Ronaldo skickade Portugal till EM-final
Cristiano Ronaldo stod för ett mål och en assist när han dirigerade orkestern.

Ronaldo skickade Portugal till EM-final

PARIS. Det var en kväll där alla hatare fick smaka. Portugal med Ronaldo i spetsen tog sig vidare till final mot ett Wales som saknade Aaron Ramsey.

Ingen gillar Portugal var ett understatment innan matchen. Efter matchen var samma understrukna mening kvar. 
Fast vem bryr sig när man ska spela final. Och vem lyssnar ens på argument om filmningar, skådespeleri och fultspel när man vinner och är i final.
Portugal gav alla haters en käftsmäll och plockade fram revansch-kortet efter 2004 uttåget.

Det var en lyrisk stämning på fanzonen i Paris. Portugiserna vände blickarna bort från alla icke-portugiser och hejade fram sin stjärna, gud eller kalla honom för vad som helst. Ronaldo.

Osäljbar konstruktion
Denne evighetsmaskin som har jobbat sig upp med en alkolist till fader och en mor som följer varje match. Denna kvällen mot Wales tystade han alla kritiker. Dessutom fick Bale sig en lektion till hur man lyfter ett landslag som saknas två nyckelspelare.
För det var faktiskt Coleman och Bales problem. Aaron Ramsey som springer milen varje match, jobbar box till box, saknades mot Portugal. Och det syntes så att det smakade 2-0. Det walesiska mittfältet var som ett trasigt tåg, Bale fick komma ner och hämta boll och allt tog sån lång tid. Anfallsuppbyggnaden saknade struktur vilket gjorde att Wales bränsle gick långsamt och där stod Chris Coleman med en konstruktion som var osäljbar.

Tillbaka till Ronaldo. 1-0 pangade han in med huvudet på en hörna och bara minuter efter skulle han skjuta på sin lagkamrat Nani och helt plötsligt stod det 2-0, och alla portugiser gick bananas. En av världens största portugisiska diaspora tog fram sitt hjärta och det syntes på det sättet att alla hejade, vartenda myra. Ronaldo jobbade ännu en gång hårt för sitt lag och även om hans ego hade närvaro gjorde han precis som Fernando Santos hade lärt honom i klassrummet. Nämligen håll din position och du kommer få målchansen. Visst tog det flera matcher men ännu en gång visade en av världens absolut största fotbollsspelare att han leverar när det gäller. Denna kväll var en sådan kväll.
Lyckohjulet var slut och turen var slut. Wales bjöd inte upp på något speciellt och de var nästan lika uddlösa som på Friends innan EM. Inläggsförsöken misslyckades, Bales skott från 50 meter misslyckades och nej överraskningarna vara över, från de brittiska öarna.

Spetsen avgjorde
En som dock har lyckats är Fernando Santos. Vilken misslyckad herre det var när han inte ens lyckades kvala in Grekland till VM 2014 trots att han hade en mannskap som var favoriter. Nu står han där idag och som han säger det själv bäst, "Vi är inte här för att spela fin fotboll, vi är här få resultat och vinna". Hans karisma och pondus, rörlighet (för att ens ha det när man strax når pension) har varit en oerhört viktig bit utanför planen, som i sin tur har påverkat planen. Taktiken kanske inte är rätt och formationsbyterna under matchen kanske inte är de smartaste, men han står där nu. I final med Ronaldo.

Slutligen går det inte att undkomma att det var spetsen, kvaliteten på den absoluta toppen som kom att avgöra den här matchen.

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2016-07-07 00:11:00
Author

Fler artiklar om Portugal