Portugal tågar vidare mot EM - Ronaldo står för 4 mål!
Ronaldo firar

Portugal vann som väntat bortamötet mot Litauen med hela 1-5. Men det började skakigt, 1-1 i halvtid, slutade 1-5 i fulltid och mannen bakom vinsten, Cristiano Ronaldo.

Efter lördagens målkalas mot Serbien, där Portugal vann med 2-4 i Belgrad, var det dags för ytterligare en borta match i öst. Santos snurrade lite i startelvan och äntligen fick João Félix starta, men det hände inte så mycket kring honom. Förutom den underbara kroppsfinten som ledde till straffen i femte minuten var han var otajmad och ivirig och var nivåer lägre än kollegan på andra sidan kanten, Bernardo Silva. Helvete vad Silva är bra. Jag har tidigare tyckt att han varit för självisk i landslaget och uppträtt omoget men nu ser det ut som han funnit sin roll och han briljerar! I matchen mot Serbien var han överlägset bäst på plan, mot Litauen var han lika bra.

Rúben Neves fick starta istället för Danilo och João Cancelo tog högerbacks positionen där skadade Semedo spelade i matchen mot Serbien.

Första halvlek är märklig. Portugal tar ledningen efter en straff i nionde minuten. Sedan slås tempot av. Portugal försöker och är nära flera kassar, men målvakten står rätt och Litauens försvar är kompakt. Anfallen är bra men det känns som man tar anfallen för givet, i snudd på arrogans glider spelarna omkring på Litauens planhalva, passar lite fel, skjuter lite över, CR7 missar och stämningen kan summeras i ett ”jaja, det kommer lossna snart”. Sedan; En kontring, en hörna, pang, 1-1.

Halvtid.

Andra halvleken drar igång med en forcering av skott och anfall från Portugals sida och i minut 60 rasslar det till. Ett uddlöst skott utifrån boxen studsar till precis innan Litauens målvakt Setkus ska plocka bollen, det blir bakåt spinn och bollen flyger upp i luften, landar på ryggen och rullar in, 1-2.
Några minuter senare kommer ett perfekt slaget inlägg av Silva från högerkanten som Ronaldo smäller in med en med foten, 1-3.

10 min senare snor ny inhoppade Rafa Silva bollen på mittplan och skjutsar ut den till Silva på högerkanten, läge 3 mot 3 och bollen går givetvis till Ronaldo som kommer rätt och behöver bara smeka in den vid högra hörnet med bredsidan och det står 1-4.

Matchen slutar med att Carvalho tåpajar in ett skott från boxen i ett trött och slutkört litauiskt försvar och fastställer slutresultatet 1-5.

Ronaldo gör sitt 93 landslagsmål i sin 160 landskamp för det portugisiska landslaget och det tackar vi för!

Portugal ligger just nu tvåa i gruppen med 5 poäng mindre än Ukraina med en match mindre spelad. Kvalet inleddes med två raka kryss på hemmaplan vilket fick många att höja på ögonbrynen om Santos roll som förbundskapten, men nu ser det betydligt bättre ut. I oktober spelas nästa match mot Luxemburg hemma, sedan väntar toppstridsmatchen mot Ukraina borta.