framgick tydligt att domaren medvetet favoriserade grekerna och det är inte okej.

Tyvärr har den kroatiske domaren inte bara rånat Sparta Prag. Även tjeckiska Synot Ligan går miste om viktiga koefficient-poäng, samtidigt som den grekiska ligan får poäng till skänks. Jag har i en tidigare artikel skrivit om hur viktiga matcherna mellan Sparta Prag om Asteras Tripolis kan bli. Om du inte redan har läst den finns den här. Förhoppningsvis kommer inte denna match påverka utgången i grupp K, eller ha någon annan avgörande betydelse för tjeckisk klubbfotboll.